Aktualnie istnieje bardzo wiele odmian uprawnych, które różnią się wielkością owoców, ich smakiem, trwałością i okresem dojrzewania.
Owoce truskawek są znakomitym surowcem na przetwory - o tych zaletach, jak sądzę, nikogo długo przekonywać nie trzeba.
Truskawki należą do roślin o niskiej wartości kalorycznej. W zależności od odmiany zawierają od 7 do 10 % procent cukru. Ponadto w owocach tych występują kwasy organiczne - przede wszystkim kwas cytrynowy - stąd bierze się ich smak. Truskawki są bogate w garbniki, zawierają sole żelaza, fosforu, wapnia, magnezu i kobaltu.
Pod względem zawartości witaminy C, truskawki są jeszcze bardziej zasobne niż poziomki i znajdują się na drugim miejscu wśród roślin uprawianych w naszym kraju, tuż za czarnymi porzeczkami.
Mogą być polecane w dietach odchudzających a także osobom cierpiącym na przeziębienia, czy nawracające infekcje układu oddechowego. Nie zaszkodzą także osobom z niedokrwistością i niedoborem żelaza - zwłaszcza kobietom z przedłużającymi się krwawieniami miesiączkowymi.
Właściwości moczopędne truskawek mogą być wykorzystywane jako uzupełnienie leczenia kamicy moczowej, nadciśnienia tętniczego, dny a także kamicy żółciowej.
Do wykorzystania nadają się także liście truskawek - zawierają one związki o właściwościach moczopędnych i mogą być polecane w przypadku kamicy moczowej i leczeniu biegunek.
W przypadku braku herbaty można ich używać do przygotowywania herbaty ziołowej. Odwary z liści mogą być stosowane w leczeniu przeziębienia, zaś świeże liście mogą pomóc po sparzeniu jako okłady na niegojące się rany i owrzodzenia.
Oczywiście jak wiele innych warzyw czy owoców truskawki mogą uczulać. Więc osoby cierpiące na tę przypadłość powinny całkowicie z nich zrezygnować lub spożywać minimalne ilości, aby uniknąć ryzyka powikłań alergicznych.
A teraz kila smacznych propozycji na wykorzystanie truskawek
Torcik truskawkowy z masą budyniową
Biszkopt:
5 jajek (L)
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki tortowej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
Masa:
500 ml mleka 2 %
50 g budyniu śmietankowego
cukier do smaku
250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
ok. 600 g truskawek
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek (jajka mają być w pokojowej temperaturze) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany.
Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie ubita.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko.
Mieszać najlepiej rózgą, ale powoli, aby masa była puszysta.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu z wysokości około pół metra rzucić blachę na podłogę (oczywiście nie odwracając blachy) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce.
Zimny biszkopt okroić na bokach tortownicy dookoła i wyjąć biszkopt z formy.
Przekroić na dwa placki.
Masa:
3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń.
Mieszać aż masa będzie gotowa.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.
Przełożenie:
Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty.
Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i wyłożyć część pokrojonych truskawek.
Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki.
Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.
Dżem truskawkowo-biszkoptowy z karmelem i wanilią
1 kg truskawek
60 g biszkoptów (u mnie okrągłe)
1 konfitur-fix (25 g)
350 g cukru
3 łyżki karmelu z wanilią (w młynku)
Truskawki umyć i oberwać szypułki a potem pokroić je na kawałki i wrzucić do garnka.
Biszkopty drobno rozkruszyć.
Następnie wsypać cukier, konfitur-fix oraz biszkopty i karmel z wanilią i wszystko dokładnie wymieszać.
Garnek postawić na dużym ogniu i od zagotowania gotować dżem 3 minuty ciągle mieszając.
Gorącym dżemem napełnić słoiki i szczelnie zakręcić pokrywki.
Dżem przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu.
Lawendowe truskawki
500 g truskawek
500 g cukru żelującego trzcinowego
1 łyżeczka suszonej lawendy
Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokroić i wrzucić do miski.
Wsypać lawendę i cukier, dokładnie wymieszać.
Miskę zakryć i wstawić do lodówki na 4 godziny.
Potem przełożyć je do szerokiego rondla i zagotować mieszając.
Gotować 4 minuty a potem gorącą konfiturą napełnić wyparzone słoiki.
Zakręcić słoiki zakrętkami i zostawić do wystudzenia.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Pyszny deser truskawkowy
500 ml śmietany kremówki
cukier waniliowy do smaku
500 g truskawek
100 g herbatników
100 g dowolnych biszkoptów
syrop trzcinowy
Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Biszkopty i herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Na dno 5 wysokich szklanek wsypać po łyżce zmiksowanych ciastek.
Na ciastka wyłożyć porcje śmietany a na śmietanę porcje truskawek.
Następnie czynność powtórzyć i tak aż składniki nam się skończą.
Na górze powinny znaleźć się truskawki.
Na sam koniec polać deser syropem trzcinowym i udekorować miętą.