Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinowy zawrót głowy

Na deser. Na szybko. Na ciepło. Na zimno.

Muffiny, muffinki, babeczki. Zachwycają nie tylko oko, ale również podniebienie. Szybkie do przygotowania- wystarczy kilka składników. Smaczne- wystarczy jeden kęs. Popularne- ostatnio coraz częściej je spotykam. Myślałam, że są skomplikowane, nie wyrosną, nie zasmaują. Do pierwszego razu. Zakochałam się w tych maleństwach i przyznam szczerze, że zagoszczą w mojej kuchni jeszcze nie raz ;)

 

Muffinowy zawrót głowy


Muffiny czekoladowe z orzechami


Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,7 szklanki mleka
0,5 szklanki soku bananowego
0,5 czekolady
3 łyżki orzechów laskowych posiekanych
1 łyżeczka kakao
5 dag margaryny


Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą w miseczce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, posiekane orzechy laskowe i kakao. W drugiej miseczce mieszamy ze sobą mleko, sok bananowy, jajka, rozpuszczoną i posiekaną margarynę. Sypkie składniki mieszamy z mokrymi. Po wymieszaniu dodajemy pokruszoną czekoladę. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożoną papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Muffinowy zawrót głowy


Cytrynki, czyli cytrynowe muffinki


Składniki:

12,5 dkg margaryny
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki płatków musli
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,7 szklanki mleka
0,5 szklanki soku z dodatkiem cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
1 jajko
1,5 szklanki mleka na budyń
1 opakowanie proszku budyniowego o smaku malin


Sposób przygotowania:
Na mleku gotujemy budyń. Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, musli łączymy w jednej miseczce. W drugiej zaś łączymy składniki mokre: rozpuszczoną wcześniej margarynę, jajko, mleko, sok, sok z cytryny. Suche składniki łączymy z mokrymi. Do papilotek wykładamy po 2 łyżeczki ciasta na muffiny, łyżeczkę przestudzonego budyniu. Budyń przykrywamy łyżeczką ciasta. Muffiny pieczemy przez około 15- 20 minut w temp. 160 stopni.

 

Muffinowy zawrót głowy
Czekoladowe muffiny


Składniki:

2 tabliczki czekolady gorzkiej
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao
1 jajko
1 kostka margaryny
400 ml mleka
1 budyń waniliowy
cukier puder do smaku
wiśnie kandyzowane

 

Sposób przygotowania:
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy ją do rondelka, zalewamy mlekiem i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Margarynę również rozpuszczamy. W jednej misce mieszamy składniki sypkie, zaś w drugiej płynne, w tym jajko. Składniki sypkie mieszamy z płynnymi. Tak przygotowaną masę przekładamy do papilotek. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Na mleku gotujemy budyń. Odstawiamy go do wystudzenia. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Tak przygotowaną masą dekorujemy muffiny. Na wierzchu układamy kandyzowane wiśnie.

 

Muffinowy zawrót głowy
Muffinki z pomarańczą


Składniki:

12 dkg margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklana soku pomarańczowego
1 pomarańcza
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżek soku pomarańczowego
2 łyżeczki kakao


Sposób przygotowania:
Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę mieszamy w jednej miseczce. W drugiej mieszamy: rozpuszczoną margarynę, mleko, sok pomarańczowy, jajka. Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie i ścieramy skórkę. Miąższ pomarańczy pozbawiony albedo kroimy w kostkę. Do sypkich składników przelewamy płynne, dokładamy pomarańczę i skórkę pomarańczową. Energicznie mieszamy. Połowę masy przekładamy do foremek do muffinek do 1/3 ich wysokości. Do drugiej połowy dodajemy kakao i wykładamy na jasną masę. Możemy też połowę muffinek upiec jasnych, a połowę kolorowych :) Pieczemy przez około 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. Z cukru pudru i soku pomarańczowego( 4-5 łyżek) przygotowujemy lukier, którym lukrujemy muffinki. Smacznego :)


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak