Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna zebra z cytrynową nutą

Moja propozycja na zebrę wielkanocną.

W każdym domu każdy ma inne tradycje wielkanocne. Jako, że mój młodszy syn uwielbia babki to zawsze jakąś piekę. Nie jest to sztywna zasada, że zawsze ta babka musi być. Fakt faktem jest, że jakaś musi. I chcąc dogodzić wszystkim domownikom piekę to na co mają ochotę. I jednym z wypieków jest właśnie babka. Dziś proponuję moją wersję znanej zebry.

 

WIELKANOCNA ZEBRA Z CYTRYNOWĄ  NUTĄ

 

Wielkanocna zebra z cytrynową nutą

 
5 jajek 
250 ml białej oranżady
200 ml oleju rzepakowego 
4 łyżki soku z cytryny
250 g cukru
400 g mąki pszennej typ 500 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka mąki pszennej typ 500
 
lukier :
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
 
Jajka wbić do misy robota i ubijać je dodając cukier.
Gdy już zrobi się puszysta masa dodawać na przemian po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia ( przesianej ) i oleju oraz oranżady wymieszanej z sokiem z cytryny.
Gdy masa jest gotowa podzielić ja na dwie części.
Do jednej dodać mąkę a do drugiej kakao i obie masy wymieszać.
Tortownicę o średnicy 21 cm z kominkiem posmarować margaryna i wysypać bułką tartą.
Ciasto kłaść na przemian po dwie, trzy łyżki ciemne na jasne dookoła kominka.
Zebrę piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczoną wystudzić na kratce i polać przygotowanym lukrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak