Bezglutenowe zboże Ameryki Północnej

Opublikowano: 04.08.2015
Autor: Ewa
Bezglutenowe zboże Ameryki Północnej
Pochodząca z Ameryki Północnej zdobyła uznanie na całym świecie. O pięknym, żółtym kolorze, słodka w smaku, sycąca i zdrowa- kukurydza - bo to o niej mowa- będzie bohaterką dzisiejszego wpisu.

Pochodząca z Ameryki Północnej zdobyła uznanie na całym świecie. O pięknym, żółtym kolorze, słodka w smaku, sycąca i zdrowa- kukurydza - bo to o niej mowa- będzie bohaterką dzisiejszego wpisu.


Kukurydzę znali i doceniali już Aztekowie , Inkowie i Majowie (5 tyś lat p.n.e.). Do Europy zawitała w XVI wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie należy do trójki najpopularniejszych roślin uprawnych świata- wyprzedza ją jedynie pszenica i ryż.
To bezglutenowe zboże należy do rodziny wiechlinowatych i może osiągać nawet do 5 m wysokości. Rodzi kolby, w których wokół twardego rdzenia ułożone są bardzo ciasno liczne ziarenka. Co ciekawe podobno jedna kolba kukurydzy zawiera średnio 80 ziaren ułożonych w 16 rzędach.

Bezglutenowe zboże Ameryki Północnej


W Polsce powszechnie uprawiana jest od XVIII w. I to właśnie u nas możemy odwiedzić kukurydziane labirynty. Największy znajduje się w Kurozwękach. Jest to wielkie pole obsadzone kukurydzą, którą możemy podziwiać wędrując wąskimi dróżkami - jak w prawdziwym labiryncie. To bardzo ciekawa atrakcja zarówno dla najmłodszych, jak też i starszych. Tym bardziej, że labirynty kukurydziane co roku zaskakują innym kształtem i formą- swoim kształtem odwzorowały już nawet jednego z ulubionych bohaterów dziecięcych bajek Koziołka Matołka.


Odmian kukurydzy jest tysiące. I bardzo dobrze, gdyż to zdrowe zboże bogate jest w witaminy i składniki mineralne. To także cenne źródło kwasów omega- 3. Jest dość kaloryczna (100 g - 110 kcal), a 70% tego warzywa stanowi skrobia. Zawiera też dużo błonnika, białka i witamin z grupy B, D, E i K. Znajdziemy w niej również takie składniki mineralne jak - potas, sód, wapń, żelazo, selen, jod, cynk czy magnez. Sięgając po te złociste ziarenka, wspomagamy naszą odporność i przedłużamy młodość, wzmacniamy wzrok i dbamy o zdrowie i piękno naszej skóry. Kukurydza i produkowana z niej mąka to doskonała alternatywa dla mąki pszennej. Z powodzeniem mogą po nią sięgać osoby na diecie bezglutenowej.


Z dojrzałych ziaren kukurydzy pozyskujemy grysik, mąkę i skrobię. Produkujemy również płatki kukurydziane, a z oddzielonych kiełków olej kukurydziany (o szczególnie dużej zawartości esencjalnych kwasów tłuszczowych i witaminy E). W przemyśle z kukurydzy produkuje się cukier gronowy (dekstroza, glukoza), zaś w Meksyku piwo kukurydziane i wino palone.


Jedną z najbardziej popularnych odmian kukurydzy jest kukurydza cukrowa- mutacja kukurydzy o słodkim smaku i zawartości cukru w przedziale od 4-6%. Czas zbiorów takiej kukurydzy przypada na okres od lipca do połowy października. To doskonałe warzywo nadaje się zarówno do gotowania w lekko osłodzonej wodzie, jak też do grillowania czy pieczenia. Taka gotowana kukurydza doskonale smakuje podana w najprostszy z możliwych sposobów - z roztopionym masłem, świeżymi ziołami i w wersji na bogato z szynką.


