Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki krok po kroku...

Czy jest wśród nas osoba, która chociaż raz w roku nie zjada pączka? Tłusty Czwartek- dzień, w którym znika ich najwięcej :)

Pączki

krok po kroku

Pączki krok po kroku...

Składniki na ciasto:

1 kg+ 1 szklanka mąki Szymanowskiej

0,75 szklanki cukru

2 jaja

4 żółtka

7 dag drożdży

2 szczypty soli

1,5 szklanki mleka 3,2%

12,5 dag margaryny( np. Kasia)

1 łyżka stołowa rumu

1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:

około 1 kg smalcu

1 szklanka marmolady

Lukier:

1- 1,5 szklanki cukru pudru

sok pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru oraz pół szklanki letniego mleka. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby wyrosły.

Pączki krok po kroku...

Kilogram mąki przesiewamy z solą do miski. Jajka i żółtka miksujemy na puszystą masę z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy oraz jajeczny puch. 

Pączki krok po kroku...

Wyrabiamy ciasto z pozostałym mlekiem. Gdy zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną wcześniej margarynę i rum. Ciasto wyrabiamy dodając w razie potrzeby mąkę. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywając je ściereczką. Po upływie godzimy powinno co najmniej podwoić swoją objętość. 

Pączki krok po kroku...

Wówczas odrywamy od niego kawałeczki, które rozpłaszczamy na kształt okrągłych placuszków. Nakładamy na placuszki marmoladę i zlepiamy w dłoni na kształt małych pączusiów wielkości mandarynki. 

Pączki krok po kroku...

Pączki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 

Pączki krok po kroku...

Tłuszcz rozgrzewamy w duży rondlu. Gdy będzie już mocno rozgrzany wkładamy na tłuszcz pączki. Pamiętajmy jednak, żeby nie kłaść ich za dużo, bo w trakcie smażenia będą jeszcze rosły. Smażymy pączki pod przykryciem po około 1,5- 2 minuty z każdej strony, na małym ogniu. 

Pączki krok po kroku...

W procesie smażenia powinna powstać jasna otoczka wokół pączka. Drewnianą wykałaczką sprawdzamy, czy pączki są dosmażone w środku. Po usmażeniu wykładamy je na talerz, na którym układamy uprzednio papierowe ręczniki. Powinny osączyć się z tłuszczu. 

Pączki krok po kroku...

Gdy pączki lekko przestygną przygotowujemy lukier mieszając ze sobą cukier puder oraz sok pomarańczowy w takich proporcjach, żeby powstał gęsty lukier. Soku wystarczy odrobina. Pączku maczamy w lukrze z jednej strony i układamy na kratce, żeby lukier ładnie je okrył. Kratka może być z piekarnika ;)

Pączki krok po kroku...

Smacznego:)

anka1988 27.01.2015 13:17
O tak tłusty czwartek zbliża się dużymi krokami :) A pączusie wyglądają obłędnie, domowe najlepsze!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak