Szybkowar najprościej tłumacząc to garnek szczelnie zamkniety, w którym podczas gotowania wytwarza się duże ciśnienie i wysoka temperatura. Dzięki temu, dania które gotujemy kilka godzin, zrobimy w 30 minut.
Szybkowar zbudowany jest tak:
*moje cudeńko jest już wiekowe, są nowocześniejsze wersje, ale ja mam sentyment do tego;)
Szybkowar pozawala nam przygotować dania szybko, dzieki temu oszczędzamy czas, energię i oczywiście pieniądze.
Dodatkowym atutem gotowania w tym garnku jest fakt, iż gotowane potrawy w nim są zdrowsze, gdyżwartości odżywcze nie "uciekają" z parą jak przy tradycyjnym daniu.
Możemy w nim także dusić i gotować warzywa na parze. Najbardzije jednak ekonomiczne jest gotowanie w nim wszelakiego mięsa skraca się czas gotowanie nawet trzykrotnie (w przypadku wołowiny)
Jest wiele zastosowań dla tego "cudeńka". Na początku myslałam że niewiele, jednak gdy się zagłębimy dalej okaże się, że ma nieskończenie wiele możliwości.
Teraz czas na kilka dań z szybkowaru które ugotowałam i z Wami się podzieliłam:
To jest kilka dań, które gotuję tylko w szybkowarze. Jeszcze jedno Wam pokażę, zbliżają się Święta Wielkiej Nocy i na pewno Sałatka Jarzynowa w wielu domach gościć na Stole wielkanocnym będzie. W szybkowarze zrobicie ją szybko i naprawdę nie jest to trudne;)
Składaniki:
marchewka | 4 sztuki | |
pietruszka korzen | 2 sztuki | |
seler | 0.5 sztuki | |
jajka | 4 sztuki | |
cebula | 2 sztuki | |
groszek konserwowy - puszka | 1 sztuka | |
ogórek konserwowy | 5 sztuk | |
ziemniaki | 3 sztuki | |
sól, pieprzdo smaku | 1 sztuka | |
majonez | 2 łyżki | |
musztarda sarepska | 2 łyżeczki |
Wykonanie:
Wkładamy warzywa umyte, ale nie obrane do szybkowara tj: marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki. Zalewamy wodą, tyle, aby przykryło warzywa. Wstawiamy zamknięty szybkowar na duży gaz i czekamy aż się zagotuje (będzie szybkowar z gwizdka puszczał parę) w tym momencie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 7 minut.
W między czasie gotujemy jajka na twardo. Obieramy cebule, przygotowujemy ogórki.
Ugotowane warzywa przekładamy na sito, przelewamy zimną woda, obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z jajkami, cebulą i ogórkiem. Z groszku wylewamy płyn przelewamy zimna wodą groszek - odcedzamy dodajemy do pokrojonych warzyw.
Przyprawiamy solą i pierzem. Dodajemy musztardę i majonez. Mieszamy przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki. sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej,Gdy się "przegryzie" jest najlepsza.
Mam nadzieję że ta krótka informacja, choć trochę przyblizyła wam dzałanie szybkowaru.
Pozdrawiam izachecam do zakupu takiego urządzenia i uzywania go - naprawdę warto!
Pozdrawiam
Madzik!