Każdego roku mniej więcej około tygodnia przed Świętami Bożego Narodzenia zabieram się za przygotowanie uszek z kapustą i grzybami.
Wprawdzie praca przy przygotowywaniu uszek jest trochę żmudna, ale warto poświęcić trochę czasu, aby móc się delektować domowymi pysznościami. Szczególnie, gdy sami zbieramy i suszymy grzybki oraz kisimy kapustę.
Do przygotowania uszek potrzebujemy:
50 dag mąki
około 200 ml bardzo ciepłej wody
2 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej zagłębnienie, wlewamy bardzo ciepłą wodę, dodajemy sól i olej. Zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy.
Ciasto po rozwałkowaniu kroimy w niewielkie kwadraty o boku około 4 cm.
Do przygotowania farszu potrzebujemy:
około 25 dag kiszonej kapusty
2 garści suszonych borowików
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
1- 2 łyżki oleju
Kapustę po umyciu przekladamy do garnka, dodajemy ziele, liść i pieprz. Gotujemy. Grzyby moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy. Po ugotowaniu bardzo drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Cebulę po posiekaniu szkolimy na oleju i również dodajemy do kapusty. Kapustę w sumie gotuję około 3 godziny. Na koniec ją odparowuję lub odciskam z soku. Farsz powinien być dość suchy. W miarę potrzeby możemy farsz posiekać drobniej.
Na kwadraty ciasta układamy po łyżeczce farszu.
Następnie kwadrat składamy na pół na kształt chusteczki.
A następnie sklejamy uszka :)
Uszka następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Po ugotowaniu możemy je skropić olejem.