Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowo :)

~ znamy je, lubimy, w sezonie zjadamy w ilościach hurtowych

Truskawkowo :)

... ale, czy wszyscy zdajemy sobie sprawę z ich wartości odżywczych?

Wiosna to właśnie ten czas, kiedy wprowadzamy do kuchi, po długiej zimowej porze,  pierwsze "kolory" w postaci świeżych warzyw i owoców. Chociaż obecnie każdy ich rodzaj można kupić przez cały rok, również w środku zimy, to jednak te wiosenne zawsze smakują lepiej :)

Truskawkowo :)
Częściej, niż w ostatnich miesiącach, przygotowujemy kolorowe deserki. Pojawiają się pierwsze truskawki, które są udziałem większości deserów i wypieków w tym czasie :) 
 
Truskawkowo :) 
Wychodzę z założenia, że najprostsze = najsmaczniejsze ... dlatego poza truskawkami w naturalnej formie, preferuję te owoce jak najmniej przetworzone - najchętniej świeże, ewentualnie z naturalnymi składnikami typu twarożek, jogurt, maślanka lub ubite na pianę jajka .

Kiedy nastąpi już pełnia sezonu - bardzo lubię truskawki udusić w sosie kajmakowym z dodatkiem jakiegoś aromatycznego alkoholu. Same w sobie są smacznym deserem, a przy okazji mogą stanowić pyszny dodatek / sos do lodów, racuchów, gofrów czy naleśników.

 Truskawkowo :)
~ Garstka ciekawostek:
(...) Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale przede wszystkim są zdrowe, a także są źródłem wielu witamin i minerałów. Mają dość niskie IG (40), co powoduje, że mogą jeść je diabetycy, bez obawy o skoki poziomu cukru we krwi.

Zdarzają się osoby uczulone na truskawki. Truskawek nie powinny także jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce te zwierają duże ich ilości. Truskawki posiadają wspaniałe wartości odżywcze i kosmetyczne, są bardzo bogate w witaminę C, zawierają praktycznie wszystkie ważne mikroelementy, a szczególnie dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Zawartość kwasu elegonowego chroni przed nowotworami. Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym mogą być polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek. Sok z truskawek ma właściwości bakteriobójcze, jak chrzan, czosnek czy cebula. 

Truskawki mogą zdziałać cuda dla naszej cery, są one idealnym owocem do maseczek domowej roboty. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, flawonów i flawonoidów w owocach, truskawki są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry. Wykorzystywane są do produkcji kosmetyków do opalania, jako naturalne blokery promieni UVA i UVB. 

Piękny aromat truskawek kojarzony z początkiem lata jest w często używany jako kompozycja zapachowa wielu kosmetyków. Medycyna ludowa od dawna wykorzystuje także napary z liści truskawek przy takich schorzeniach jak niedokrwistość, kamica żółciowa i anemia. (...)

~ źródło informacji: http://www.odzywianie.info.pl

caralajna 06.05.2013 16:29
dla mnie truskawki szału nie robią, wolę wiśnie czy śliwki.. zjem jak są, ale nie zapłacę więcej niż 6 zł za kg.. poza tym ostatnio zasmakowałam w truskawkach z czarnym pieprzem lub jako dodatek do sałatek :)
IwonaDD 05.05.2013 23:01
dziwnie może nie, ale napewno rzadkie :))
rjustysia 05.05.2013 22:14
A ja niestety znam! O dziwo, znam też osoby, które nie lubią truskawek. To jest dopiero dziwne, prawda? ;)
IwonaDD 05.05.2013 13:49
nie znam nikogo, kto mógł by się oprzeć tym słodkim, czerwonym owocom:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak