Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłusty czwartek

Tłusty czwartek tuż, tuż. W każdym domu rozejdzie się zapach smażonych pączków z różą bądź innym nadzieniem. Z lukrem lub cukrem pudrem. To chyba jedyny dzień w roku gdzie nie liczy się kalorii. Pyszne domowe pączki najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Polecam przepis, z którego pączki zawsze wyjdą i znikną w oka mgnieniu.

Tłusty czwartek

 

Składniki

    * 1 kg mąki pszennej
    * 6 żółtek
    * 2 jajka
    * 8 łyżek cukru
    * 250 g margaryny Kasia
    * 150 g drożdży
    * 1 szklanka mleka 3,2%
    * 2 łyżki octu
    * duże opakowanie cukru waniliowego (16g)
    * 2 szczypty soli
    * 250 g marmolady wieloowocowej twardej
    * LUKIER:
    * 200g cukru pudru
    * 5 łyżek przegotowanej wody
    * 10 łyżeczek kakao rozpuszczalnego
    * 2 krople aromatu pomarańczowego
    * tłuszcz do smażenia pączków


Etapy przygotowania

Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.

Margarynę roztopić i ostudzić.

Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.

Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.

Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć na każdy marmoladę i zlepić brzegi formując kulkę. Blat lub stół podsypać mąką, układać pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim, szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na złocistobrązowy kolor, odwracając w połowie smażenia.

 

Tłusty czwartek

 

Tłusty czwartek

 

Tłusty czwartek

 

 

Tłusty czwartek

Po usmażeniu każdy pączek osączyć na papierowym ręczniku i posmarować czekoladowym lukrem.

Z tej porcji składników wychodzi 24-25 pączków.

sara1 14.02.2012 23:47
ale piękny słodziak z michą słodkości super fotka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BernadettaP 14.02.2012 22:15
Ja przez cały rok nie jadam pączków, bo mi jakoś nie smakują, ale w tłusty czwartek zawsze pochłaniam dwa lub trzy przygotowane przez Brata i aż mi ślinka cieknie... Pączki są bowiem dla mnie niemal jak potrawy wigilijne, które jadam tylko raz w roku i wtedy smakują mi nieziemsko :) A w tym roku sama się przymierzam, aby upiec choć kilka...
caralajna 14.02.2012 20:50
nie w każdym domu.. nie lubię pączków.. mam traumę, bo moja babcia robiła pączki na tłuszczu, który na tą okazję przechowywała ..latami.. zawsze mi się po nich odbijało. nie winię jej, bo była z innych czasów... straszne no nie(?) smacznego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak