Naleśniki pszenno-owsiane z twarożkiem malinowym

Opublikowano: 02.12.2014
Autor: Habibi
Naleśniki pszenno-owsiane z twarożkiem malinowym
Przygotowując przeróżne rodzaje ciasta na naleśniki zazwyczaj nie dodaję cukru, co nie tłumi smaku dodanego do nich farszu.

Naleśniki pszenno-owsiane z twarożkiem malinowym

SKŁADNIKI:

~ ciasto naleśnikowe:

3 duże jajka

2 szkl. mąki pszennej

1 szkl. mąki owsianej

2 szkl. mleka

2 szkl. mocno ciepłej wody

3-4 łyżki oleju z pestek winogron

~ serek malinowy:

500 g twarożku śmietankowego

cukier puder do smaku

domowy syrop malinowy

300-350 g świeżych malin

 

PRZYGOTOWANIE:

~ ciasto naleśnikowe:

Mąkę owsianą zmiksować wstępnie z ciepłą wodą i pozostawić na 30 minut, aby napęczniała. 

Mąkę pszenną zmiksować z jajkami, mlekiem, solą i olejem z pestek winogron, a na końcu dodać napęczniałą mąkę owsianą i ponownie dokładnie zmiksować. 

Odstawić ciasto na 15-20 minut, aby odpoczęło.

Usmażyć naleśniki (najlepiej na 2 patelniach na raz) smarując je olejem przed pierwszą porcją ciasta. Gotowe układać w piramidkę i co kilka sztuk odwracać całość spodem do góry, aby ładnie zaparowały i zmiękły.

 

~ serek malinowy:

Maliny zmiksować na mus, przetrzeć przez sitko celem usunięcia pestek. Przecier zmiksować z twarożkiem śmietankowym i doprawić w trakcie miksowania cukrem pudrem oraz domowym syropem malinowym.

 

Gotowe naleśniki smarować przygotowanym twarożkiem i składać w trójkąty lub zwijać w ruloniki.

Sprawdź inne wpisy

prymat