Szparagowy zawrót głowy c.d.

Dziś kolejne dwie propozycje na szparagi. Tym , którzy jeszcze się wahali przez ich zakupem i spróbowaniem polecam, bo są smaczne i łatwe w obróbce. A propozycji na szparagi jest cała masa.
Drobiowe rolady ze szparagami i szpinakiem
1 pierś z kurczaka ( podwójna )
16 zielonych szparagów
12 plastrów wędzonej polędwicy
2 garście szpinaku
2 łyżki startego żółtego sera
sól
pieprz
chili
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i rozkroić na cztery płaty. Każdy z nich oprószyć solą i pieprzem. Na płatach mięsa rozłożyć szpinak. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki i szparagi ( po 4 ) ułożyć na jednym końcu mięsa i zwinąć w rolady. Potem plastry polędwicy rozłożyć wzdłuż tak aby końce na siebie nachodziły i owinąć nimi rolady a potem ułożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec rolady posypać startym serem i posypać chili. Blachę z roladami wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec je przez 30 minut. Podawać na gorąco.
Szparagowe paluszki na ostro
1 pęczek białych szparagów
2 jajka
1/2 szk mąki
2/3 szk bułki tartej
chili
sól ziołowa
pieprz
czosnek granulowany
olej do smażenia
Szparagi obrać i usunąć zdrewniałe części. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru i włożyć do wrzątku na stojąco szparagi i zblanszować je. Potem wyjąć je na talerz. Przygotować trzy talerze, na jeden wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą i przyprawy a potem wymieszać i na trzeci talerz wybić jajka, doprawić solą i rozbełtać. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej. Każdy szparag obtaczać w mące, potem zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoto brązowy kolor z każdej strony. Szparagi podawać na gorąco, można polać ketchupem.