Tłusty czwartek

Opublikowano: 14.02.2012
Autor: ZEWA
Tłusty czwartek
Tłusty czwartek tuż, tuż. W każdym domu rozejdzie się zapach smażonych pączków z różą bądź innym nadzieniem. Z lukrem lub cukrem pudrem. To chyba jedyny dzień w roku gdzie nie liczy się kalorii. Pyszne domowe pączki najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Polecam przepis, z którego pączki zawsze wyjdą i znikną w oka mgnieniu.

Tłusty czwartek

 

Składniki

    * 1 kg mąki pszennej
    * 6 żółtek
    * 2 jajka
    * 8 łyżek cukru
    * 250 g margaryny Kasia
    * 150 g drożdży
    * 1 szklanka mleka 3,2%
    * 2 łyżki octu
    * duże opakowanie cukru waniliowego (16g)
    * 2 szczypty soli
    * 250 g marmolady wieloowocowej twardej
    * LUKIER:
    * 200g cukru pudru
    * 5 łyżek przegotowanej wody
    * 10 łyżeczek kakao rozpuszczalnego
    * 2 krople aromatu pomarańczowego
    * tłuszcz do smażenia pączków


Etapy przygotowania

Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.

Margarynę roztopić i ostudzić.

Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.

Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.

Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć na każdy marmoladę i zlepić brzegi formując kulkę. Blat lub stół podsypać mąką, układać pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim, szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na złocistobrązowy kolor, odwracając w połowie smażenia.

 

Tłusty czwartek

 

Tłusty czwartek

 

Tłusty czwartek

 

 

Tłusty czwartek

Po usmażeniu każdy pączek osączyć na papierowym ręczniku i posmarować czekoladowym lukrem.

Z tej porcji składników wychodzi 24-25 pączków.

prymat