Wiosna na talerzu

Opublikowano: 07.05.2012
Autor: ZEWA
Wiosna na talerzu
Pewnie każdy z nas przywiązuje wagę do tego co je, jak je i jaki wygląd ma dana potrawa. Dzisiaj przedstawię kilka pomysłów na kolorowe i wiosenne sałatki. Takie sałatki przyciągają wzrok a jednocześnie są zdrowe i smaczne.

Wiosenna sałatka

1 opakowanie mix sałat
4 jajka
4 rzodkiewki
50 g chorizo
1 kulka mozzarelli
1/4 szk rzeżuchy
1 sos sałatkowy włoski
4 łyżki oleju ryżowego
3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
2 szczypty pieprzu kolorowego
2 szczypty czarnej soli

Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić i pokroić na ćwiartki.
Składniki na sos dokładnie wymieszać, np. w słoiczku zakręcając zakrętką i kilka razy wstrząsnąć.
Na półmisek lub duży talerz wyłożyć sałatę.
Na sałacie poukładać cząstki jajek, połówki rzodkiewek. chorizo pokrojone w cieniutkie plasterki.
Następnie podzielić na kawałki mazzarellę i ułożyć ją na sałacie.
Na koniec polać wszystko przygotowanym sosem i posypać rzeżuchą.


Sałatka z ogórka

2 świeże ogórki
2 łodygi selera naciowego
10 pomidorków koktajlowych
1-2 cebule czerwone
2 łyżki posiekanego koperku
Do smaku :
sól
pieprz kolorowy
ocet jabłkowy
cukier
5 łyżek oleju ryżowego

Umyte ogórki pokroić wzdłuż na cztery paski.
Następnie posiekać je w poprzek.
Cebulę obrać, umyć i pokroić tak samo jak ogórki.
Łodygi selera posiekać, dodać posiekany koperek i pokrojone na cztery części pomidorki koktajlowe.
Do tych składników dodać do smaku wszystkie przyprawy i wymieszać sałatkę.
Odstawić na około 5 minut aby smaki się przegryzły.

 

Pekinka w sosie czosnkowym

1/2 kapusty pekińskiej
1 mała czerwona papryka
1 mała cebula biała
1 mała czerwona cebula
2 łyżki posiekanego koperku
Sos :
2 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
3 ząbki czosnku
mix chili Scotch Bonnet

Do miseczki włożyć majonez, ketchup, przyprawy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko wymieszać i odstawić.
D o drugiej miski posiekać kapustę pekińską, dodać pokrojone obie cebule, pokrojoną w paseczki paprykę i posiekany czosnek.
Do tych składników dodać przygotowany sos i dokładnie wymieszać surówkę.
Spożywać po przegryzieniu się smaków, czyli po około 10 minutach.


 

Sałatka z sosem koperkowo pietruszkowym

1 opakowanie mix sałat z roszponką
1 łodyga selera naciowego
5 pomidorków koktajlowych
1/2 dużej papryki
1 mała cebula
Sos :
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
5 łyżek oleju ryżowego
1 łyżka musztardy chrzanowej
mix chili do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
cukier do smaku

Sałatę wrzucić do miski.
Seler, paprykę i cebulę pokroić w paseczki, pomidorki na ćwiartki i dodać do sałaty.
Przemieszać.
Do blendera wrzucić koperek, pietruszkę, wszystkie przyprawy i zmiksować.
Powstały sos odstawić do przegryzienia się smaków.
Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać na 3-4 minuty przed podaniem.


 

Surówka mieszana

1/2 średniej kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1 pęczek szczypiorku
2 łodygo selera naciowego
3/4 szk rzeżuchy
Sos :
5 łyżek oleju
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
cukier do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
mix chili do smaku

Kapustę poszatkować.
Obraną i umytą cebulę dowolnie pokroić.
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, umyć i pokroić w krótkie paseczki.
Szczypiorek posiekać a seler pokroić na paseczki.
Wszystkie te składniki wrzucić do miski i przemieszać.
W słoiczku umieścić wszystkie składniki na sos.
Zakręcić pokrywkę i kilka razy energicznie potrząsnąć słoikiem aby składniki się dobrze połączyły.
Gotowym sosem polać surówkę i wymieszać.
Podawać po pięciu minutach.

 

 

Sałatka warstwowa

2 szk ugotowanego na sypko ryżu ( w zielonym barwniku )
8 cm chorizo
200 g szynki domowej
1 czerwona papryka
5 ogórków konserwowych
4 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
2/3 szk rzeżuchy
1 mała cebula
5 łyżek majonezu
5 łyżek ketchupu
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu


Przygotować miskę.
Na dno wsypać jedną szklankę ryżu.
Następnie pokrojoną w kostkę szynkę i chorizo, wyłożyć na ryż i wyrównać powierzchnię.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić ją w kostkę i wyłożyć ją na wędlinę i wyrównać.
Kolejną warstwą będą ogórki, które należy również pokroić w kostkę i wyłożyć je na paprykę.
Ugotowane jajka obrać, pokroić siatką do sałatki i wsypać na warstwę ogórków.
Na jajka posypać posiekany szczypiorek, na szczypiorek dać rzeżuchę.
Na zieleninę posypać cebulkę pokrojoną w kostkę
Majonez i ketchup oraz sól i pieprz wymieszać i polać powierzchnię sałatki tak przygotowanym sosem.
Na koniec wyłożyć drugą szklankę ryżu i wyrównać powierzchnię.
Tak przygotowaną sałatkę przykryć, wstawić do lodówki na około 30 minut do godziny.




prymat