Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagowy zawrót głowy c.d.

Dziś kolejne dwie propozycje na szparagi. Tym , którzy jeszcze się wahali przez ich zakupem i spróbowaniem polecam, bo są smaczne i łatwe w obróbce. A propozycji na szparagi jest cała masa.

Dziś kolejne dwie propozycje na szparagi. Tym , którzy jeszcze się wahali przez ich zakupem i spróbowaniem polecam, bo są smaczne i łatwe w obróbce. A propozycji na szparagi jest cała masa.

 

Drobiowe rolady ze szparagami i szpinakiem

     Szparagowy zawrót głowy c.d.

 1 pierś z kurczaka ( podwójna )

16 zielonych szparagów

12 plastrów wędzonej polędwicy

2 garście szpinaku

2 łyżki startego żółtego sera

sól

pieprz

chili

  Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i rozkroić na cztery płaty. Każdy z nich oprószyć solą i pieprzem. Na płatach mięsa rozłożyć szpinak. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki i szparagi ( po 4 ) ułożyć na jednym końcu mięsa i zwinąć w rolady. Potem plastry polędwicy rozłożyć wzdłuż tak aby końce na siebie nachodziły i owinąć nimi rolady a potem ułożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec rolady posypać startym serem i posypać chili. Blachę z roladami wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec je przez 30 minut. Podawać na gorąco.                                                                                                                                                           

Szparagowe paluszki na ostro

Szparagowy zawrót głowy c.d.

 1 pęczek białych szparagów

2 jajka

1/2 szk mąki

2/3 szk bułki tartej

chili

sól ziołowa

pieprz

czosnek granulowany

olej do smażenia

Szparagi obrać i usunąć zdrewniałe części. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru i włożyć do wrzątku na stojąco szparagi i zblanszować je. Potem wyjąć je na talerz. Przygotować trzy talerze, na jeden wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą i przyprawy a potem wymieszać i na trzeci talerz wybić jajka, doprawić solą i rozbełtać. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej. Każdy szparag obtaczać w mące, potem zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoto brązowy kolor z każdej strony. Szparagi podawać na gorąco, można polać ketchupem.

 

 

 



DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak