Tłusty czwartek
Składniki
* 1 kg mąki pszennej
* 6 żółtek
* 2 jajka
* 8 łyżek cukru
* 250 g margaryny Kasia
* 150 g drożdży
* 1 szklanka mleka 3,2%
* 2 łyżki octu
* duże opakowanie cukru waniliowego (16g)
* 2 szczypty soli
* 250 g marmolady wieloowocowej twardej
* LUKIER:
* 200g cukru pudru
* 5 łyżek przegotowanej wody
* 10 łyżeczek kakao rozpuszczalnego
* 2 krople aromatu pomarańczowego
* tłuszcz do smażenia pączków
Etapy przygotowania
Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić i ostudzić.
Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.
Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.
Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć na każdy marmoladę i zlepić brzegi formując kulkę. Blat lub stół podsypać mąką, układać pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim, szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na złocistobrązowy kolor, odwracając w połowie smażenia.
Po usmażeniu każdy pączek osączyć na papierowym ręczniku i posmarować czekoladowym lukrem.
Z tej porcji składników wychodzi 24-25 pączków.