Dziś zapraszam na serniczek - na święta idealny
Aby sernik był dobry i puszysty ważne jest aby nie mieszać go za długo. Wtedy mamy pewność, że będzie delikatny. Ten sernik jest smaczny i wbrew pozorom robi się szybko. A jak smakuje. Wielbicielom sernika na pewno zasmakuje.
Waniliowy sernik z czekoladową nutą
1 kg sera do sernika w wiaderku
6 jajek
1,5 szk mleka
1/2 szk oleju
3 budynie waniliowe
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szk cukru
3 łyżki czekolady w proszku
36 herbatników
cukier puder
Blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 170 stopni.
Na dnie blaszki ułożyć dwie warstwy ciastek.
Do miski włożyć żółtka jajek, budynie, wlać ekstrakt, mleko i olej i wymieszać.
Dodać ser i wymieszać ale tylko do połączenia składników.
Ubić pianę dodając cukier.
Pianę delikatnie połączyć z masą serową i wyłożyć prawie całą masę na ciastka.
W pozostałej części wymieszać czekoladę w proszku i rozsmarować widelcem.
Blachę wstawić do piekarnika i piec sernik około 70 minut.
Sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem.