W kurkowym raju

Opublikowano: 08.07.2014
Autor: ZEWA
W kurkowym raju
Kurka czyli pieprznik jadalny to bardzo lubiany przez wiele osób grzyb, który jak jest wysyp można kosą kosić a nogą nie ma gdzie stanąć takie jest zatrzęsienie kurek. Zapraszam na kilka pomysłów na smaczne potrawy z kurkami.

POTRAWKA Z KURCZAKA Z KURKAMI I WARZYWAMI

W kurkowym raju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 cukinii
  • 200 g blanszowanych kurek
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • czosnek niedźwiedzi
  • chili płatki
  • sól
  • pieprz
  • 3 szk bulionu ( rosół )
  • mąka ziemniaczana
  • 3 łyżki oleju

Pierś z kurczaka pokroić w paski. Warzywa dowolnie pokroić ( u mnie paski, krążki i półplasterki ). W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić marchew i fasolkę oraz cebulę i podsmażyć. Potem dodać pierś z kurczaka a na koniec cukinię i kurki. Chwilę smażyć, dodać przyprawy i podlać bulionem. Dusić pod przykryciem kilka minut i zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej. Sos zagotować i podawać z makaronem lub ryżem.

PIZZA NA FRANCUSKIM CIEŚCIE Z KURKAMI

W kurkowym raju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 400 g domowego ciasta francuskiego
  • 100 g szynki
  • 1 papryczka chili
  • 60 g blanszowanych kurek
  • 50 g serka topionego ( mocno schłodzonego )
  • natka pietruszki
  • czarny sezam
  • prażona cebulka
  • sól ziołowa
  • pieprz kolorowy

Ciasto rozwałkować na koło i wyłożyć nim blachę do tart ( u mnie o średnicy 29 cm mierząc górną krawędź ) wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką. Wystające części zawinąć do środka i docisnąć np. widelcem. Na cieście rozsypać pokrojoną w paseczki szynkę, kurki, pokrojoną w paseczki papryczkę chili, cebulkę i sezam a na koniec zetrzeć ser na tarce i posypać natką pietruszki i przyprawami. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25 - 30 minut w zależności od piekarnika. Podawać na gorąco.

SOS KURKOWY

W kurkowym raju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • kurki ( objętościowo 1500 ml )
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szk śmietany 18 %
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i odsączyć z wody. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Dodać kurki i dusić razem z cebulą około 5 minut. Po tym czasie doprawić do smaku, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Podgrzewać chwilę od czasu do czasu mieszając ale nie zagotować. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

SKRZYDEŁKA  Z KURKAMI, BOBEM I KUKURYDZĄ

W kurkowym raju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 1 szk ugotowanego i obranego bobu
  • 1 szk blanszowanych kurek
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/3 szk posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szk posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • 400 ml wody
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili jalapeno do smaku
  • 6 szt chili peperoncini całe ( suszone )
  • 3 łyżki sosu chili słodko pikantnego
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Skrzydełka umyj, osusz i pokrój w zgięciach. Najcieńsze odłóż np do ugotowania wywaru. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kawałki skrzydełek i podsmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smaż. Do podsmażonych skrzydełek wlej wodę, dodaj przyprawy i duś do miękkości. Następnie dodaj kurki, kukurydzę, bób oraz pietruszkę i szczypiorek i zagotuj. Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku. Na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z odrobiną wody i zagęść sos. Ponownie zagotuj. Podawaj np. z ryżem ugotowanym na sypko.

ZUPA KALAFIOROWA Z KURKAMI I PAPRYKĄ

W kurkowym raju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 1/2 kalafiora
  • 1 duża czerwona papryka
  • 250 g blanszowanych kurek ( mogą być świeże )
  • 1 mała cebula
  • 2 duże marchewki
  • 50 g korzenia selera
  • 3 łyżki posiekanego pora
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania zupy na talerzu
  • 350 g końcówek ze skrzydełek ( mogą być całe skrzydełka )
  • 2,5 l wody
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • kucharek w płynie
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • dodatkowo :
  • ugotowany makaron w kształcie ryżu

Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić. Do garnka wlać zimną wodę. Końcówki skrzydełek umyć, wrzucić do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Po upływie 15 minut do garnka wrzucić marchew, seler i cebulę i gotować 5 minut. Potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną zieleninę i kalafiora a także kurki. Wszystko gotować do miękkości. Gotową zupę zabielić zahartowaną odrobiną zupy śmietaną. Przed podaniem do zupy wrzucić ugotowany makaron. Zupę wymieszać, nalać na talerze i posypać natką pietruszki.

                                 SMACZNEGO :)

prymat