Wielkanocne słodkości cz.10

Cytrynowa babka z jagodami
Delikatna, wilgotna pachnąca cytrynami babka z dodatkiem jagód to smakowy strzał w dziesiątkę :)
- 180 g mąki pszennej
- 90 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- łyżeczka sody
- 350 g maślanki
- 3/4 szklanki oleju
- starta skórka z cytryny
- łyżka soku z cytryny
- 2 jajka
- 0,5 szklanki jagód (użyłam mrożonych)
Jajka rozdzielamy.
Białka ubijamy.
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.
Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Na spód foremki na babkę wykładamy jagody i wylewamy na nie ciasto.
Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
Smacznego :)