Pączki krok po kroku...

Opublikowano: 07.02.2013
Autor: IlonaAlbertos
Pączki krok po kroku...
Czy jest wśród nas osoba, która chociaż raz w roku nie zjada pączka? Tłusty Czwartek- dzień, w którym znika ich najwięcej :)

Pączki

krok po kroku

 

 

 

Składniki na ciasto:

 

1 kg+ 1 szklanka mąki Szymanowskiej

0,75 szklanki cukru

2 jaja

4 żółtka

7 dag drożdży

2 szczypty soli

1,5 szklanki mleka 3,2%

12,5 dag margaryny( np. Kasia)

1 łyżka stołowa rumu

1 opakowanie cukru wanilinowego

 

 

Dodatkowo:

 

około 1 kg smalcu

1 szklanka marmolady

 

 

Lukier:

 

1- 1,5 szklanki cukru pudru

sok pomarańczowy

 

 

Sposób przygotowania:

 

Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru oraz pół szklanki letniego mleka. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby wyrosły.

Kilogram mąki przesiewamy z solą do miski. Jajka i żółtka miksujemy na puszystą masę z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy oraz jajeczny puch. 

Wyrabiamy ciasto z pozostałym mlekiem. Gdy zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną wcześniej margarynę i rum. Ciasto wyrabiamy dodając w razie potrzeby mąkę. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywając je ściereczką. Po upływie godzimy powinno co najmniej podwoić swoją objętość. 

Wówczas odrywamy od niego kawałeczki, które rozpłaszczamy na kształt okrągłych placuszków. Nakładamy na placuszki marmoladę i zlepiamy w dłoni na kształt małych pączusiów wielkości mandarynki. 

Pączki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 

Tłuszcz rozgrzewamy w duży rondlu. Gdy będzie już mocno rozgrzany wkładamy na tłuszcz pączki. Pamiętajmy jednak, żeby nie kłaść ich za dużo, bo w trakcie smażenia będą jeszcze rosły. Smażymy pączki pod przykryciem po około 1,5- 2 minuty z każdej strony, na małym ogniu. 

W procesie smażenia powinna powstać jasna otoczka wokół pączka. Drewnianą wykałaczką sprawdzamy, czy pączki są dosmażone w środku. Po usmażeniu wykładamy je na talerz, na którym układamy uprzednio papierowe ręczniki. Powinny osączyć się z tłuszczu. 

Gdy pączki lekko przestygną przygotowujemy lukier mieszając ze sobą cukier puder oraz sok pomarańczowy w takich proporcjach, żeby powstał gęsty lukier. Soku wystarczy odrobina. Pączku maczamy w lukrze z jednej strony i układamy na kratce, żeby lukier ładnie je okrył. Kratka może być z piekarnika ;)

 

 

 

Smacznego:)

 

 

prymat