POTRAWKA Z KURCZAKA Z KURKAMI I WARZYWAMI
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 cukinii
- 200 g blanszowanych kurek
- 200 g żółtej fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- czosnek niedźwiedzi
- chili płatki
- sól
- pieprz
- 3 szk bulionu ( rosół )
- mąka ziemniaczana
- 3 łyżki oleju
Pierś z kurczaka pokroić w paski. Warzywa dowolnie pokroić ( u mnie paski, krążki i półplasterki ). W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić marchew i fasolkę oraz cebulę i podsmażyć. Potem dodać pierś z kurczaka a na koniec cukinię i kurki. Chwilę smażyć, dodać przyprawy i podlać bulionem. Dusić pod przykryciem kilka minut i zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej. Sos zagotować i podawać z makaronem lub ryżem.
PIZZA NA FRANCUSKIM CIEŚCIE Z KURKAMI
- 400 g domowego ciasta francuskiego
- 100 g szynki
- 1 papryczka chili
- 60 g blanszowanych kurek
- 50 g serka topionego ( mocno schłodzonego )
- natka pietruszki
- czarny sezam
- prażona cebulka
- sól ziołowa
- pieprz kolorowy
Ciasto rozwałkować na koło i wyłożyć nim blachę do tart ( u mnie o średnicy 29 cm mierząc górną krawędź ) wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką. Wystające części zawinąć do środka i docisnąć np. widelcem. Na cieście rozsypać pokrojoną w paseczki szynkę, kurki, pokrojoną w paseczki papryczkę chili, cebulkę i sezam a na koniec zetrzeć ser na tarce i posypać natką pietruszki i przyprawami. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25 - 30 minut w zależności od piekarnika. Podawać na gorąco.
SOS KURKOWY
- kurki ( objętościowo 1500 ml )
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1,5 szk śmietany 18 %
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i odsączyć z wody. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Dodać kurki i dusić razem z cebulą około 5 minut. Po tym czasie doprawić do smaku, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Podgrzewać chwilę od czasu do czasu mieszając ale nie zagotować. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
SKRZYDEŁKA Z KURKAMI, BOBEM I KUKURYDZĄ
- 6 skrzydełek z kurczaka
- 1 szk ugotowanego i obranego bobu
- 1 szk blanszowanych kurek
- 1 mała cebula
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 1/3 szk posiekanej natki pietruszki
- 1/3 szk posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki oleju
- 400 ml wody
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili jalapeno do smaku
- 6 szt chili peperoncini całe ( suszone )
- 3 łyżki sosu chili słodko pikantnego
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
Skrzydełka umyj, osusz i pokrój w zgięciach. Najcieńsze odłóż np do ugotowania wywaru. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kawałki skrzydełek i podsmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smaż. Do podsmażonych skrzydełek wlej wodę, dodaj przyprawy i duś do miękkości. Następnie dodaj kurki, kukurydzę, bób oraz pietruszkę i szczypiorek i zagotuj. Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku. Na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z odrobiną wody i zagęść sos. Ponownie zagotuj. Podawaj np. z ryżem ugotowanym na sypko.
ZUPA KALAFIOROWA Z KURKAMI I PAPRYKĄ
- 1/2 kalafiora
- 1 duża czerwona papryka
- 250 g blanszowanych kurek ( mogą być świeże )
- 1 mała cebula
- 2 duże marchewki
- 50 g korzenia selera
- 3 łyżki posiekanego pora
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania zupy na talerzu
- 350 g końcówek ze skrzydełek ( mogą być całe skrzydełka )
- 2,5 l wody
- do smaku :
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- kucharek w płynie
- 250 ml słodkiej śmietanki 18%
- dodatkowo :
- ugotowany makaron w kształcie ryżu
Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić. Do garnka wlać zimną wodę. Końcówki skrzydełek umyć, wrzucić do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Po upływie 15 minut do garnka wrzucić marchew, seler i cebulę i gotować 5 minut. Potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną zieleninę i kalafiora a także kurki. Wszystko gotować do miękkości. Gotową zupę zabielić zahartowaną odrobiną zupy śmietaną. Przed podaniem do zupy wrzucić ugotowany makaron. Zupę wymieszać, nalać na talerze i posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO :)