Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywne słodkości na zdrowie

Warzywa ukryte w pysznych ale i zdrowych deserach to doskonały sposób na przemycenie cennych witamin do naszej diety.

Warzywa ukryte w pysznych ale i zdrowych deserach to doskonały sposób na przemycenie cennych witamin do naszej diety. Dzięki nim nasze wypieki są zdecydowanie lżejsze, nieco mniej kaloryczne i prozdrowotne. Warzywa w ciastach z powodzeniem mogą zastąpić mąkę (doskonale nadaje się do tego bób), nadają wilgotność i dbają o idealną konsystencję mas. Umiejętne połączenie ich z odpowiednimi dodatkami sprawia, że nasi goście nie są w stanie zgadnąć, jaki tajemniczy składnik jest bohaterem danego wypieku. Ciasta na bazie marchewki, dyni czy szpinaku nikogo już nie dziwią. Z chęcią sięgamy po fasolę czy awokado. Ponieważ w mojej kuchni często goszczą desery, w których królują różne warzywa- również te  nietypowe- w kolejnych wpisach będę dzieliła się swoimi pomysłami na te pyszności.

Na dobry początek zapraszam na czekoladowy torcik na bazie bobu. Następnie zaproponuję wiśniowe lody na bazie awokado. A na zakończenie pyszny deser bakłażanowo-cukiniowy. Będzie pysznie, zdrowo i mam nadzieję - nieco zaskakująco.

 Czekoladowy torcik z bobu z sezamem, suską sechlońską i chałwową masą

Czekoladowy torcik z bobu

Pyszny i zdrowy torcik bez grama mąki za to na pysznym, sezonowym bobie z dodatkiem suszonej śliwki, prażonego sezamu i miodu kurpiowskiego. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne, mocno czekoladowe. Przełożyłam je lekko słodką masą na bazie sera i chałwy.

Składniki:

  • 500 g młodego ugotowanego bobu
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany      18%
  • 3 jajka
  • pól szklanki dark muscovado
  • 2 duże łyżki dobrego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do      pieczenia
  • pół łyżeczki kawy      rozpuszczalnej
  • pół szklanki miodu kurpiowskiego
  • 2 garście posiekanej suski      sechlońskiej  - jedna garść do środka ciasta, druga do dekoracji
  • 4 łyżki oleju rydzowego
  • 2 garście prażonego sezamu
  • ciasto z bobu
  • Ugotowany bób blednujemy na gładkie puree. Dodajemy śmietanę, olej, jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, kawę oraz miód i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz uprażony na suchą patelnię sezam- delikatnie mieszamy. Masę przelewamy po równo do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic o średnicy 17 cm. Pieczemy ok. 55-60 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy.Masa do przełożenia:·        400 g sera trzykrotnie zmielonego·        100 g chałwy mleczno sezamowej·        2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowegoSer w temp. pokojowej ucieramy z chałwą oraz miodem. Połową masy smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim . Pozostałą masą wyzdabiamy boki i wierzch ciasta. Dekorujemy suską sechlońską. Smacznego!
  • ciasto z bobu

 

 

Wiśniowe lody na awokado bez jajek i mleka z sosem wiśniowym z dodatkiem Trójniaku

lody wiśniowe

W  upalne dni nie ma nic lepszego niż gałka dobrych domowych orzeźwiających lodów. Dziś proponuję mocno wiśniowe, a ich owocowy smak podkreśla jeszcze bardziej aromatyczny sos z odrobiną Trójniaku. Lody przygotowałam na bazie awokado- dzięki niemu nie musimy sięgać po dużą ilość żółtek i nasze lody będą nieco zdrowsze. Polecam. Smakują wybornie....

Składniki:
· 500 g wydrylowanych wiśni
· 3 duże awokado
· 200 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
· pół szklanki podkarpackiego miodu spadziowego
· pół szklanki domowego cukru waniliowego
Na sos:
· 400 g wydrylowanych wiśni
· 4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
· łyżka masła
· kieliszek Trójniaku

lody wiśniowe

Pozbawione pestek wiśnie zasypujemy cukrem waniliowym. Dodajemy podkarpacki miód spadziowy oraz miąższ z 3 awokado. Dodajemy schłodzoną śmietankę. Całość dokładnie blendujemy. Mrozimy w maszynce do lodów przez godzinę lub w zamrażalniku, pamiętając by po 30 minutach lody dokładnie zmiksować- czynność powtarzamy dwukrotnie. Lody podajemy w miseczkach- skorupkach po awokado polane sosem wiśniowym.

