Gołąbki z sosem pomidorowym
Tradycyjne danie które nie nudzi się od lat :) Chociaż na przygotowanie potrzeba więcej czasu to warto poświęcić się w jakiś dzień i zadowolić podniebienia :)
- kapusta biała 1 szt
- ryż biały 1 kg
- cebula duża 2 sztuki
- mięso mielone z łopatki 70 dag
- mięso mielone wołowe 20 dag
- suszone grzyby 5 dag
- woda 0.5 l
- kostka grzybowa 1 sztuka
- kostka warzywna 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- rosół 0.5 l
- przecier pomidorowy w kartoniku 500 g
- pieprz, sól do smaku
- mąka 2 łyżki
- śmietana 2 łyżki
Grzyby z dodatkiem kostek rosołowych gotujemy w wodzie przez 30 minut, po czym je odstawiamy. Gotujemy i studzimy ryż. Cebulę podsmażamy i mielimy.
Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do wrzącej wody i obgotowujemy. Po kolei zdejmujemy liście które będą odchodziły.
Ryż mieszamy z mięsem mielonym, cebulą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijamy w pojedyncze liście kapusty.
Na dnie garnka układamy kilka liści a na tym układamy zawinięte gołąbki. Zalewamy do połowy wywarem z grzybów. Na wierzch układamy kolejne liście kapusty oraz grzyby. Przykrywamy i pieczemy około godzinę w 180 stopniach.
Do rosołu dodajemy przecier, przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką.
Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym.
Smacznego :)