Pisząc o kukurydzy nie sposób nie wspomnieć o jej prażonej odmianie-  tak ukochanym przez wielu z nas  popcornie. Ziarna kukurydzy wrzucone na gorący olej, podczas odparowywania z  wilgoci, pękają i nabierają kształtu białych płatków. Możemy dodać do nich cukru, karmelu, czekolady, a w wersji wytrawnej- sól, ser czy sosy przyprawowe.


Poniżej przedstawię kilka własnych pomysłów na zaserwowanie tego warzywa. Będzie smacznie, kolorowo i zdrowo.


Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato

Bezglutenowe zboże Ameryki Północnej


Mięso:
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• 3/4 szklanki maślanki/ lub w wersji dla alergików mleka ryżowego)
• sok z cytryny
• skórka otarta z cytryny
• sól
• pieprz
• olej
Ponadto:
• 4 pity
• 2 kolby kukurydzy + 1/2 łyżeczki cukru
• 150 g rukoli
• 150 g fety
• kilka suszonych pomidorów
• pęczek bazylii
• sól
• pieprz
• łyżka octu balsamicznego
• kila łyżek oleju spod suszonych pomidorów

Pierś z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym.

Mieszamy sól, pieprz, sok z cytryny i skórkę. Dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Do marynaty przekładamy kurczaka - filety przekrawamy w poprzek na pół - uzyskamy 4 kawałki. Każdy dokładnie pokrywamy marynatą i zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodówce na całą noc. Po tym czasie kurczaka osuszamy i grillujemy na patelni/ ruszcie posmarowanym odrobiną oleju - ok. 4-5 minut z każdej strony- w zależności od grubości piersi. Gotowe mięso odstawiamy na 3-4 minuty, po tym czasie tniemy na małe podłużne kawałki.

Kukurydzę gotujemy do miękkości (ok. 20 - 25 minut) -do wody dajemy cukier. Z ugotowanych kolb odcinamy ziarna.

Fetę blendujemy z suszonymi pomidorami i listkami bazylii.

Rukolę skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów wymieszanym z odrobiną soli i łyżką octu balsamicznego. Dodajemy kukurydzę i kurczaka i dokładnie mieszamy. Już w takiej postaci możemy zaserwować sałatkę podając ją np. z chlebem. Możemy również podać ją w chlebkach pita.
Chlebki pita smarujemy delikatnie olejem spod suszonych pomidorów, następnie podgrzewamy z obu stron na patelni grillowej. Każdą kieszonkę chlebową przekrawamy i smarujemy od wewnątrz pomidorowym serkiem. Układamy porcję sałatki. Smacznego!

Bezglutenowe zboże Ameryki Północnej
Biała kiełbasa pieczona z kolbami kukurydzy

Bezglutenowe zboże Ameryki Północnej



Szybkie do przygotowania danie, które sprawdzi się zarówno jako ekspresowy obiad, czy też wczesna kolacja. Biała kiełbaska z cebulką to połączenie idealne. Do tego pyszna, słodka kukurydza, suszone pomidory i oliwki i sycący posiłek gotowy. Zapraszam!
Składniki:
• 4 pętka białej kiełbasy- surowej
• 2 kolby ugotowanej kukurydzy
• ok. 8 sztuk suszonych pomidorów z oleju
• 1 średnia cebula
• Kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów
• Garść czarnych oliwek
• sól- dosłownie szczypta

Kiełbasę i ugotowane kolby kukurydzy układamy w naczyniu do zapiekania. Dodajemy lekko posiekane pomidory suszone oraz pokrojoną w pół talarki cebulę. Dodajemy oliwki. Całość skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów, doprawiamy małą szczyptą soli. Całość zapiekamy w temp. 190 stopni, termoobieg ok. 60 minut. Smacznego!

Bezglutenowe zboże Ameryki Północnej
Konfetti kukurydziano-szczypiorkowe

Bezglutenowe zboże Ameryki Północnej

Składniki:
• 2 ugotowane kolby kukurydzy
• 250 g pomidorków koktajlowych
• 2 pęczki szczypiorku
• twaróg solankowy wędzony 150 g
• sól
• pieprz
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni

Z ugotowanych, przestudzonych kolb kukurydzy odcinamy ziarna. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Chwilkę smażymy, aż straci swoją surowość. Dodajemy ziarna kukurydzy oraz przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe.
Całość chwilkę podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy pestkami dyni oraz rozkruszonym twarogiem solankowym wędzonym. Danie podajemy ciepłe. Smacznego!


