Szparagowy zawrót głowy

Opublikowano: 11.05.2014
Autor: ZEWA
Szparagowy zawrót głowy
Jeszcze nie tak dawno uważałam szparagi za produkt niesmaczny i nie wyobrażałam sobie abym cokolwiek mogła z nich przygotować. Jednak to się zmieniło i jak tylko sezon na nie się zaczyna to kupuję. Niżej kilka propozycji.

  Jeszcze nie tak dawno uważałam szparagi za produkt niesmaczny i nie wyobrażałam sobie abym cokolwiek mogła z nich przygotować. Jednak to się zmieniło i jak tylko sezon na nie się zaczyna to kupuję. Niżej kilka propozycji. 

 

Szparagi w cieście francuskim i boczku

Szparagowy zawrót głowy

10 zielonych szparagów
10 plasterków wędzonego boczku
1 opakowanie ciasta francuskiego

Szparagi umyć, odłamać lub odciąć zdrewniałe części i osuszyć.
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć wzdłuż na 10 pasków radełkiem.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdy szparag owinąć ciastem zostawiając nie zakrytą główkę.
Można układać je na blasze.
Potem dół szparagów owinąć boczkiem i ponownie ułożyć je na blasze.
Szparagi zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.
Podawać na gorąco.

 Tarta szparagowo pomidorowa

Szparagowy zawrót głowy

Ciasto :

2 szk mąki pszennej typ 500
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki gęstej śmietany 12%
150 g margaryny
Nadzienie :
1 jogurt naturalny ( 350 g )
300 g żółtego sera ( salami )
3 jajka
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
15 zielonych szparagów ( tylko połówki z górną częścią )
16 pomidorków cherry

Składniki na ciasto umieścić w misce robota z nożami do siekania i pulsacyjnie połączyć ze sobą składniki.
Następnie ręcznie zagnieść szybko ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić.
Potem rozwałkować ciasto w koło i rozłożyć je w formie do tarty wysmarowanej olejem.
Całe ciasto nakłuć widelcem co zapobiegnie podnoszeniu się ciasta w trakcie pieczenia.
Ciasto piec 15 minut w 190 stopniach ( ja powinnam szybciej wyjąć je z piekarnika bo troszkę za mocno się podpiekło ).
Jogurt wlać do miski, zetrzeć do jogurtu ser tarką na dużych oczkach, wbić jajka i dodać przyprawy.
Na lekko przestudzone ciasto wlać masę i koliście ułożyć umyte szparagi i pomidorki.
Ostatni pomidorek położyć na środku.
Tartę zapiekać przez 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się tarty i ścięcia masy.
Tartę wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić aby dobrze się kroiła.
Podawać na ciepło lub na zimno.

Krem szparagowo bazyliowy

Szparagowy zawrót głowy

kilka zielonych szparagów
kilkanaście dolnych ,ale nie zdrewniałych części zielonych szparagów
1 szk rosołu
1 mała cebula
kilka gałązek świeżej kolendry
1 mała garść świeżej bazylii cytrynowej
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 łyżka masła
Dodatkowo :
jogurt grecki

Szparagi w razie konieczności obrać, umyć i pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją.
Następnie dodać pokrojone szparagi a końcówki górne odłożyć.
Wszystko smażyć kilka minut po czym podlać rosołem, dodać bazylię i kolendrę i gotować 5 minut pod przykryciem.
Potem dodać przyprawy i włożyć odłożone kawałki szparagów i gotować kilka minut aż lekko zmiękną i wyjąć je z zupy.
Całość blenderem zmiksować i można dodatkowo przetrzeć przez sito aby zupa miała konsystencję bardziej kremową.
Gotową zupę nalać do miseczki, na wierzchu ułożyć ugotowane szparagi i dodać kleksy jogurtu.
Podawać np. z grzankami.

 Sałatka na wiosnę

Szparagowy zawrót głowy

1 opakowanie mieszanki sałat
5 rzodkiewek
100 g serka w kostkach typu greckiego
100 g szynki w plasterkach
główki z jednego pęczka szparagów
1 czerwona cebula
1 duży pomidor
3/4 szk jogurtu naturalnego
1 sos tysiąca wysp ( w proszku )

W rondelku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru.
Wrzucić główki szparagów i blanszować około minuty.
Wyjąć je łyżką cedzakową i wrzucić do zimnej wody.
Po chwili odcedzić.
Jogurt dokładnie wymieszać z sosem i odstawić.
Pomidora umyć, pokroić w sporą kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki a potem oddzielić każdy plasterek robiąc kółeczka.
Rzodkiewki pokroić w plasterki.
Na półmisku lub dowolnym dużym talerzu ułożyć sałatę.
Następnie układać rzodkiewkę, cebulę i pomidory.
Plasterki szynki przekroić wzdłuż na pół, zwinąć w rożki i ułożyć na sałacie.
Ser odsączyć z zalewy i posypać na wierzch.
Na koniec dodać główki szparagów i polać sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.

prymat