Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne słodkości cz.10

Babka cytrynowa z jagodami

Cytrynowa babka z jagodami

Delikatna, wilgotna pachnąca cytrynami babka z dodatkiem jagód to smakowy strzał w dziesiątkę  :)

Wielkanocne słodkości cz.10

  • 180 g mąki pszennej
  • 90 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • łyżeczka sody
  • 350 g maślanki
  • 3/4 szklanki oleju
  • starta skórka z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki jagód (użyłam mrożonych)
 

Jajka rozdzielamy.

Białka ubijamy.

W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.

Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Na spód foremki na babkę wykładamy jagody i wylewamy na nie ciasto.

Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).

Smacznego :) 

Wielkanocne słodkości cz.10 

Mienta 24.03.2013 10:33
dziękuję :)była pyszna, na Wielkanoc też ją upiekę bo cytrynowe babki należą do naszych ulubionych :)
bietka 24.03.2013 08:31
wygląda rewelacyjnie , a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak