Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłusty czwartek

Co prawda Tłusty czwartek 27 lutego ale już dziś warto zastanowić się co przygotujemy. U nas goszczą pączki, róże karnawałowe, oponki drożdżowe. Co prawda słodkości tłustoczwartkowe wymagają pracy ale za to jaki smak i radość z jedzenia. A nazajutrz wyrzuty sumienia z tak dużej ilości kalorii. Ale raz w roku można zgrzeszyć.

Róże karnawałowe

Tłusty czwartek

  • 250 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 30 g margaryny Kasia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki octu lub spirytusu
  • 3 żółtka
  • Dodatkowo :
  • cukier puder do posypania
  • dżem wiśniowy do dekoracji
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do miski. Zimną margarynę zetrzeć na tarce o grubych oczkach do mąki. Następnie dodać żółtka, śmietanę i ocet i wyrobić gładkie ciasto. Teraz należy wziąć wałek do ciasta i ubijać nim ciasto co chwilę składając je na pół. Tak ubijać i składać aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć je do lodówki na godzinę. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać olej. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na dwie części. Jedną można schować znowu do lodówki. Z porcji ciasta wałkować cienki placek i za pomocą naczyń lub wykrawaczek o trzech różnych średnicach wycinać kółka tyle samo każdej wielkości. Każe kółko dookoła naciąć w kilu miejscach, potem nałożyć na duże kółko średnie a następnie małe i na środku docisnąć aby krążki się skleiły. Na gorący tłuszcz kłaść róże najmniejszym kółkiem do dołu i smażyć na słomkowy kolor po czym róże odwrócić i także smażyć na słomkowo. Gotowe róże wykładać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć je. Potem posypać cukrem pudrem i udekorować środek każdej róży dżemem. Tak samo zrobić róże z drugiej porcji ciasta. ( z tych składników wyszło mi 20 róż )

Oponki drożdżowe

Tłusty czwartek

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
  • 1 szk cukru
  • 100 g drożdży
  • 1/2 szk oleju
  • 1,5 szk mleka
  • 50 ml spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozmieszać na płynną masę z cukrem i cukrem waniliowym w dużej misce.
Wlać mleko, olej i wbić jajka.
Wszystko chwilę ubijać trzepaczką.
Następnie wsypać mąkę, dodać spirytus i wyrobić ciasto.
Wyrobione zakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po około 30-40 minutach wyrobić jeszcze raz ciasto.
Wałkować je na placek grubości około 5 mm i wycinać kółka ( ja użyłam kubka i kieliszka ) większym naczyniem a następnie mniejszym środek.
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, powinno być go tyle aby oponki swobodnie pływały.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
Na koniec lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

 

Pączki

Tłusty czwartek

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • 150 g drożdży
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 2 łyżki octu
  • duże opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 2 szczypty soli
  • 250 g marmolady wieloowocowej twardej
  • LUKIER:
  • 200g cukru pudru
  • 5 łyżek przegotowanej wody
  • 10 łyżeczek kakao rozpuszczalnego
  • 2 krople aromatu pomarańczowego
  • tłuszcz do smażenia pączków

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy. Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet. Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć na każdy marmoladę i zlepić brzegi formując kulkę. Blat lub stół podsypać mąką, układać pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim, szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na złocistobrązowy kolor, odwracając w połowie smażenia. Po usmażeniu każdy pączek osączyć na papierowym ręczniku i posmarować czekoladowym lukrem. Z tej porcji składników wychodzi 24-25 pączków.

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak