Tort rocznicowy czekoladowo jabłkowy

Opublikowano: 19.02.2012
Autor: ZEWA
Tort rocznicowy czekoladowo jabłkowy
Już 20 lutego ja i mój mąż będziemy odchodzili 19 rocznicę ślubu. Między innymi z tej okazji przygotowałam tort czekoladowo jabłkowy. Wszystkim bardzo smakował, znikł w oka mgnieniu. Połączenie czekolady, śmietany i dżemu jabłkowego z pestkami granatu świetnie się skomponowało w pyszny torcik.

 

Tort czekoladowo jabłkowy


Biszkopt :
3 żółtka
9 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szk cukru
1 cukier waniliowy ( 16 g )
Masa :
600 ml śmietany kremówki 36%
150 g czekolady gorzkiej
1 cukier waniliowy ( 16 g )
2 słoiki dżemu jabłkowego z granatem ( po 350 g )
perełki cukrowe i posypka do ciast do dekoracji

Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
Gdy będą już ubite dodać żółtka i dalej ubijać.
Na koniec dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy ( śr. 23 cm ) z dnem wysmarowanym margaryną.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 45 minut.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 4 placki.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i schłodzić.
Prawie zimną ale płynną czekoladę dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Przełożenie : placek posmarować 1/3 ilości dżemu i rozsmarować po powierzchni placka.
Następnie nałożyć część masy czekoladowej, rozsmarować i przykryć plackiem.
Te czynności wykonujemy aż do wyczerpania składników.
Wierzch tortu i boki posmarować masą, boki można udekorować widelcem robiąc rowki.
Na wierzchu udekorować resztą śmietany według własnego uznania i posypać perełkami i posypką.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.

 

 

 

 

 

prymat