Sos- wydrylowane wiśnie zalewamy miodem spadziowym. Całość dusimy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego sosu- może nam to zająć nawet do 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy Trójniak i łyżkę zimnego masła. Całość jeszcze chwilkę gotujemy. Lody możemy polać zimnym lub gorącym sosem.Na takie upały, jakie mamy ostatnio, zdecydowanie polecam pierwszą wersję :) .

Smacznego!

lody wiśniowe

 

Deser bakłażanowo-cukiniowy - pełen zdrowych niespodzianek

deser bakłażanowo-cukiniowy

Spód tych nietypowych ciastek stanowi razowy kuskus przygotowany na mleku z dodatkiem miodu i wanilii. Wzbogacony jest on zdrowymi suszonymi owocami- żurawiną i śliwką. Drugą, bardzo zaskakującą, ale niesamowicie smaczną warstwę stanowi krem przygotowany na warzywach- bakłażanie i cukinii. Zapewniam Was, że nikt nie zgadnie, czym są te dwa tajemnicze składniki.To bardzo fajny pomysł na przemycenie do diety dzieciaków zdrowych warzyw. Całość wieńczy kremowy serek waniliowy oraz kleks domowej konfitury jagodowo-porzeczkowej z liściem świeżej bazylii.

deser bakłażanowo-cukiniowy

Składniki (na 8 deserów):
· 200 g kaszki kuskus razowej
· szklanka mleka
· 3 łyżki domowego cukru waniliowego
· łyżka podkarpackiego miodu spadziowego
· łyżka ekstraktu waniliowego
· skórka otarta z jednej cytryny
· 1 łyżka masła migdałowego prażonego (solonego)
· 3 łyżki oleju rzepakowego
· 2 garście suszonych śliwek Suska sechlońska
· garść suszonej żurawiny
Na masę bakłażanowo-cukiniową:
· 1 bakłażan o wadze ok. 300 g
· 1 cukinia o wadze ok. 250g
· tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady + łyżeczka dobrego kakao
· 4 łyżki oleju rzepakowego
· 3 łyżki dark muscovado
· płaska łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 żółtko
· 3-4 łyżki mleka
· skórka otarta z cytryny
· 500 g trzykrotnie mielonego twarogu + 4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
· 4 łyżki domowej konfitury jagoda z czarną porzeczką

deser bakłażanowo-cukiniowy

Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i miodem. Gorącym mlekiem zalewamy kaszę kuskus i odstawiamy pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn.

Kiedy kaszka będzie już gotowa, dodajemy do niej łyżkę ekstraktu waniliowego, skórkę z cytryny, łyżkę masła migdałowego i olej rzepakowy. Suszone owoce drobno kroimy, przekładamy do kuskusu. Dokładnie mieszamy.

Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy 4 łyżki oleju rzepakowego z dark muscovado. Dodajemy pokrojone warzywa i smażmy do momentu aż całkowicie zmiękną.

Masę blendujemy na gładkie puree. Masę zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnego mleka. Do masy mącznej dodajemy żółtko. Tak przygotowany płyn przelewamy do gotującego się puree z warzyw.

Kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, która rozpuści się pod wpływem ciepłego budyniu cukiniowo-bakłażanowego. Jeśli użyjemy czekolady mlecznej, masy nie musimy już dosładzać, ale dodajemy łyżeczkę dobrego kakao. Czekolada gorzka może wymagać odrobiny cukru. Na sam koniec całość perfumujemy skórką z cytryny.

Na talerzu układamy specjalną obręcz do serwowania dań. Zarówno kuskus jak i masę bakłażanowo-cukiniową dzielimy na 8 równych części.

Na dnie wykładamy warstwę kaszki kuskus- dokładnie ubijamy łyżką. Na kuskus wykładamy warstwę bakłażanowo-cukiniową. Następnie wykładamy utarty z miodem twaróg. Całość zwieńczamy lekko podgrzaną domową konfiturą jagodowo-porzeczkową. Smacznego!

deser bakłażanowo-cukiniowy

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak