SKŁADNIKI:
~ ciasto naleśnikowe:
3 duże jajka
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki owsianej
2 szkl. mleka
2 szkl. mocno ciepłej wody
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
~ serek malinowy:
500 g twarożku śmietankowego
cukier puder do smaku
domowy syrop malinowy
300-350 g świeżych malin
PRZYGOTOWANIE:
~ ciasto naleśnikowe:
Mąkę owsianą zmiksować wstępnie z ciepłą wodą i pozostawić na 30 minut, aby napęczniała.
Mąkę pszenną zmiksować z jajkami, mlekiem, solą i olejem z pestek winogron, a na końcu dodać napęczniałą mąkę owsianą i ponownie dokładnie zmiksować.
Odstawić ciasto na 15-20 minut, aby odpoczęło.
Usmażyć naleśniki (najlepiej na 2 patelniach na raz) smarując je olejem przed pierwszą porcją ciasta. Gotowe układać w piramidkę i co kilka sztuk odwracać całość spodem do góry, aby ładnie zaparowały i zmiękły.
~ serek malinowy:
Maliny zmiksować na mus, przetrzeć przez sitko celem usunięcia pestek. Przecier zmiksować z twarożkiem śmietankowym i doprawić w trakcie miksowania cukrem pudrem oraz domowym syropem malinowym.
Gotowe naleśniki smarować przygotowanym twarożkiem i składać w trójkąty lub zwijać w ruloniki.