Wigilijne przygotowania, czyli czas na pierogi :)
Opublikowano: 19.12.2011

Pierogi... nie może ich zabraknąć na wigiijnym stole.
Kiedyś pierogi kupowałam. Byłam przekonana, że ich lepienie to strasznie żmudna praca. Jednak, gdy pierwszy raz spróbowałam... przekonałam się do nich.
Teraz pierogi w domu są tylko domowe. Nie ważne z jakim farszem, ważne, że własnoręcznie przygotowane.
Na Wigilię zawsze przygotowuję pierogi z kapustą i grzybkami- obowiązkowo suszone borowiki. Wszyscy za nimi przepadają, a ich przygotowanie w gruncie rzeczy nie jest takie trudne :)
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej
200 ml bardzo ciepłej wody
3 łyżki stołowe oleju
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
ok. 1 kg kwaszonej kapusty
1 litr suszonych borowików( litr, ponieważ przechowuję je w litrowych słoikach)
1 duża cebula
3 łyżki oleju lnianego
sól i pieprz do smaku
ziele angielskie Prymat
pieprz ziarnisty Prymat
liść laurowy Prymat
Przygotowanie ciasta na pierogi jest bardzo proste. Wystarczy, że na stolnicę przesiejemy mąkę, zrobimy w niej zagłębienie, do którego wlejemy wodę, olej i dodamy sól. Następnie szybko wyrabiamy elastyczne ciasto.
Ciasto następnie rozwałkowujemy i wykrawamy z niego okręgi, na które nakłądamy farsz...
Farsz w rzeczywistości nie jest jakoś specjalnie skomplikowany. Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna myjemy, siekamy i przekładamy do garnka. Gotujemy wraz z przyprawami przez okolo 2 godzinki.
Grzybki moczymy przez noc, następnie gotujemy. Po ugotowaniu siekamy drobno i dodajemy do kapusty.
Cebulkę również drobniutko siekamy, a następnie podsmażamy na oleju lnianym i dodajemy do kapusty.
Całość gotujemy jeszcze przez około godzinkę doprawiając do smaku solą i pieprzem.Farsz powiniej wyglądać mniej więcej tak jak na poniższej fotce: