Wyciskacz łez, czy cudowne warzywo? Czyli cała prawda o cebuli

Cebula jest popularnym na całym świecie warzywem. Znana ze swojego charakterystycznego zapachu i lekko ostrego, słodkawego smaku ma zarówno wielu zwolenników jak i przeciwników.
Kto z nas krojąc cebulę nie uronił chociaż jednej łzy..
Osobiście uwielbiam smak cebuli i wynagradza mi on to pieczenie oczu i płacz.
Smażona, karmelizowana czy świeża, najlepiej w towarzystwie pomidorów, cebula za każdym razem smakuje wybornie!
Oprócz szerokiego zastosowania w kuchni słynie również, a może przede wszystkim ze swoich zdrowotnych właściwości.
Już w medycynie ludowej wywar z cebuli był zalecany w chorobach reumatycznych. Do dnia dzisiejszego wielu z nas przy przeziębieniu przygotowuje i pije syrop z cebuli czy stosuje inhalacje. Cebula ma działanie bakteriobójcze, usuwa nadmiar wody z organizmu, zwiększa odporność. Jest bogata w mikroelementy i witaminy. Dodatkowo chroni przed nowotworami i służy naszemu sercu.
KALORIE I WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE CEBULI:
WARTOŚCI ODŻYWCZE: | Zawartość w 100 [g] |
Kalorie (wartość energetyczna) | 40 kcal / 167 kJ |
Białko | 1,10 g |
Tłuszcz ogółem | 0,10 g |
Węglowodany | 9,34 g |
Błonnik pokarmowy | 1,7 g |
WITAMINY: | |
Witamina C | 7,4 mg |
Witamina B1 | 0,046 mg |
Witamina B2 | 0,027 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,116 mg |
Witamina B6 | 0,120 mg |
Kwas foliowy | 19 µg |
MINERAŁY: | |
Wapń | 23 mg |
Magnez | 10 mg |
Fosfor | 29 mg |
Potas | 146 mg |
Sód | 4 mg |
Fitosterole | 15 mg |
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE i ZDROWOTNE CEBULI:
- Działanie antyseptyczne – sok z cebuli jest niezwykle skuteczny w leczeniu ran, czyraków i ropni. Sprawdza się również przy dolegliwościach skórnych (trądzik), ukąszeniach owadów, bólu zęba czy ucha. Podobnie jak czosnek cebula działa jak antybiotyk. Niszczy bakterie i zapobiega infekcjom
- Działanie bakteriobójcze – dzięki zawartym w cebuli, a dokładnie w jej miąższu składnikom lotnym (fitoncydy)
- Właściwości moczopędne – cebula przyśpiesza detoksykację organizmu, usuwa nadmiar wody z organizmu, zmniejszając tym samym opuchliznę
- Reguluje cieśnienie krwi, zapobiega zakrzepom i obniża cholesterol – badania dowodzą, że jedzenie codziennie jednej cebuli przez ok. 3 miesiące spowoduje obniżenie „złego” cholesterolu LDL, a wzrost tego „dobrego” – HLD. Ponadto cebula zawiera substancje działające przeciwzakrzepowo. Nie tylko nie dopuszcza do powstawania zakrzepów, z czasem zakrzepy się rozpuszczają. Osoby cierpiące na nadciśnienie również powinny częściej sięgać po to cudowne warzywo, ponieważ cebula wpływa również pozytywnie na regulację ciśnienia krwi.
Na koniec wspomnę jeszcze, że cebula w odróżnieniu od innych warzyw nie traci swoich właściwości zdrowotnych podczas obróbki termicznej.
A na poprawę humoru wrzucę jeszcze krótki fragment rozmowy Shreka i Osła z filmu Shrek i oczywiście przejdę do przepisów
SHREK – Ogry są… jak cebula!
OSIOŁ – Śmierdzą?!
SHREK – Tak… nie!
OSIOŁ – Bo się od nich płacze?
SHREK – Nie!
OSIOŁ – Bo jak się zostawi je na słońcu to robią się brązowe i rosną im włoski?
