Czekoladowe ciasto bez pieczenia - mus czekoladowy

Opublikowano: 05.05.2014
Autor: Aleksandraa
Czekoladowe ciasto bez pieczenia - mus czekoladowy
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, coś bardzo czekoladowego ale nie chce nam się piec ciasta proponuję zrobić ciasto na bazie musu czekoladowego :)
Ciasto nie wymaga wiele wysiłku ani zdolności kulinarnych dlatego może je zrobić każdy. Wymaga jedynie trochę cierpliwości i silnej woli   aby nie zjeść musu zanim stężeje w lodówce :)
 
 
Składniki na spód:
 
50g gorzkiej czekolady 
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
180g ciasteczek maślanych
50g masła o temperaturze pokojowej
opcjonalnie trochę mleka
 
Przygotowanie:
 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy żeby troszkę przestygła. Ciastka kruszymy jak najdrobniej choć nie przeszkadza gdy będzie trochę grubszych kawałków (będą przyjemnie chrupały).
Do pokruszonych ciastek dodajemy kakao, cukier puder, łączymy z masłem i czekoladą wyrabiając jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste i nie chce się  dobrze połączyć można dodać odrobinę mleka - ja tak właśnie zrobiłam. Tortownice o średnicy 18-20cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Gotową masę miasteczkową wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby się schłodziła  zesztywniała, dzięki czemu uzyskamy już sam w sobie pyszny blok czekoladowy.
 
Składniki na mus czekoladowy:
 
150g gorzkiej czekolady dobrej jakości
3 duże jajka
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki likieru pomarańczowego np. Curacao
 
Przygotowanie:
 
Czekoladę  rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy.
Jajka przed rozbiciem myjemy w ciepłej wodzie, a następnie oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier puder.
W osobnym naczyniu mikserem ubijamy żółtka dodając po trochu roztopionej czekolady, po łyżeczce likieru na zmianę rozluźniając masę połową białek. Uwaga:  Po dodaniu alkoholu do czekolady raptownie ona gęstnieje więc proszę się nie przestraszyć i miksować dalej. Na koniec dodać resztę białek i delikatnie wymieszać. Uzyskany mus przełożyć do formy z ciasteczkowym spodem i odstawić do lodówki na ok 2-3h  Przed wyjęciem z formy delikatnie oddzielić nożem  mus od boków tortownicy.
 
Czekoladowe ciasto bez pieczenia - mus czekoladowy
prymat