Wakacyjne smaki

Tegoroczne wakacje spędzamy z mężem w domu i jest to dość pracowity czas gdyż wiąże się z remontem naszego nowego gniazdka.
To, że nigdzie nie wyjeżdzamy nie oznacza, że nie możemy popróbować nowych ciekawych smaków, tudzież egzotyki. Jako świeżo upieczona dobra żona stram się swojego męża rozpieszczać urozmaiconym menu, serwując zarówno sprawdzone specjały jak i wymyslając eksperymentarne przepisy. I własnie tym sposobem udało mi się wyczarować świetne w smaku a przy tym proste danie, którym chiałbym się z wami podzielić.
Inspirację do tej potrawy znalazłam w sadzie. Zwykle owoce wykorzystywane są do deserów, ciast i drzemów, ja postanowiłam wykorzystać je w nieco inny sposób serwując obiad, ale nie koniecznie w postaci zupy owocowej.
Na celownik wziełam sobie brzoskwinie. Jako cel zrobienie sosu do spaghetti, a dalej poniosła mnie juz fantazja prowdzona kubeczkami smakowymi i zawartością spiżarni.
Efekt wyszedł nadzwyczaj wyśmienity.
Przepis jest o tyle egoztyczny, iż łaczy w sobie bogactwo rożnych smaków i przypraw, które doskonale się ze sobą komponują, choć na pierwszy rzut oka mogą do siebie nie pasować, ale to złudne wrażenie zapewniam.
Moje spaghetti ewoulowalo na dwie formy jedna wegetariańska, druga dla mięsożerców - z kurczakiem, osobiście druga wersja wydaje mi się bardziej dopełniona, została stowrzona jako druga a więc uważam ją za bardziej dopracowaną :)
Pierwotyp:
Wakacyjne spaghetti z brzoskwiniami
Składniki:
1 cebula
1 marchewka
2 brzoskwinie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 filet z piersi kurczaka
2 fileciki anchois
3 rozgniecione gożdziki
1 szczypta cynamonu
1 szczypta sproszkowanego imbirum (może być również świeży ja nie miałam akórat)
4 krople tabasco
4 ziarenka kardamonu
sos sojowy do smaku
2 krople oleju sezamoweg
Makaron Spahgetti
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy błony kroimy na paseczki, podsmażamy na patelni. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na olwie. Marchewkę obieramy zcieramy na tartce o grubych oczkach, podsmażamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy w kostkę dodajemy do pozostałych składników, czekamy aż się rozpadnie co jakiś czas mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie pozostałe składniki. Fileciki Anchois w tym przepisie będą prawie nie wyczuwalne zostawiąjąc jedynie smakowita nutę (to dla uspokojenia gdyby kogoś bardzo dziwił ten składnik). Myślę że całkiem fajnie w te smaki wkomponowały by się również kapary więc gdyby ktoś chciał wypróbować to podpowiadam, ja ich nie mialam akórat pod ręką.
Wersja z kurczakiem :
A na deser po takim obiedzie proponuję
Lody z mango z waniliową nutą
Składniki:
1 dojrzałe mango
1 laska wanili (lub aromat waniloiwy)
1 małe opakowanie śmietany 30%
Mango obieramy ze skórki kroimi na kawałki i wrzucamy do blendera. Laskę wanili przerawamy na pół i norzem wyjmujemy ziarenka kóre dodajemy do mango. Dodajemy śmietankę i całość miksujemy na głdką masę. Przeewamy do foremek na lody i wstawiamy do zamrażalnika na 2h
SAMCZNEGO :)