Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu

Do barszczu czerwonego bardzo mi smakują drożdżowe "bułeczki" z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. U mnie nazywane kapuśniaczki. Są świetną przekąska również na sylwestra. Można je podawać na ciepło ale na zimno również są smaczne.

Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu

 SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 8 g drożdży suszonych instant
  • 2 mniejsze jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • masło do posmarowania
  • mak do posypania
  • Farsz
  • 300 g pieczarek
  • 500 g kiszonej kapusty
  • szczypta majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • Do smaku
  • pieprz
  • sól morska
  PRZYGOTOWANIE:

Kapustę kiszoną pokroić, przełożyć do garnka (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać)dodać liść laurowy, szczyptę majeranku i ugotować do miękkości. Przelać na sitko do odsączenia. Pieczarki oczyścić i pokroić w małe plasterki. Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną drobno cebulę i leciutko zaszklić. Dodać pieczarki i dusić do odparowania nadmiaru wody. Do odsączonej kapusty dodać pieczarki i doprawić dosyć pikantnie solą i pieprzem. Farsz odłożyć do wystudzenia. Do miski robota przesiać mąkę. Dodać jajka, sól i cukier. Mleko podgrzać, wsypać drożdże i dodać masło. Gdy masło się rozpuści całość wlać do mąki. Robotem z końcówka do wyrabiania drożdżowych ciast zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Prostokąt podzielić na 3 mniejsze prostokąty wzdłuż dłuższego boku. Na dłuższym boku rozłożyć pasek farszu i zwinąć. Posmarować roztopionym masłem i posypać makiem. Pokroić na 5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 20 min.

Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak