Międzynarodowy Dzień Pizzy
Pizza z patelni
Składniki:
- Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sos
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- przyprawa do pizzy sycylijskiej
- szynka
- czerwona cebula
- pomidorki koktajlowe
- ser żółty
Przygotowanie:
Mąkę przesiać dodać cukier, sól, drożdże olej,wodę i zagnieść ciasto. Odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię posmarować olejem i umieścić ciasto na patelni i docisnąć do dna aby powstał placek. Posmarować ciasto sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą. Ułożyć plasterki szynki, pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone pomidorki skórką do dołu i całość posypać startym żółtym serem. Patelnię podgrzewać na średnim ogniu około ok. 5 minuty, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 250 st. C na około 10 -15 minut.