Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne słodkości cz.7

Mazurek z czekoladowo-orzechową pianą
  • Mazurek z czekoladowo-orzechową pianą


  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 szt ugotowane żółtka
  • 2 szt surowe żółtka

  • Masa:

  • 4 szt białek
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • orzechy włoskie do ozdoby


  • Składniki na ciasto zagniatamy po czym 1/4 ciasta odkładamy do ozdobienia mazurka.

  • Większą częścią wykładamy blachę do pieczenia.

  • Roztopiona czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i orzechami. 

  • Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i dokładnie mieszamy.

  • Pianę wylewamy na ciasto i ozdabiamy wedle uznania resztą ciasta i orzechami.

  • Pieczemy godzinę w 180 stopniach.

  • Smacznego :)

    Wielkanocne słodkości cz.7

  •  

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak