Wielkanocne słodkości cz.6

Marchewkowe babeczki

- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- łyżeczka cynamonu
- serek twarogowy naturalny
- posiekane migdały lub inne orzechy
- opcjonalnie zielony barwnik spożywczy
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej dokładnie łącząc składniki.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem, dokładnie mieszamy.
Dodajemy startą marchewkę.
Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki do babeczek i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Wystudzone babeczki ozdabiamy serkiem naturalnym (opcjonalnie zabarwionym jadalnym barwnikiem) i posypujemy orzeszkami.
Smacznego :)