Wielkanocne słodkości cz.6

Opublikowano: 14.03.2013
Autor: Mienta
Wielkanocne słodkości cz.6
Marchewkowe babeczki

Marchewkowe babeczki

 

Przepyszne, rozpływające się w ustach babeczki. Uwaga, szybko znikają ;)



  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • łyżeczka cynamonu
  • serek twarogowy naturalny
  • posiekane migdały lub inne orzechy
  • opcjonalnie zielony barwnik spożywczy

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej dokładnie łącząc składniki.

Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem, dokładnie mieszamy.

Dodajemy startą marchewkę.

Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki do babeczek i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Wystudzone babeczki ozdabiamy serkiem naturalnym (opcjonalnie zabarwionym jadalnym barwnikiem) i posypujemy orzeszkami.

Smacznego :) 

prymat