Wegetariański grill

Opublikowano: 15.07.2012
Autor: Mienta
Wegetariański grill
Kto powiedział, że wegetariański grill nie może być smaczny? Oto kilka przykładów na to, że jest przepysznie :)

Jeszcze rok temu grill kojarzył mi się jedynie z kiełbaskami, no i może jeszcze z pstrągiem ;) Jednak w tym roku po przeprowadzce mam bliżej na działkę rodziców i staram się za każdym razem przyrządzać coś innego. Dziś przedstawiam kilka propozycji dla tych którzy nie jadają mięsa albo poprostu mają ochotę na jakąś grillową odmianę :)

Grillowane pieczarki faszerowane serem pleśniowym

Podczas jedzenia tej potrawy mój Mąż nigdy wcześniej tyle razy nie powtórzył podczas jedzenia słów "mmm pycha":)

  • 8 dużych pieczarek
  • 100 g sera sera typu camembert z niebieską pleśnią
  • 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
  • 1 papryczka piri piri
  • 3 ząbki czosnku marynowane z chilli
  • 5 mini cebulek marynowanych
  • pęczek szczypiorku
  • tabasco nadające potrawom smak grillowania

 

Pieczarki obieramy i odkrajamy nóżki.

Nóżki drobno siekamy.

Ser kroimy na małe kawałeczki.

Cebulki przekrajamy na 4 części, czosnek i papryczkę siekamy bardzo drobno.

Wszystkie składniki (poza kapeluszami pieczarek) mieszamy ze sobą i w szczelnym pojemniku zabieramy na grillowanie ;)

Na rozgrzanym grillu układamy kapelusze pieczarek blaszkami do dołu. Polewamy je sosem tabasco i pieczemy aż będą w środku miękkie.

Przewracamy je na druga stronę i do każdej nakładamy farsz.

Pieczemy aż pieczarki będą miękkie a ser się roztopi.

Przed podaniem możemy dodać jeszcze kilka kropel tabasco.

Smacznego :)

 

Kukurydza z "wędzonym" masełkiem

Ostatnio grillowaliśmy wiele pysznych rzeczy jednak kukurydza z lekko pikantnym aromatycznym masełkiem zrobiła furorę. Chociaż dokładki nie było to każdy miał ochotę na jeszcze jedną :) Polecam :)

 

  • 6 gotowanych kolb kukurydzy
  • 100 g masła
  • 1 papryczka piri piri
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki hiszpańskiej papryki wędzonej

 

Miękkie masło ucieramy z drobno posiekaną papryczką oraz z solą i papryką.

Schładzamy.

Kukurydze grillujemy z każdej strony po około 3 minuty.

Gorące od razu podajemy posmarowane masełkiem.

Smacznego :)

 

Grillowane grzanki z serem wasabi i pomidorkami

Podejrzewam, że większość grillujących osób lubi przypieczony na grillu chlebek :) Ja uwielbiam grzanki z serem a jeżeli są wersji pikantnej to jestem w niebie:)

  • duża ziołowa ciabatta
  • ser gouda z wasabi
  • oliwa z oliwek
  • zielone tabasco
  • pomidorki koktajlowe

 

Pomidorki przekrawamy na pół, układamy na tacce do grillowania i skrapiamy tabasco.

Grillujemy około 15 minut, uważając żeby się nie przypaliły.

Ciabattę kroimy na kromeczki.

Każdą polewamy odrobiną zielonego tabasco oraz oliwą z oliwek.

Gdy pomidorki będą powoli dochodzić, na ruszcie układamy kromeczki, oliwą w dół.

Po chwili, gdy się przypieką przewracamy je na druga stronę i na każdej układamy plasterek sera.

Ściągamy je gdy ser się przytopi.

Na każdą układamy grillowane pomidorki i wg uznania możemy dodać tabasco.

Smacznego :)

 

Grillowana quesadilla z fasolą i kukurydzą

Bardzo lubię quesadille z przeróżnymi dodatkami. Pierwszy raz robiłam ją na grillu i była świetna, bardziej chrupiąca i aromatyczna :)

  • 4 tortille
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 g czerwonej fasoli kidney
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 mała cebula
  • 1 suszona papryczka chilli 
  • łyżeczka kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • garść startego sera żółtego
  • sok z połowy limonki
  • 1 avocado



Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i papryczkę chilli.

Dodajemy przyprawy i zalewamy pomidorami.

Dusimy około 5 minut po czym dodajemy fasolę i kukurydzę.

Podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu aż mieszanka zgęstnieje.

Na koniec dodajemy sok z limonki i mieszamy.

Sos przekładamy do pojemnika i zabieramy na grilla ;)

Na dwóch tortillach rozsmarowujemy po połowie mieszanki i posypujemy serem.

Przykrywamy pozostałymi plackami i delikatnie układamy na ruszcie.

Po około dwóch minutach przewracamy na druga stronę.

Gotowe quesadille przekrawamy na 4 części i na każdej układamy plasterki avocado.

Smacznego :)

 

Grillowany ananas z rumem

Uważam, że ananas nadaję się na grilla idealnie. Słodki deser ale zarazem bardzo orzeźwiający na koniec grillowanego obiadu :)

  • 1 duży ananas
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek rumu



Ananasa przekrajamy na 6 części.

Skrapiamy sokiem cytrynowym i nacieramy brązowym cukrem.

Układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy około 10 minut z każdej strony.

Na talerzu polewamy rumem.

Przed zjedzeniem wycinamy twardy trzonek.

Smacznego :)

 

Grillowane banany

Desery z bananami uwielbiam pod każdą postacią :) Grillowane są idealne na popołudniowy deser, polecam :)

 

  • 2 banany
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżeczka tabasco
  • 2 łyżeczki miodu pitnego

 

Miód lipowy mieszamy z sokiem z limonki i tabasco.

Marynatą pokrywamy obrane banany i kładziemy na rozgrzanego grilla.

Gdy przyrumienią się z jednej strony, przewracamy je.

Upieczone polewamy miodem pitnym.

Smacznego :)

prymat