Kiedyś pierogi kupowałam. Byłam przekonana, że ich lepienie to strasznie żmudna praca. Jednak, gdy pierwszy raz spróbowałam... przekonałam się do nich.
Teraz pierogi w domu są tylko domowe. Nie ważne z jakim farszem, ważne, że własnoręcznie przygotowane.
Na Wigilię zawsze przygotowuję pierogi z kapustą i grzybkami- obowiązkowo suszone borowiki. Wszyscy za nimi przepadają, a ich przygotowanie w gruncie rzeczy nie jest takie trudne :)
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej
200 ml bardzo ciepłej wody
3 łyżki stołowe oleju
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
ok. 1 kg kwaszonej kapusty
1 litr suszonych borowików( litr, ponieważ przechowuję je w litrowych słoikach)
1 duża cebula
3 łyżki oleju lnianego
sól i pieprz do smaku
ziele angielskie Prymat
pieprz ziarnisty Prymat
liść laurowy Prymat
Przygotowanie ciasta na pierogi jest bardzo proste. Wystarczy, że na stolnicę przesiejemy mąkę, zrobimy w niej zagłębienie, do którego wlejemy wodę, olej i dodamy sól. Następnie szybko wyrabiamy elastyczne ciasto.
Ciasto następnie rozwałkowujemy i wykrawamy z niego okręgi, na które nakłądamy farsz...
Farsz w rzeczywistości nie jest jakoś specjalnie skomplikowany. Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna myjemy, siekamy i przekładamy do garnka. Gotujemy wraz z przyprawami przez okolo 2 godzinki.
Grzybki moczymy przez noc, następnie gotujemy. Po ugotowaniu siekamy drobno i dodajemy do kapusty.
Cebulkę również drobniutko siekamy, a następnie podsmażamy na oleju lnianym i dodajemy do kapusty.
Całość gotujemy jeszcze przez około godzinkę doprawiając do smaku solą i pieprzem.Farsz powiniej wyglądać mniej więcej tak jak na poniższej fotce: