W Hinduizmie, wszelkie zwierzęta które czują, otaczane są czcią i opieką.Na szczęście nie odnosi się to do całych Indii, wiec możemy skosztować wielu, wspaniałych mięsnych potraw, sporo z nich jest bardzo pikantnych, ale inaczej niż w kuchni meksykańskiej, tu pikantność nadaje nie tylko chili, ale i imbir oraz pieprz.Ostrość potrawy, nie może zdominować jej aromatu i innych smaków.
Na ratunek rozpalonemu podniebieniu przybywa żywicielka ludzi krowa , tłuste mleko świetnie rozcieńcza Kapsaicynę ( związek odpowiedzialny za pieczenie) a nie rozprowadza jej jak woda pogarszajac sytułacje :).
Nie wielu jednak znalazło by się wielbicieli popijania obiadu mlekiem które jest mało trwałe i mdłe.
Dlatego najpopularniejszymi drinkami obiadowymi są lassi , naturalne jogurty podawane na słono z prażonym kminem albo tartym czosnkiem lub na słodko z pulpą mango.
Naturalny jogurt własnej roboty
-1 litr mleka pełnotłustego
(najlepiej świeże od krowy lub pasteryzowane na zimno ale i uht też sie sprawdza)
-4 łyżki gestego jogurtu naturalnego (z bakteriami) typu bałkańskiego greckiego.
Jeśli używamy świeżego mleka należy je zagotować a następnie ostudzić. Do mleka dodać jogurt i dokładnie wymieszać.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (nasłoneczniony balkon,kaloryfer) na 12 godzin.Z gotowego jogurtu odkładamy 4 łyżki na kolejne porcje.Możemy go też zagęścić,zostawiając na noc na sitku wyłożonym gęstą gazą.
Jeśli jogurt jest zbyt mleczny musimy odstawic go w cieplejsze miejsce na kilka oddatkowych godizn.Jeśli jest żadki mleko było zbyt ciepłe przy dodawaniu jogurtu i smarzyło bakterie.
Lassi na słono z kminem rzymskim
-600 ml naturalnego jogurtu
-300 ml wody
-sól
-łyżeczka kminu rzymskiego
-świeża kolendra
Nasiona kminu uprażyć na suchej patelni, do momentu aż lekko zbrązowieją i zaczną pękać.
Jogurt zmiksować na wysokich obrotach (aby się spienił) z wodą i solą i uprażonym kimem. Przyozdobić świeżą kolendrą.
Wersja dla leniwych to użycie gotowego jogurtu i zmiksowanie go z wodą w proporcjach 1:1
Lassi z mango na słodko
500 g. dojrzałego mango lub pulpy z mango
200 ml zimnego mleka
250 ml jogurtu naturalnego
Mango pokroić i posolić, przetrzeć przez sito usuwając włókna lub zblenderować, odstawić do chłodzenia. Jeśli mamy tylko niedojrzałe mango zamiast jogurtu dodajemy 200 ml syropu z brązowego cukru (cukier gotujemy z odrobina wody do rozpuszczenia).Gotowej pulpy używamy po schłodzeniu.
Mango mieszamy z mlekiem i jogurtem, posypujemy odrobina cynamonu.
W podobny sposób można podawać broskwinie
Własnoręczny ser biały
Jeśli już udało nam się zdobyć dobre mleko i rozsmakowaliśmy w własnoręcznym (tańszym) przygotowywaniu produktów pora na twaróg, nie tak dawno każda gospodyni umiała go przygotować domowymi sposobami. W kuchni indyjskiej ma on wiele zastosowań i nazywany jest Paneer często przygotowany z odrobiną cukru pudru i maki.
1,5 lita mleka
3 łyżki soku z limonki lub cytryny
duża gaza lub tetrowa pielucha
Mleko zagotowujemy w dużym garnczku zmieszamy ogień i zakwaszamy gotujemy 2 minutki i wyłączamy. Mleko powinno się zacząć warzyć, kilkakrotnie potrząsamy naczyniem aby się rozwarstwiło.Zostawiamy na 30 minut. Przekładamy do sitka wyłożonego duża gazą, odcedzamy serwatkę .Zbieramy i skręcamy rogi gazy, by stworzyć pakuneczek w którym nasz ser, będzie pod własnym ciężarem odcedzał się.Odciskamy i opłukujemy go delikatnie z wierzchu i wieszamy go nad zlewem lub miską na 5 godzin.
Życzę smacznego i naprawdę polecam :)