Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

Jeśli lubicie zupę szczawiową to ta na pewno wam zasmakuje.

Jeśli lubicie zupę szczawiową to ta na pewno wam zasmakuje.

Zapraszam Was na moją wersję tej smacznej sezonowej zupy.
 

SZCZAWIOWA Z ZIEMNIAKAMI I JAJKIEM

 

Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

7 skrzydełek z kurczaka
350 g świeżego szczawiu
2 marchewki ( duże )
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
1/4 korzenia selera
9 ziemniaków ( większych )
ok. 2 l wody
1 szk słodkiej śmietany 18 %
sól
pieprz
kucharek w płynie ( opcjonalnie )
10 jajek ugotowanych na twardo 
 
Do garnka wlać zimną wodę i włożyć do niego umyte skrzydełka.
Gotować na małym ogniu prawie do miękkości, lekko doprawić.
Ziemniaki, marchew i seler obrać, umyć.
Seler i marchew zetrzeć na tarce a ziemniaki pokroić w kostkę.
Gdy skrzydełka są prawie miękkie dodać do garnka starte warzywa oraz ziemniaki i posiekany koperek i natkę pietruszki.
Gotować do miękkości, doprawić.
Szczaw dokładnie umyć i pokroić, dodać do zupy, zagotować.
Śmietanę zahartować w dzbanku zupą i wlać mieszankę do garnka z zupą, wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić.
Zupę podawać z ugotowanymi wcześniej na twardo jajkami.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak