Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijne przygotowania, czyli uszek czas :)

Uwielbiam wigilijne dania. Szczególnie te z grzybami. Uszka. Dodatek do barszczu. Smakują wspaniale. Wypełnione farszem przygotowanym z kapusty i suszonych borowików.

Każdego roku mniej więcej około tygodnia przed Świętami Bożego Narodzenia zabieram się za przygotowanie uszek z kapustą i grzybami.

Wprawdzie praca przy przygotowywaniu uszek jest trochę żmudna, ale warto poświęcić trochę czasu, aby móc się delektować domowymi pysznościami. Szczególnie, gdy sami zbieramy i suszymy grzybki oraz kisimy kapustę.

Do przygotowania uszek potrzebujemy:

50 dag mąki

około 200 ml bardzo ciepłej wody

2 łyżeczki oleju

1/2 łyżeczki soli

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej zagłębnienie, wlewamy bardzo ciepłą wodę, dodajemy sól i olej. Zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy.

Wigilijne przygotowania, czyli uszek czas :)

 

Ciasto po rozwałkowaniu kroimy w niewielkie kwadraty o boku około 4 cm.

Wigilijne przygotowania, czyli uszek czas :)

 

 

Do przygotowania farszu potrzebujemy:

około 25 dag kiszonej kapusty

2 garści suszonych borowików

1 mała cebula

sól i pieprz do smaku

ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty

1- 2 łyżki oleju

Kapustę po umyciu przekladamy do garnka, dodajemy ziele, liść i pieprz. Gotujemy. Grzyby moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy. Po ugotowaniu bardzo drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Cebulę po posiekaniu szkolimy na oleju i również dodajemy do kapusty. Kapustę w sumie gotuję około 3 godziny. Na koniec ją odparowuję lub odciskam z soku. Farsz powinien być dość suchy. W miarę potrzeby możemy farsz posiekać drobniej.

 

Wigilijne przygotowania, czyli uszek czas :)

 

Na kwadraty ciasta układamy po łyżeczce farszu.

 

Wigilijne przygotowania, czyli uszek czas :)

 

Następnie kwadrat składamy na pół na kształt chusteczki.

 

Wigilijne przygotowania, czyli uszek czas :)

 

A następnie sklejamy uszka :)

 

Wigilijne przygotowania, czyli uszek czas :)

 

Wigilijne przygotowania, czyli uszek czas :)

 

Wigilijne przygotowania, czyli uszek czas :)

 

Uszka następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Po ugotowaniu możemy je skropić olejem.

 

Wigilijne przygotowania, czyli uszek czas :)

 

Tak przygotowane uszka możemy zjeść od razu, ale możemy je również zamrozić.

Smakują wspaniale z barszczem czerwonym i barszczem grzybowym.

Smacznego :)

IlonaAlbertos 19.12.2011 16:12
Moniko, ja również kiedyś nie robiłam uszek. Byłam przekonana, że strasznie dużo pracy przy ich przygotowaniu, ale jak raz spróbowałam, tak już zostało :) I co roku na Wigilię mamy domowe uszka :)
Monika111 19.12.2011 14:29
Nigdy nie robiłam i teraz żałuję. Wesołch Świąt! :)
IlonaAlbertos 18.12.2011 23:19
I smaczne jak barszcz( z barszczem oczywiście) :) Wesołych Świąt :)
anecia04 18.12.2011 22:11
proste jak barszcz :))) Wesołych!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak