Tajemnice Josty
Jeśli nie wiesz co lubisz bardziej, czerwony agrest czy czarną porzeczkę ? Ta roślina jest właśnie dla Ciebie :)
Owoce ma jędrne, matowe, wielkości zbliżone do agrestu, kolor czarnej niemal purpury, miąższ zielonym jędrny, smak mają słodko kwaskowaty zbliżonym do jagody.
Krzew jest wysokości dorosłego człowieka bez kolców, bardzo gesty i zielony o liściach podobnych do porzeczki. Na jednej gałązce, zebrane w grona, dojrzewają w rożnym tępię owoce, nie mają tendencji do opadania, można więc zbierać je gdy wszystkie dojrzeją .
Roślina powstała około 1950 r. w Instytucie Max-Planck w Niemczech jako skrzyżowanie agrestu i czarnej porzeczki, nie martwcie się nie jest to g.m.o. natura zna wiele takich krzyżówek od choćby nasze truskawki.
Wartości odżywcze:
Surowe owoce zawierają duże ilości :
Witaminy C,
Prowitaminy A,
Kwasów organicznych,
Soli mineralnych
Antocyjanów
Pektyn
Z całego tego koktajlu najcenniejsze dla naszego zdrowia są owe antocyjany, związki chemiczne z grupy flawonoidów, oddziałujące bardzo korzystnie na krążenie, wzrok, pamięć, no i oczywiście o właściwościach antyrakowych.
Ciasto kruche :
-300 gram mąki
-100 gram masła
-100 gram serka homogenizowanego naturalnego
-1 jajko
-szczypta soli
-2 łyżki cukru pudru
-łyżeczka skórki z cytryny
-łyżka soku z cytryny
Krem:
-200 ml śmietanki 36%
-200 ml serka homogenizowanego naturalnego
-Pół szklanki cukru pudru
-Ewentualnie łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na około 5mm, wykładamy nim blachę, całość mocno nakłuwamy. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Wyjmujemy upieczony spód i pozwalamy mu całkiem ostygnąć, smarujemy kremem i obsypujemy bogato owocami. Podajemy zimne najlepiej w ogrodzie lub na balkonie :)