Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort rocznicowy czekoladowo jabłkowy

Już 20 lutego ja i mój mąż będziemy odchodzili 19 rocznicę ślubu. Między innymi z tej okazji przygotowałam tort czekoladowo jabłkowy. Wszystkim bardzo smakował, znikł w oka mgnieniu. Połączenie czekolady, śmietany i dżemu jabłkowego z pestkami granatu świetnie się skomponowało w pyszny torcik.

Tort rocznicowy czekoladowo jabłkowy

 

Tort czekoladowo jabłkowy


Biszkopt :
3 żółtka
9 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szk cukru
1 cukier waniliowy ( 16 g )
Masa :
600 ml śmietany kremówki 36%
150 g czekolady gorzkiej
1 cukier waniliowy ( 16 g )
2 słoiki dżemu jabłkowego z granatem ( po 350 g )
perełki cukrowe i posypka do ciast do dekoracji

Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
Gdy będą już ubite dodać żółtka i dalej ubijać.
Na koniec dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy ( śr. 23 cm ) z dnem wysmarowanym margaryną.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 45 minut.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 4 placki.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i schłodzić.
Prawie zimną ale płynną czekoladę dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Przełożenie : placek posmarować 1/3 ilości dżemu i rozsmarować po powierzchni placka.
Następnie nałożyć część masy czekoladowej, rozsmarować i przykryć plackiem.
Te czynności wykonujemy aż do wyczerpania składników.
Wierzch tortu i boki posmarować masą, boki można udekorować widelcem robiąc rowki.
Na wierzchu udekorować resztą śmietany według własnego uznania i posypać perełkami i posypką.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.

 

 

Tort rocznicowy czekoladowo jabłkowy

 

Tort rocznicowy czekoladowo jabłkowy

 

Tort rocznicowy czekoladowo jabłkowy

 

Tort rocznicowy czekoladowo jabłkowy

agnieszka137 20.02.2012 13:01
Tort cudo! A przy okazji życzę zdrowia i wiele takich rocznic, za rok porcelanowej i złotej i diamentowej!!! Będę chętnie oglądać kolejne takie torty! :)
ZEWA 20.02.2012 10:23
Dziękuję Saro. A jeśli chodzi o białka to miałam ze smażenia pączków i wykorzystałam je do biszkoptu.
sara1 19.02.2012 22:15
cudeńko ten tort.Z okazji Rocznicy życzę wszelkiej pomyślności. Zastanawia mnie tylko dlaczego do biszkoptu dodane są 3 żółtka co robimy z sześcioma,skoro jest 9 białek
ZEWA 19.02.2012 21:18
Dziękuję :)
BernadettaP 19.02.2012 21:02
Ewa, gratulacje- takiego wyniku wielu Wam może zazdrościć :) A tort wygląda przepysznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak