Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)

Opublikowano: 19.12.2011
Autor: IlonaAlbertos
Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)
Pierogi... nie może ich zabraknąć na wigiijnym stole.

Kiedyś pierogi kupowałam. Byłam przekonana, że ich lepienie to strasznie żmudna praca. Jednak, gdy pierwszy raz spróbowałam... przekonałam się do nich.

Teraz pierogi w domu są tylko domowe. Nie ważne z jakim farszem, ważne, że własnoręcznie przygotowane.

Na Wigilię zawsze przygotowuję pierogi z kapustą i grzybkami- obowiązkowo suszone borowiki. Wszyscy za nimi przepadają, a ich przygotowanie w gruncie rzeczy nie jest takie trudne :)

Składniki na ciasto:

1 kg mąki pszennej

200 ml bardzo ciepłej wody

3 łyżki stołowe oleju

1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

ok. 1 kg kwaszonej kapusty

1 litr suszonych borowików( litr, ponieważ przechowuję je w litrowych słoikach)

1 duża cebula

3 łyżki oleju lnianego

sól i pieprz do smaku

ziele angielskie Prymat

pieprz ziarnisty Prymat

liść laurowy Prymat

Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)

Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)

Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)

Przygotowanie ciasta na pierogi jest bardzo proste. Wystarczy, że na stolnicę przesiejemy mąkę, zrobimy w niej zagłębienie, do którego wlejemy wodę, olej i dodamy sól. Następnie szybko wyrabiamy elastyczne ciasto.



Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)

Ciasto następnie rozwałkowujemy i wykrawamy z niego okręgi, na które nakłądamy farsz...

Farsz w rzeczywistości nie jest jakoś specjalnie skomplikowany. Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna myjemy, siekamy i przekładamy do garnka. Gotujemy wraz z przyprawami przez okolo 2 godzinki.

 



Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)



Grzybki moczymy przez noc, następnie gotujemy. Po ugotowaniu siekamy drobno i dodajemy do kapusty.



Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)

Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)

Cebulkę również drobniutko siekamy, a następnie podsmażamy na oleju lnianym i dodajemy do kapusty.



Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)



Całość gotujemy jeszcze przez około godzinkę doprawiając do smaku solą i pieprzem.Farsz powiniej wyglądać mniej więcej tak jak na poniższej fotce:

 

 

Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)

Na kołeczka ciasta nakłądamy farsz.



Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)



I zlepiamy je na kształt pierogów.



Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)



Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 4- 5 minut.



Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)

Pierogi po ugotowaniu można zamrozić. Ja te na Wigilię przygotowuję tydzień wcześniej, mrożę,a późniejpodgrzewam na patelni :)



Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)

SMACZNEGO :)

prymat