SHREK – Nie! Ogry mają warstwy! Rozumiesz, ogry mają warstwy – cebula ma warstwy. Ogry mają warstwy.
OSIOŁ – Wiesz, nie wszyscy lubią cebulę…
PRZEPISY:
1. Cebulowe krążki
Składniki:
- 2-3 cebule
- 100 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 małe jajko
- 140 ml mleka
- olej do smażenia
- ¾ szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. W miseczce mieszamy mąką, proszek do pieczenia i sól. Plasterki cebuli obtaczamy w mące wymieszanej z solą i proszkiem i odkładamy. W drugiej misce mieszamy jajko z mlekiem i wlewamy do mąki. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy olej. Krążki cebuli zanurzamy w cieście i układamy na kratce aby nadmiar ciasta spłynął, następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor ok. 2-3 minut.
2. Cebulowa przekąska:
Składniki ma panierkę:
- 260 g mąki tortowej
- 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
Składniki na rzadkie ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 700 ml piwa
Dodatkowo:
- 3-4 spore cebule
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie cebuli:
Nożem odcinamy górę cebuli. Zdejmujemy jej pierwszą, zewnętrzną warstwę pozostawiając korzeń nienaruszony. Następnie nacinamy cebulę na 12-16 części, uważając by nie zrobić tego za głęboko. Na koniec delikatnie rozchylamy pióra cebuli.
Naciętą cebulę można wsadzić do miski z zimną wodą, dzięki temu „otworzy” się.
Przygotowanie panierki:
W misce mieszamy wszystkie składniki. Muszą się dobrze połączyć.
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy składniki suche. Stopniowo, ciągle mieszając wlewamy piwo.
W garnku rozgrzewamy olej.
Cebule najpierw wkładamy do miski z suchymi składnikami/panierką. Wyjmujemy i strzepujemy nadmiar mąki. Następnie zanurzamy i cieście i ponownie wkładamy do panierki. Tak przygotowane cebule smażymy partiami w głębokim oleju ok. 3-5 minut z każdej stromy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami czy dipem.
3. Cebulowe ciasteczka
Składniki:
- 2-3 cebule
- 2 cebule czerwone
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka maku
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki mielonego kminku
Składniki na ciasto:
- 130 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 60 g masła
- 90 ml mleka
- mąka do podsypania ciasta
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania ciastek
- mak do posypania ciastek
Przygotowanie cebuli:
Cebule kroimy w dość dużą kostkę i podsmażamy na maśle i oleju. Cebula powinna powoli się smażyć/dusić. Po 20 minutach dodajemy do cebuli mak, kminek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze ok. 10 minut.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. W misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i ucieramy. Mąka konsystencją ma przypominać bułkę tartą. Do ciasta dodajemy cebule i mieszamy. Na koniec wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość rzadkie ale takie ma być. Wyrobione ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka spłaszczamy kciukiem i jeśli chcemy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok. 25-35 minut aż się ładnie zarumienią.
4. Karmelizowana cebula
Składniki:
- 4 cebule
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyża masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
Cebule kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 30 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut. Gdy cebula się ładnie przyrumienić dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny i gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze kilka minut.
5. Zupa cebulowa
Składniki:
- 800 g cebuli
- 400 g czerwonej cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyża masła
- sól
- pieprz
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyczka czerwonego octu winnego
- 300 ml wytrawnego wina (użyłam czerwonego)
- 1 litr wywaru warzywnego
- 3-4 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- 1 bagietka
- 200 g żółtego sera
Przygotowanie zupy cebulowej:
Cebule kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 30 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut. Gdy cebula się ładnie przyrumienić dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny oraz czerwone wino. Gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy ok. 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Bagietkę kroimy i podpiekamy na grzanki.
Do żaroodpornych miseczek przelewamy zupę cebulową, na wierzch kładziemy po 1-2 grzankach i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści i zarumieni (ok. 5 minut).
SMACZNEGO!