Wielkanocne słodkości cz.7
Opublikowano: 16.03.2013

Mazurek z czekoladowo-orzechową pianą
- Mazurek z czekoladowo-orzechową pianą
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 szt ugotowane żółtka
- 2 szt surowe żółtka
- Masa:
- 4 szt białek
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag zmielonych orzechów włoskich
- 50 g gorzkiej czekolady
- orzechy włoskie do ozdoby
-
Składniki na ciasto zagniatamy po czym 1/4 ciasta odkładamy do ozdobienia mazurka.
-
Większą częścią wykładamy blachę do pieczenia.
-
Roztopiona czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i orzechami.
-
Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i dokładnie mieszamy.
-
Pianę wylewamy na ciasto i ozdabiamy wedle uznania resztą ciasta i orzechami.
-
Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
-
Smacznego :)