Truskawka nie tylko jako smakołyk

Opublikowano: 21.04.2016
Autor: ZEWA
Truskawka nie tylko jako smakołyk
Czekając na sezon truskawkowy warto dowiedzieć się, że to nie tylko smakołyk ale też lekarstwo. Owoc ten powstał jako hodowlana odmiana poziomek. Dziś jest uprawiana na terenie całego kraju.

Aktualnie istnieje bardzo wiele odmian uprawnych, które różnią się wielkością owoców, ich smakiem, trwałością i okresem dojrzewania.

Owoce truskawek są znakomitym surowcem na przetwory - o tych zaletach, jak sądzę, nikogo długo przekonywać nie trzeba.

Truskawki należą do roślin o niskiej wartości kalorycznej. W zależności od odmiany zawierają od 7 do 10 % procent cukru. Ponadto w owocach tych występują kwasy organiczne - przede wszystkim kwas cytrynowy - stąd bierze się ich smak. Truskawki są bogate w garbniki, zawierają sole żelaza, fosforu, wapnia, magnezu i kobaltu.

Pod względem zawartości witaminy C, truskawki są jeszcze bardziej zasobne niż poziomki i znajdują się na drugim miejscu wśród roślin uprawianych w naszym kraju, tuż za czarnymi porzeczkami.

Mogą być polecane w dietach odchudzających a także osobom cierpiącym na przeziębienia, czy nawracające infekcje układu oddechowego. Nie zaszkodzą także osobom z niedokrwistością i niedoborem żelaza - zwłaszcza kobietom z przedłużającymi się krwawieniami miesiączkowymi.

Właściwości moczopędne truskawek mogą być wykorzystywane jako uzupełnienie leczenia kamicy moczowej, nadciśnienia tętniczego, dny a także kamicy żółciowej.

Do wykorzystania nadają się także liście truskawek - zawierają one związki o właściwościach moczopędnych i mogą być polecane w przypadku kamicy moczowej i leczeniu biegunek.

W przypadku braku herbaty można ich używać do przygotowywania herbaty ziołowej. Odwary z liści mogą być stosowane w leczeniu przeziębienia, zaś świeże liście mogą pomóc po sparzeniu jako okłady na niegojące się rany i owrzodzenia.

Oczywiście jak wiele innych warzyw czy owoców truskawki mogą uczulać. Więc osoby cierpiące na tę przypadłość powinny całkowicie z nich zrezygnować lub spożywać minimalne ilości, aby uniknąć ryzyka powikłań alergicznych.

A teraz kila smacznych propozycji na wykorzystanie truskawek

Torcik truskawkowy z masą budyniową

Truskawka nie tylko jako smakołyk

Biszkopt:
5 jajek (L)
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki tortowej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Masa:
500 ml mleka 2 %
50 g budyniu śmietankowego
cukier do smaku
250 g miękkiego masła

Dodatkowo:
ok. 600 g truskawek

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek (jajka mają być w pokojowej temperaturze) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany.
Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie ubita.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko.
Mieszać najlepiej rózgą, ale powoli, aby masa była puszysta.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu z wysokości około pół metra rzucić blachę na podłogę (oczywiście nie odwracając blachy) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce.
Zimny biszkopt okroić na bokach tortownicy dookoła i wyjąć biszkopt z formy.
Przekroić na dwa placki.

Masa:
3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń.
Mieszać aż masa będzie gotowa.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.

Przełożenie:
Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty.
Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i wyłożyć część pokrojonych truskawek.
Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki.
Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.

 

Dżem truskawkowo-biszkoptowy z karmelem i wanilią

Truskawka nie tylko jako smakołyk

1 kg truskawek
60 g biszkoptów (u mnie okrągłe)
1 konfitur-fix (25 g) 
350 g cukru
3 łyżki karmelu z wanilią (w młynku)

Truskawki umyć i oberwać szypułki a potem pokroić je na kawałki i wrzucić do garnka.
Biszkopty drobno rozkruszyć.
Następnie wsypać cukier, konfitur-fix oraz biszkopty i karmel z wanilią i wszystko dokładnie wymieszać.
Garnek postawić na dużym ogniu i od zagotowania gotować dżem 3 minuty ciągle mieszając.
Gorącym dżemem napełnić słoiki i szczelnie zakręcić pokrywki.
Dżem przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu.

 

Lawendowe truskawki

Truskawka nie tylko jako smakołyk

500 g truskawek
500 g cukru żelującego trzcinowego
1 łyżeczka suszonej lawendy

Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokroić i wrzucić do miski.
Wsypać lawendę i cukier, dokładnie wymieszać.
Miskę zakryć i wstawić do lodówki na 4 godziny.
Potem przełożyć je do szerokiego rondla i zagotować mieszając.
Gotować 4 minuty a potem gorącą konfiturą napełnić wyparzone słoiki.
Zakręcić słoiki zakrętkami i zostawić do wystudzenia.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

Pyszny deser truskawkowy

Truskawka nie tylko jako smakołyk

500 ml śmietany kremówki
cukier waniliowy do smaku
500 g truskawek
100 g herbatników 
100 g dowolnych biszkoptów
syrop trzcinowy

Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Biszkopty i herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Na dno 5 wysokich szklanek wsypać po łyżce zmiksowanych ciastek.
Na ciastka wyłożyć porcje śmietany a na śmietanę porcje truskawek.
Następnie czynność powtórzyć i tak aż składniki nam się skończą.
Na górze powinny znaleźć się truskawki.
Na sam koniec polać deser syropem trzcinowym i udekorować miętą.

prymat