Truskawka- królowa lata

Truskawki jeden z najbardziej lubianych owoców letnich. Te pierwsze owoce sezonowe pojawiają się już w maju. Historia truskawki jest króciutka powstała ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek wirginijskiej i chilijskiej w XVIII wieku we Francji.
Pomimo, że jest to obecnie jeden z najpopularniejszych owoców to początkowo był wykwintnym rarytasem europejskich dworów. Doceniano kunszt truskawki; wspaniały zapach, smak oraz niezwykłą urodę. Podawano ją na miniaturowych, porcelanowych talerzykach wraz szampanem. Owoce te były bardzo drogie i przeznaczone tylko dla nielicznych.
Zalety :są bardzo dobrym źródłem witaminy C, są niskokaloryczne.
Wady: mogą być przyczyną alergii ale na szczęście nie jest to częste zjawisko, pestki mogą podrażnić jelita.
Czy wiecie, że?
*Ze względu na swój czerwony kolor i kształt przypominający serce, truskawki uważano za afrodyzjak. Truskawki stały się symbolem Wenus, greckiej bogini miłości.
*W Bawarii rolnicy używali truskawek, aby zapewnić bydłu zdrowie. Do rogów krów przywiązywane były koszyczki z truskawkami, jako dar dla elfów, w podziękowaniu za ten dar sprawiają, iż bydło rodzi zdrowe.
*Truskawki z bitą śmietaną to jeden z najlepszych i najbardziej znanych deserów. Taki derser pierwszy raz kazał sobie podać Car Piotr I ze słynnej dynastii Romanowów zażyczył on sobie tego przysmaku w środku rosyjskiej zimy. I skąd wzieli mu truskawki ? Tego nie wiadomo.
*Truskawkato doskonały zmacniacz dla naszych zębów. Wystraczy owoc rozgnieść i wsmarować w dziąsła oraz zęby. Tak wsmarowny owoc zostawimy na kilka minut, szeroko sie usmiechając :)
A dzisiaj?
Sezon na truskawkę trwa w najlepsze. Wykorzystać możemy niemal do wszystkiego, są niezwykle wdzięcznym tematem w kuchni. Można je mrozić, gotować, przyrządzać z nich rozmaite desery ciasta, sałatki, kompoty, koktajle dżemy czy wykorzystać do mięs. W każdej formie truskawki są genialne i zawierają cenne substancje: antocyjany, witaminę C , fosfor i żelazo.
Obudził mnie dzisiaj zapach truskawek. W kuchni czekała niespodzianka otóż rodzice przywieźli mi jakieś 15 kilo tego owcu. Pomyślałam więc : Czy zadaniem truskawki jest tylko to by ją zjeść? Początkowo planowałam wykorzystać ją w celach upiększających lecz okazało się, że jej przeznaczenie jest zupełnie inne :( Dziś cały dzień robię z nich dżem dla całej rodziny.
Herbata z liści truskawek
Składniki:
-2 czubate łyżeczki liści truskawki (ususzonych)
-¼l. wody.
Przygotowanie:
Liście truskawki zalać wrzątkiem. Zaparzyć, przecedzić, pić 3 razy dziennie po 1 filiżance.
Herbataka pomaga na biegunke :)