Truskawki zapiekane pod kruszonką
Proste małe co nieco, tak na szybko, gdy niespodziewanie wpadną goście;)
Składniki:
(5 porcji- małe kokilki)
- Masło - 50 gramów
- cukier - 2 łyżki
- mąka - 4 łyżki
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- Truskawki - 15 sztuk
Wykonanie:
Na początku nastawiamy piekarnik na180*C. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy w plasterki, układamy na dnie kokilek. Masło roztapiamy, w tym czasie mąkę łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Roztopione masło wlewamy do mąki z cukrami ciągle mieszając. Powstaną grudki - kruszonka. Zasypujemy nią truskawki. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut. Tryb: gór i dół plus termoobieg. Piekłam na środkowej półce.
Truskawki zapiekane w koglu moglu
Przepis ten podpatrzony u koleżanki ze wspólnego portalu społecznościowego:)
Składniki:
(na 2 porcje)
- żółtka - 4 sztuki
- cukier - 2 łyżki
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- truskawki - 120 gram
Wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki. pokroić na mniejsze kawałki, rozsypać na dwie kokilki. Do żółtek dodać cukier waniliowy, ubijać widelcem lub mikserem jeśli wolicie. W czasie ubijania dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, a masa zbieleje zalewamy truskawki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę z trybem termoobieg - pieczemy 15 do 20 minut.
Racuchy z karmelizowanymi truskawkami
Racuchy, drugie moje uzależnienie zaraz po naleśnikach;)
Składniki:
Ciasto:
- serek waniliowy - 350 gramów
- mleko - 1 szklanka
- Jajko - 1 sztuka
- cukier (można pominąć;) - 1 łyżka
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- mąka - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Karmelizowane truskawki:
- truskawki - 450 gramów
- miód - 4 łyżki
Smażenie:
- olej - 5 łyżek
Wykonanie:
Mleko łączymy z serkiem waniliowym i jajkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych - mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Odstawiamy, aby odpoczęło.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół lub plasterki - jak lubicie. Miód wlewamy do rondelka, podgrzewamy po chwili wrzucamy truskawki. Karmelizujemy przez około 2 minuty.
Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (2 łyżki ciasta na jednego placka). Układamy gotowe racuchy na talerzu, a na wierzch kładziemy karmelizowane w miodzie truskawki.
Mus truskawkowy na patyku;)
Składniki:
(na 3 porcje)
- truskawki - 220 gram
- cukier - 1 łyżka
Wykonanie:
Truskawki opłukać zimną wodą. Usunąć szypułki. Wkładamy truskawki do blendera lub rozdrabniacza. Zasypujemy cukrem i miksujemy zawartość na pulpę.
Następnie masę przelewamy do foremek. Wkładamy do zamrażalnika na3 godziny lub dłużej. Byle nie krócej niż 3h;)
Makaron z truskawkami
Słodki obiad:)
Składniki:
(na dwie porcje)
- makaron(u mnie kokardki) - 2 garście
- śmietana - 2 łyżki ( z czubem)
- cukier - 1 łyżka
- truskawki - kilkanaście sztuk
Wykonanie:
Gotujemy makaron, w/g instrukcji na opakowaniu. W między czasie 2 łyżki śmietany przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy - odstawiamy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
Makaron odcedzamy, przekładamy do miski ze śmietaną. Układamy na talerzach i na koniec dodajemy truskawki.