Włoskie risotto w polskim domu

Opublikowano: 22.07.2015
Autor: Ewa
Włoskie risotto w polskim domu
Potrawa kojarzona z kuchnią włoską podbiła również i nasze serca, a raczej kubki smakowe. O czym mowa- oczywiście o risotto. Jak je przygotować? Czym urozmaicić? Zapraszam po garść inspiracji.

Risotto jest jedną ze sztandarowych potraw kuchni włoskiej. Przygotowywane jest ze specjalnych gatunków ryżu- u nas najpopularniejszy i powszechnie dostępny w sklepach to ryż Arborio, ale dobrze sprawdza się również Originario czy Carnaroli. Mają one charakterystyczny kształt- zaokrąglone ziarna, które podczas obróbki termicznej doskonale się kleją.


Historia tej potrawy jest bardzo długa- powszechnie przyjmuje się, że risotto przywędrowało razem z Marco Polo z Chin. Niektórzy twierdzą, że risotto do Włoch dotarło jednak inną drogą- z Bliskiego Wschodu za pośrednictwem włoskich wojowników - uczestników wypraw krzyżowych. W przygotowywaniu arabskiego pilwu i włoskiego risotta znajdziemy pewne analogie. Natomiast istotną różnicą jest przede wszystkim we włoskim risotto dodatek wina.


Risotto kochamy za jego wilgotną, lekko klejącą konsystencję. Możemy podawać je jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs. Klasycznie risotto przygotowujemy stopniowo dolewając potrzebny płyn do ryżu - płyn dolewamy partiami, kolejną porcję dodając dopiero, gdy ryż wchłonie wcześniejszą. Technika ta wymaga od nas czuwania- ryż należy cały czas mieszać, żeby się nie przypalił. Istnieje jeszcze jedna metoda przygotowania tej potrawy- nieco mniej znana- w piekarniku. Wówczas cały płyn wlewamy od razu zachowując proporcje ryżu do płynu - 1: 2,5-3.


Poniżej przedstawiam przepisy na trzy dania inspirowane tą włoską potrawą. Będzie wersja dla wegetarian- z jarmużem, dla osób jedzących mięso- z indykiem, oraz wersja deserowa- z owocami. Polecam!


Cytrynowo-ziołowe risotto z jarmużem i porem

Włoskie risotto w polskim domu
Kremowe risotto z przyjemnie wyczuwalną nutą cytryny i bardzo zdrowym jarmużem to propozycja lekkiego wakacyjnego obiadu, który zasmakuje zarówno dorosłym jak i najmłodszym. Polecam!


Składniki:

• 1 duża cebula
• por
• szklanka ryżu arborio
• 3 szklanki bulionu  warzywnego
• 200 g jarmużu
• sól
• pieprz
• 3 łyżki masła klarowanego
• skórka otarta z cytryny
• 125 g serka kremowego ziołowego

W garnku o szerokim dnie topimy łyżkę masła. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i por i czekamy aż warzywa się zeszklą. Dodajemy drobno posiekany jarmuż i chwilę smażymy. Dodajemy ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Wówczas całość zalewamy szklanką gotującego się bulionu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodajemy kolejną porcję bulionu- bulion dodajemy do momentu aż ryż będzie al dente, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek kremowy czosnkowo-ziołowy. Dokładnie mieszamy.
Risotto doprawiamy skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego!

Włoskie risotto w polskim domu
Pomidorowe risotto z indykiem

Włoskie risotto w polskim domu
Kremowa konsystencja ryżu, słodycz pomidorów oraz intensywny smak ziół.


Składniki (dla 2-3 osób):
• ryż arborio - 1 szklanka
• wywar warzywny - 2,5-3 szklanki
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 3 wyfiletowane pomidory
• ok. 10 suszonych pomidorów
• łyżka masła
• 200 g piersi z indyka
• szczypiorek
• świeża bazylia i oregano
• ser mimolette- 1-2 garście

Pierś z indyka kroimy na cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilkę smażymy na łyżce oliwy spod suszonych pomidorów. Przekładamy na talerz. Na łyżce masła podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę. Wsypujemy ryż i chwilę przesmażamy. Zalewamy wywarem - stopniowo dodajemy po 1 chochelce wywaru do momentu aż ryż będzie al dente. Po dodaniu do ryżu 2 łyżki wywaru dodajemy pokrojone w kostkę pomidory świeże i suszone oraz paseczki indyka. Kiedy ryż uzyska już odpowiednią miękkość, zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty na tarce o dużych oczkach ser oraz 2 duże garście posiekanych ziół- idealnie pasuje szczypiorek, bazylia i oregano. Przed podaniem potrawę zdobimy świeżymi ziołami. Smacznego!

Mleczne risotto z dynią, truskawkami i kiwi

Włoskie risotto w polskim domu
Pyszne, sycące i kolorowe danie. Idealne również jako deser- wówczas zaserwujmy je w małych miseczkach. Naturalna słodycz z owoców i miodu idealnie komponuje się z delikatnym smakiem dyni i kremowym ryżem. Dla urozmaicenia tekstury dania dodajmy płatki migdałowe, a dla balansu smakowego kleks kwaśnej śmietany.


 Składniki na 2 porcje:
• 200 g ryżu arborio
• 750 ml mleka
• połowa laski wanilii
• 450 g mrożonej dyni
• 75 g płatków migdałowych
• 500 g truskawek
• 3 kiwi
• 3 łyżki masła
• gałka muszkatołowa
• szczypta cynamonu
• cukier brązowy - ok. 3 łyżki
• miód akacjowy - ok. 3 łyżki
• jogurt naturalny lub kwaśna śmietana do podania
• kilka listków świeżej kolendry
• 

Włoskie risotto w polskim domu
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z łyżką brązowego cukru i łyżką miodu. Dodajemy płatki migdałowe i chwilkę smażymy, aż się zezłocą. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię i chwilę smażymy. Kiedy straci swoją surowość, ale będzie al dente dodajemy pokrojone w cienkie plasterki truskawki i pokrojone w półtalarki kiwi . Chwilkę smażymy, doprawiamy gałką muszkatołową i cynamonem. Zdejmujemy z ognia.
Mleko zagotowujemy z ziarenkami wyskrobanymi z połowy laski wanilii. Do mleka dodajemy również pozostałą laskę, aby oddała swój aromat (pamiętajmy, by usunąć ją przed dodawaniem mleka do ryżu).
W garnku o szerokim dnie rozpuszczamy jedną łyżkę masła, dodajemy ryż i przesmażamy, aż ziarenka będę szkliste.
Następnie zalewamy je chochelką gorącego mleka. Mieszamy, aż ryż wchłonie płyn i stopniowo dodajemy kolejną porcję mleka. Działamy tak do momentu, aż ryż będzie al dente. Dosmaczamy miodem oraz brązowym cukrem.
Do ryżu przekładamy 3/4 przygotowanej dyni z truskawkami i kiwi- delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pozostałe owoce wykładamy już na talerzach na gotowe danie.
Podajemy z listkami świeżej kolendry oraz kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu ozdobione świeżymi truskawkami. Całość możemy jeszcze skropić miodem akacjowym. Smacznego!

 Włoskie risotto w polskim domu

prymat