Ziołowo cytrynowy kurczak z kukurydzą i pieczonymi młodymi ziemniakami z rozmarynem

Bezglutenowe zboże Ameryki Północnej

Składniki:
• 1 duży wiejski kurczak
• 8 łyżek oleju rzepakowego
• łyżka suszonego tymianku
• łyżka suszonego rozmarynu
• łyżka soli
• łyżeczka pieprzu
• skórka otarta z dużej cytryny
• kukurydza -2 kolby- ugotowane al dente
• młode ziemniaki + olej rzepakowy + sól morska + suszony rozmaryn

6 łyżek oleju łączymy z tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem i skórką z cytryny. Osuszonego kurczaka dokładnie nacieramy marynatą - wmasowujemy ją w skórę, pod skórką oraz w środku kurczaka. 2 łyżki oleju łączymy z ziarnami kukurydzy- ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Farszem wypełniamy wnętrze kurczaka, sznurujemy dokładnie wykałaczkami i dratwą. Związujemy nóżki - ja użyłam specjalnych silikonowych sznureczków. Kurczaka układamy na kratce piekarnikowej. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni, termoobieg na 15 minut- żeby skórka się zezłociła. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 80-90 minut, spryskując kurczaka od czasu do czasu olejem rzepakowym.
Na 45 minut przed wyjęciem kurczaka dokładamy pokrojone w ćwiartki młode ziemniaki spryskane olejem i posypane solą morską i rozmarynem.
Kurczaka podajemy w towarzystwie pieczonych ziemniaczków. Smacznego!

Bezglutenowe zboże Ameryki Północnej
Babeczki serkowo-kuskuskowe w balsamiczno-kukurydzianym sosie

Bezglutenowe zboże Ameryki Północnej

Zapraszam na pyszne wytrawne babeczki na bazie zdrowej razowej kaszki kuskus z lekkim i puszystym serkiem pomidorowym w towarzystwie słodkiej kukurydzy, pesto, octu balsamicznego, soczystych śliwek i lekko gorzkiej rukoli. Szybkie do przygotowania, pożywne i smaczne danie idealne na obiad czy kolację. Polecam!
Składniki (4 porcje):
• 1 szklanka kuskusu razowego
• 2 szklanki domowego wywaru warzywnego
• 150 g serka kanapkowego pomidorowego
• 2 suszone pomidory
• sól
• pieprz
• 2 kolby ugotowanej kukurydzy
• 150 g serka kanapkowego jogurtowego
• garść prażonych orzeszków ziemnych
• łyżka pesto rosso
• 2 łyżki octu balsamicznego
• łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
• 4 łyżki oleju
• mix sałat rukoli i roszponki
• 3 duże śliwki
• oliwa

Kuskus zalewamy gorącym wywarem warzywnym, przykrywamy i odstawiamy aż kasza wchłonie płyn. Orzeszki siekamy i dodajemy do kuskusu. Ziarna z jednej kolby kukurydzy, pokrojone w kostkę suszone pomidory, mieloną trawę cytrynową, serek pomidorowy oraz pesto również dodajemy do kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Jogurtowy serek miksujemy z ziarnami z drugiej kolby kukurydzy . Doprawiamy 1 łyżką octu balsamicznego, pieprzem i ewentualnie solą. Połowę odkładamy, a do pozostałej stopniowo dodajemy olej, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu oraz jeszcze jedną łyżkę octu balsamicznego. Na talerzu wykładamy porcję sosu. Następnie układamy porcję kuskus (użyjmy do tego specjalistycznej obręczy do formowania). Na porcji kaszy układamy porcję serka jogurtowo-kukurydzianego. Na samej górze wykładamy porcję sałat i cienkie plasterki śliwki. Całość skrapiamy delikatnie oliwą. Wierzch dekorujemy ziarnami kukurydzy i orzeszkami. Smacznego!

Bezglutenowe zboże Ameryki Północnej

prymat