Wyrolowani czyli karnawałowe roladki

Opublikowano: 09.01.2014
Autor: ZEWA
Wyrolowani czyli karnawałowe roladki
Dziś wpis o roladkach idealnych na karnawał, ale i na każdą okazję. Dzięki różnym farszom nasze roladki są smaczne, zachęcają do zjedzenia i kuszą oko. Są także ozdobą naszego stołu. A karnawałowe posiłki to przecież nie tylko przekąski.

                               Roladki schabowe pieczone

Wyrolowani czyli karnawałowe roladki      SKŁADNIKI:

  • 700 g schabu bez kości
  • 150 g cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g pieczarek
  • 1 łyżka kaparów z zalewy
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • chili do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 50 g żółtego sera
  • słodka papryka do posypania
  • kilka łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE:

Marchew i cebulę obrać a potem umyć. Marchew, cukinię i imbir zetrzeć na tarce, cebulę i pomidory pokroić w kostkę a pieczarki pokroić w plasterki i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przygotowane składniki oraz kapary i podsmażyć farsz a potem doprawić do smaku i przestudzić.

Schab umyć, osuszyć i pokroić na 5 grubych plastrów i rozbić cienko tłuczkiem do mięsa.. Posolić i oprószyć pieprzem. Na każdy płat schabu nałożyć porcję farszu, rozsmarować po mięsie i zwinąć w roladę. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem a na nie zetrzeć masło i ser na tarce o drobnych oczkach i oprószyć papryką.

Tak przygotowane roladki przykryć pokrywką, naczynie wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę na 200 stopni a gdy piekarnik się nagrzeje piec 25 minut. Potem zdjąć pokrywkę i podpiec do zrumienienia się wierzchu roladek około 3 minuty. Podawać na gorąco z dowolnymi dodatkami.

                        Roladki z marchewką, cebulą i cukinią

Wyrolowani czyli karnawałowe roladkiSKŁADNIKI:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • Farsz :
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 cukinii
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • Dodatki :
  • bułka tarta do panierowania ( 1 część )
  • płatki kukurydziane do panierowania ( 3 części )
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania
PRZYGOTOWANIE:

Marchew i cebulę obrać i umyć, umyć także cukinię. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebule pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić warzywa i smażyć około 5 minut. Potem dodać sól i pieprz i bułkę tartą i wymieszać farsz. Bułkę tartą dodać w celu wchłonięcia się w nią powstałego soku z warzyw. Farsz przestudzić. Filety umyć, każdy rozciąć na płaty i dodatkowo rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Przygotowane filety oprószyć solą i pieprzem. Farsz podzielić na trzy części i rozłożyć na każdym filecie, rozsmarowując go.

Filety zwinąć w rolady i zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Przygotować panierkę, czyli trzy części płatków zmiksować i dodać jedną część bułki tartej i przemieszać panierkę. Jajka rozbełtać z odrobiną soli. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju. Roladki obtaczać najpierw w mące, potem w jajku i w panierce. Smażyć z każdej strony na złoty kolor na nie za mocnym ogniu. Podawać na gorąco lub na zimno.

                      Roladki z farszem o wędzonej nutce

Wyrolowani czyli karnawałowe roladki

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • Farsz :
  • 60 g chudego podgardla wędzonego
  • 2 marynowane papryczki pepperoni
  • 2 duże pieczarki
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • Dodatkowo :
  • bułka tarta do smażenia
  • 2 małe jajka
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Piersi z kurczaka umyć, podzielić na dwa pojedyncze filety i każdy rozkroić na jak największe płaty a potem podzielić je na dwie części. Filety oprószyć solą i pieprzem. Podgardle pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię a potem podsmażyć. Pieczarki oczyścić i także pokroić w drobną kostkę razem z papryczkami i wrzucić do podgardla. Chwile smażyć a następnie posiekać szpinak i także dorzucić na patelnię. Farsz doprawić do smaku i przestudzić. Na każdy płat drobiowy wyłożyć porcje farszu i zawinąć roladki.

Każdą z roladek zawinąć szczelnie w folie spożywczą zawiązując końce bardzo szczelnie. W garnku zagotować wodę, włożyć do niej pakuneczki i gotować 10 minut. Gotowe roladki wyjąć z wody i po przestudzeniu odwiązać folię. Roladki panierować w jajku a następnie zanurzyć w rozmąconym i doprawionym jajku a potem znowu panierować w bułce tartej. Na patelnie wlać olej i smażyć roladki na złoty kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami ( ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej i ziemniakami ).

                                       Roaldki ze szpinakiem i jajkiem

Wyrolowani czyli karnawałowe roladki

  • 1 mała podwójna pierś z kurczaka
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • Farsz :
  • 1 łyżka masła
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • Dodatkowo :
  • 1 rozbełtane jajko
  • 1 szczypta soli
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Roladki ze szpinakiem i jajkiem - PRZYGOTOWANIE:

Filety umyć, osuszyć i rozciąć na dwa jak największe płaty. Oprószyć solą i pieprzem. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Na patelni roztopić masło, wrzucić szpinak i chwilę go przesmażyć. Do szpinaku za pomocą siatki do jarzyn wkroić jajka, doprawić do smaku i wymieszać nadzienie. Na filety rozłożyć po porcji farszu i zawinąć w rolady. Każdą roladę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i mocno zawiązać. W rondelku zagotować tyle wody aby po włożeniu pakunków zakryła je. Roladki gotować około 15 minut.

Po ugotowaniu wyjąć paczuszki z wody i uważając aby się nie poparzyć wyjąć roladki z folii. Na patelni rozgrzać olej. Roladki panierować w bułce tartej, potem zamaczać w jajku i znowu w bułce. Smażyć z każdej strony do zrumienienia się panierki. ***** Jeśli ktoś woli roladki można spożywać zaraz po ugotowaniu, będą bardziej dietetyczne.

                                Roladki z serem, chorizo i cukinią

Wyrolowani czyli karnawałowe roladki

  • 4 plastry schabu bez kości ( po ok. 150 g )
  • 8 cienkich plasterków chorizo ( na jedną roladkę )
  • 5 plasterków żółtego sera ( na jedną roladkę )
  • 6 cienkich plasterków cukinii ( na jedną roladkę )
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Kotlety umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć je solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa ułożyć plasterki sera, chorizo i na koniec cukinię. Wszystko zawinąć w roladki. Do miseczki wbić jajka, rozbełtać je z odrobiną soli i pieprzu, a do drugiego naczynia wsypać bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej. Roladki panierować w bułce tartej, potem zanurzać je w jajku i ponownie panierować w bułce. Smażyć na niewielkim ogniu na złoto brązowy kolor z każdej strony.

                                       Kolorowe roladki

Wyrolowani czyli karnawałowe roladki

  • 3 kotlety ze schabu ( po 150 g )
  • Nadzienie :
  • 8 połówek szparagów ( dolne części )
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 żółtej papryki
  • 1 duża pieczarka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:

Kotlety umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Szparagi oskrobać za pomocą szorstkiej ( nowej ) ściereczki i pokroić na kawałki. Obie papryki i pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić składniki nadzienia i podsmażyć. Dodać koperek i doprawić do smaku. Nadzienie przestudzić, po czym rozłożyć na rozbite kotlety i zwinąć w roladki. Każdą roladkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zawiązać końce. W garnku zagotować wodę, włożyć roladki i gotować 20 minut. Po ugotowaniu można spożywać od razu lub podsmażyć ( ja podsmażyłam ).

 

prymat