Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka klasyczna

Bardzo smaczna i lubiana szarlotka. Wbrew pozorom jest prosta do zrobienia.

Lubicie szarlotki ?

Ja bardzo i od czasu do czasu je piekę.

Są one różne, mniej lub bardziej kombinowane.

Dziś zapraszam Was na tradycyjną szarlotkę.

Oj jaka ona jest pyszna.

 

SZARLOTKA 

 

Szarlotka klasyczna

2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500
1 duże jajko
1/2 szk cukru pudru
250 g masła
 
1,5 kg jabłek ( waga po obraniu )
1/2 szk cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kaszy manny
 
1 łyżka bułki tartej
cukier puder
 
W robocie z nożami do siekania połączyć składniki ciasta.
Potem ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na godzinę.
Obrane jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukier i cynamon i prażyć aż jabłka zmiękną ale część zostanie w kawałkach.
Dodać kaszę mannę, wymieszać i wystudzić jabłka.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić częścią ciasta ( ok. 2/3 ) dno i boki.
Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.
Nadmiar ciasta wystający ponad jabłka delikatnie zawinąć na jabłka i resztą ciasta zakryć jabłka rwąć ciasto na kawałeczki.
Formę wstawić do piekarnika i piec szarlotkę 40 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić.
 
Szarlotka klasyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak