Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Muffinowy zawrót głowy

Na deser. Na szybko. Na ciepło. Na zimno.

Muffiny, muffinki, babeczki. Zachwycają nie tylko oko, ale również podniebienie. Szybkie do przygotowania- wystarczy kilka składników. Smaczne- wystarczy jeden kęs. Popularne- ostatnio coraz częściej je spotykam. Myślałam, że są skomplikowane, nie wyrosną, nie zasmaują. Do pierwszego razu. Zakochałam się w tych maleństwach i przyznam szczerze, że zagoszczą w mojej kuchni jeszcze nie raz ;)

 

Muffinowy zawrót głowy


Muffiny czekoladowe z orzechami


Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,7 szklanki mleka
0,5 szklanki soku bananowego
0,5 czekolady
3 łyżki orzechów laskowych posiekanych
1 łyżeczka kakao
5 dag margaryny


Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą w miseczce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, posiekane orzechy laskowe i kakao. W drugiej miseczce mieszamy ze sobą mleko, sok bananowy, jajka, rozpuszczoną i posiekaną margarynę. Sypkie składniki mieszamy z mokrymi. Po wymieszaniu dodajemy pokruszoną czekoladę. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożoną papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Muffinowy zawrót głowy


Cytrynki, czyli cytrynowe muffinki


Składniki:

12,5 dkg margaryny
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki płatków musli
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,7 szklanki mleka
0,5 szklanki soku z dodatkiem cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
1 jajko
1,5 szklanki mleka na budyń
1 opakowanie proszku budyniowego o smaku malin


Sposób przygotowania:
Na mleku gotujemy budyń. Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, musli łączymy w jednej miseczce. W drugiej zaś łączymy składniki mokre: rozpuszczoną wcześniej margarynę, jajko, mleko, sok, sok z cytryny. Suche składniki łączymy z mokrymi. Do papilotek wykładamy po 2 łyżeczki ciasta na muffiny, łyżeczkę przestudzonego budyniu. Budyń przykrywamy łyżeczką ciasta. Muffiny pieczemy przez około 15- 20 minut w temp. 160 stopni.

 

Muffinowy zawrót głowy
Czekoladowe muffiny


Składniki:

2 tabliczki czekolady gorzkiej
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao
1 jajko
1 kostka margaryny
400 ml mleka
1 budyń waniliowy
cukier puder do smaku
wiśnie kandyzowane

 

Sposób przygotowania:
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy ją do rondelka, zalewamy mlekiem i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Margarynę również rozpuszczamy. W jednej misce mieszamy składniki sypkie, zaś w drugiej płynne, w tym jajko. Składniki sypkie mieszamy z płynnymi. Tak przygotowaną masę przekładamy do papilotek. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Na mleku gotujemy budyń. Odstawiamy go do wystudzenia. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Tak przygotowaną masą dekorujemy muffiny. Na wierzchu układamy kandyzowane wiśnie.

 

Muffinowy zawrót głowy
Muffinki z pomarańczą


Składniki:

12 dkg margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklana soku pomarańczowego
1 pomarańcza
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżek soku pomarańczowego
2 łyżeczki kakao


Sposób przygotowania:
Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę mieszamy w jednej miseczce. W drugiej mieszamy: rozpuszczoną margarynę, mleko, sok pomarańczowy, jajka. Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie i ścieramy skórkę. Miąższ pomarańczy pozbawiony albedo kroimy w kostkę. Do sypkich składników przelewamy płynne, dokładamy pomarańczę i skórkę pomarańczową. Energicznie mieszamy. Połowę masy przekładamy do foremek do muffinek do 1/3 ich wysokości. Do drugiej połowy dodajemy kakao i wykładamy na jasną masę. Możemy też połowę muffinek upiec jasnych, a połowę kolorowych :) Pieczemy przez około 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. Z cukru pudru i soku pomarańczowego( 4-5 łyżek) przygotowujemy lukier, którym lukrujemy muffinki. Smacznego :)


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak