Truskawkowy czerwiec

Opublikowano: 01.07.2012
Autor: Agiatis
Truskawkowy czerwiec
Czerwiec, to miesiąc truskawkowy. Uwielbiane owoce przez większość. Potrafimy przetwarzać je na milion sposobów. Pochwalę się i ja, co w tym sezonie udało się z nich wyczarować:)

Truskawki zapiekane pod kruszonką

 

Proste małe co nieco, tak na szybko, gdy niespodziewanie wpadną goście;)

Truskawkowy czerwiec 

Składniki:

      (5 porcji- małe kokilki) 

  • Masło -  50 gramów
  • cukier - 2 łyżki
  • mąka - 4 łyżki
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Truskawki - 15 sztuk

Wykonanie:

Na początku nastawiamy piekarnik na180*C. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy w plasterki, układamy na dnie kokilek. Masło roztapiamy, w tym czasie mąkę łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Roztopione masło wlewamy do mąki z cukrami ciągle mieszając. Powstaną grudki - kruszonka. Zasypujemy nią truskawki. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut. Tryb: gór i dół plus termoobieg. Piekłam na środkowej półce.

 

Truskawki zapiekane w koglu moglu

 

Przepis ten podpatrzony u koleżanki ze wspólnego portalu społecznościowego:)

Truskawkowy czerwiec

Składniki:

(na 2 porcje) 

  • żółtka - 4 sztuki
  • cukier - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • truskawki  - 120 gram

Wykonanie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki. pokroić na mniejsze kawałki, rozsypać na dwie kokilki. Do żółtek dodać cukier waniliowy, ubijać widelcem lub mikserem jeśli wolicie. W czasie ubijania dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, a masa zbieleje zalewamy  truskawki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę z trybem termoobieg - pieczemy 15 do 20 minut.

 

Racuchy z karmelizowanymi truskawkami

Racuchy, drugie moje uzależnienie zaraz po naleśnikach;)

Truskawkowy czerwiec

Składniki:

Ciasto:

  • serek waniliowy  -  350 gramów      
  • mleko -  1 szklanka          
  • Jajko -  1 sztuka              
  • cukier (można pominąć;) -  1 łyżka  
  • cukier waniliowy -  2 łyżeczki            
  • mąka -  2 szklanki           
  • proszek do pieczenia -  1 łyżeczka  

        

Karmelizowane truskawki:

  • truskawki - 450 gramów      
  • miód - 4 łyżki   

Smażenie:

  • olej - 5 łyżek

Wykonanie:

Mleko łączymy z serkiem waniliowym i jajkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych - mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Odstawiamy, aby odpoczęło. 

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół lub plasterki - jak lubicie. Miód wlewamy do rondelka, podgrzewamy po chwili wrzucamy truskawki. Karmelizujemy przez około 2 minuty.

Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (2 łyżki ciasta na jednego placka). Układamy gotowe racuchy na talerzu, a na wierzch kładziemy karmelizowane w miodzie truskawki.

Mus truskawkowy na patyku;)

 

Truskawkowy czerwiec

Składniki:

(na 3 porcje)

  • truskawki - 220 gram
  • cukier - 1 łyżka

Wykonanie:

Truskawki opłukać zimną wodą. Usunąć szypułki. Wkładamy truskawki do blendera lub rozdrabniacza. Zasypujemy cukrem i miksujemy zawartość na pulpę. 

Następnie masę przelewamy do foremek. Wkładamy do  zamrażalnika na3 godziny lub dłużej. Byle nie krócej niż 3h;)


Makaron z truskawkami

Słodki obiad:)

Truskawkowy czerwiec

Składniki:

(na dwie porcje)

  • makaron(u mnie kokardki) - 2 garście
  • śmietana - 2 łyżki ( z czubem)
  • cukier - 1 łyżka
  • truskawki - kilkanaście sztuk

Wykonanie:

Gotujemy makaron, w/g instrukcji na opakowaniu. W między czasie 2 łyżki śmietany przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy - odstawiamy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.

Makaron odcedzamy, przekładamy do miski ze śmietaną. Układamy na talerzach i na koniec dodajemy truskawki.

Sprawdź inne wpisy

prymat