Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mniszek pospolity czy to magiczna roślina?

Nazywany inaczej jako: „mlecz lekarski”, „dmuchawiec”, „świni mlecz” „męska stałość”, „wole oczy”, „lwi ząb” a dla wielu po prostu uciążliwy chwast. Na przełomie maja i kwietnie kwitnie wszędzie tworząc przepiękne żółte dywany. O co chodzi? Oczywiście o mniszka pospolitego czyli mlecz.

Mniszek pospolity czy to magiczna roślina?

Mniszek pospolity jest jadalny w całości: korzenie, listki, z jego kwiatów można sporządzić pyszny syrop lub wino, z listków robimy sałatki czy pesto z korzenia np. herbatę choć ta ostatnia nie przypadła mi do gustu.

 

Działanie: kwiat działa moczopędnie. Jego korzeń zawiera sporo soli mineralnych, zwłaszcza potasu, kwasy organiczne, różne związki cukrowe, na przykład inulinę, substancje goryczkowe, cholinę.Obniża poziom cholesterolu, pomaga w schorzeniach dróg moczowych i schorzeniach wątroby. Zalecany jest również przy chorobach skóry, wczesnej cukrzycy czy początkach reumatyzmu.


Syrop z mniszka lekarskiego jest gęsty, klarowny, konsystencją przypomina miód. Nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników.

Mniszek pospolity czy to magiczna roślina?

Przepis na syrop z mniszka lub jak kto woli miodek majowy :)

 

składniki:

300 sztuk kwiatów mniszka

1 kg cukru

1 cytryna

1 litr wody może być źródlana

 

przygotowanie:

Kwiaty mniszka zerwać w maju, przy słonecznej pogodzie, w godzinach przedpołudniowych. Rozłożyć je na białym papierze, aby wszystkie robaczki wyszły z kwiatów.

Zalać 1 litrem wody, dodać dobrze wymytą, sparzoną, pokrojoną wraz ze skórką cytrynę, gotować przez 20 minut. Odstawić na 24 godziny.

Przecedzić, dobrze odcisnąć kwiaty. Do płynu dodać 1 kg cukru i znowu gotować 2—3 godzin na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. (Należy pilnować, aby cukier się nie skarmelizował).

Zagęszczanie powinno się odbywać przez 2—3 dni. Otrzymuje się syrop o gęstości zbliżonej do miodu, stąd popularna nazwa tego syropu to „miodek majowy”.

Gotowy syrop zlać do słoiczków. Syrop nadaje się do wyrobów kulinarnych pierników, deserów do napojów orzeźwiających, można go spożywać wraz z chlebem posmarowanym masłem, otrzymany syrop można wykorzystać również do wyrobu wina kwiatowego.

Syrop tej jest używany jako lekarstwo na przeziębienie, pomaga przy uporczywym kaszlu.

 

A może sałatka z mniszkiem?

 

Przepis:

 

składniki:

listki mniszka,

kilka liści sałaty,

2-3 sztuki rzodkiewka,

1 sztuka cebulka,

paseczki papryki,

kwiaty fiołka

 

przygotowanie:

Listki mniszka zrywamy zanim rozkwitną kwiaty tak aby nie były gorzkie, trzeba je opłukać podobnie jak listki sałaty dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz starta na grubych oczkach rzodkiewkę, paseczki papryki, Dodać fiołki 2-3 łyżki oliwy z oliwek i przyprawę do sałatki całość wymieszać.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak