Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Co roku 9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. To jedna z najbardziej znanej i najlepiej rozpoznawanej na całym świecie potrawy. Podobno istnieje około 50 różnych gatunków pizzy. Jednak cztery są tymi najpopularniejszymi: Quatro Stagioni (cztery pory roku), Quatro Formaggi (z czterema rodzajami sera), Napoli (neapolitańska) oraz Margherita. Pizza często uznawana jest za fast food mimo to ten przysmak, cieszy się dużym uznaniem zarówno wśród dzieci, młodzieży i osób dorosłych. Często próbujemy zrobić pizzę w domu z lepszym lub gorszym skutkiem ale wtedy mamy możliwość dodania swoich ulubionych dodatków. Ja proponuję Wam trochę inną pizzę bo zrobioną w patelni.

Pizza z patelni

Składniki:

  • Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sos
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • przyprawa do pizzy sycylijskiej
  • szynka
  • czerwona cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • ser żółty

Przygotowanie:
 Mąkę przesiać dodać cukier, sól, drożdże olej,wodę  i zagnieść ciasto. Odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię posmarować olejem i umieścić ciasto na patelni i docisnąć do dna aby powstał placek. Posmarować ciasto sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą. Ułożyć plasterki szynki, pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone pomidorki skórką do dołu i całość posypać startym żółtym serem. Patelnię podgrzewać na średnim  ogniu około ok. 5 minuty, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 250 st. C  na około 10 -15 minut.

 

Międzynarodowy Dzień PizzyMiędzynarodowy Dzień Pizzy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak