Wegetariański grill

Jeszcze rok temu grill kojarzył mi się jedynie z kiełbaskami, no i może jeszcze z pstrągiem ;) Jednak w tym roku po przeprowadzce mam bliżej na działkę rodziców i staram się za każdym razem przyrządzać coś innego. Dziś przedstawiam kilka propozycji dla tych którzy nie jadają mięsa albo poprostu mają ochotę na jakąś grillową odmianę :)
Grillowane pieczarki faszerowane serem pleśniowym
Podczas jedzenia tej potrawy mój Mąż nigdy wcześniej tyle razy nie powtórzył podczas jedzenia słów "mmm pycha":)
- 8 dużych pieczarek
- 100 g sera sera typu camembert z niebieską pleśnią
- 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
- 1 papryczka piri piri
- 3 ząbki czosnku marynowane z chilli
- 5 mini cebulek marynowanych
- pęczek szczypiorku
- tabasco nadające potrawom smak grillowania
Pieczarki obieramy i odkrajamy nóżki.
Nóżki drobno siekamy.
Ser kroimy na małe kawałeczki.
Cebulki przekrajamy na 4 części, czosnek i papryczkę siekamy bardzo drobno.
Wszystkie składniki (poza kapeluszami pieczarek) mieszamy ze sobą i w szczelnym pojemniku zabieramy na grillowanie ;)
Na rozgrzanym grillu układamy kapelusze pieczarek blaszkami do dołu. Polewamy je sosem tabasco i pieczemy aż będą w środku miękkie.
Przewracamy je na druga stronę i do każdej nakładamy farsz.
Pieczemy aż pieczarki będą miękkie a ser się roztopi.
Przed podaniem możemy dodać jeszcze kilka kropel tabasco.
Smacznego :)
Kukurydza z "wędzonym" masełkiem
Ostatnio grillowaliśmy wiele pysznych rzeczy jednak kukurydza z lekko pikantnym aromatycznym masełkiem zrobiła furorę. Chociaż dokładki nie było to każdy miał ochotę na jeszcze jedną :) Polecam :)
- 6 gotowanych kolb kukurydzy
- 100 g masła
- 1 papryczka piri piri
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki hiszpańskiej papryki wędzonej
Miękkie masło ucieramy z drobno posiekaną papryczką oraz z solą i papryką.
Schładzamy.
Kukurydze grillujemy z każdej strony po około 3 minuty.
Gorące od razu podajemy posmarowane masełkiem.
Smacznego :)
Grillowane grzanki z serem wasabi i pomidorkami
Podejrzewam, że większość grillujących osób lubi przypieczony na grillu chlebek :) Ja uwielbiam grzanki z serem a jeżeli są wersji pikantnej to jestem w niebie:)
- duża ziołowa ciabatta
- ser gouda z wasabi
- oliwa z oliwek
- zielone tabasco
- pomidorki koktajlowe
Pomidorki przekrawamy na pół, układamy na tacce do grillowania i skrapiamy tabasco.
Grillujemy około 15 minut, uważając żeby się nie przypaliły.
Ciabattę kroimy na kromeczki.
Każdą polewamy odrobiną zielonego tabasco oraz oliwą z oliwek.
Gdy pomidorki będą powoli dochodzić, na ruszcie układamy kromeczki, oliwą w dół.
Po chwili, gdy się przypieką przewracamy je na druga stronę i na każdej układamy plasterek sera.
Ściągamy je gdy ser się przytopi.
Na każdą układamy grillowane pomidorki i wg uznania możemy dodać tabasco.
Smacznego :)
Grillowana quesadilla z fasolą i kukurydzą
Bardzo lubię quesadille z przeróżnymi dodatkami. Pierwszy raz robiłam ją na grillu i była świetna, bardziej chrupiąca i aromatyczna :)
- 4 tortille
- łyżka oliwy z oliwek
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 g czerwonej fasoli kidney
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 mała cebula
- 1 suszona papryczka chilli
- łyżeczka kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- garść startego sera żółtego
- sok z połowy limonki
- 1 avocado
Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i papryczkę chilli.
Dodajemy przyprawy i zalewamy pomidorami.
Dusimy około 5 minut po czym dodajemy fasolę i kukurydzę.
Podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu aż mieszanka zgęstnieje.
Na koniec dodajemy sok z limonki i mieszamy.
Sos przekładamy do pojemnika i zabieramy na grilla ;)
Na dwóch tortillach rozsmarowujemy po połowie mieszanki i posypujemy serem.
Przykrywamy pozostałymi plackami i delikatnie układamy na ruszcie.
Po około dwóch minutach przewracamy na druga stronę.
Gotowe quesadille przekrawamy na 4 części i na każdej układamy plasterki avocado.
Smacznego :)
Grillowany ananas z rumem
Uważam, że ananas nadaję się na grilla idealnie. Słodki deser ale zarazem bardzo orzeźwiający na koniec grillowanego obiadu :)
- 1 duży ananas
- 5 łyżek brązowego cukru
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek rumu
Ananasa przekrajamy na 6 części.
Skrapiamy sokiem cytrynowym i nacieramy brązowym cukrem.
Układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy około 10 minut z każdej strony.
Na talerzu polewamy rumem.
Przed zjedzeniem wycinamy twardy trzonek.
Smacznego :)
Grillowane banany
Desery z bananami uwielbiam pod każdą postacią :) Grillowane są idealne na popołudniowy deser, polecam :)
- 2 banany
- 2 łyżki miodu lipowego
- 2 łyżki soku z limonki
- łyżeczka tabasco
- 2 łyżeczki miodu pitnego
Miód lipowy mieszamy z sokiem z limonki i tabasco.
Marynatą pokrywamy obrane banany i kładziemy na rozgrzanego grilla.
Gdy przyrumienią się z jednej strony, przewracamy je.
Upieczone polewamy miodem pitnym.
Smacznego :)