Nie wiem jak Wy ale ja śniadanie uważam za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Chociażby się waliło i paliło to nie wychodzę z domu bez zjedzenia śniadania ;) Często bywa tak, że największą ochotę mam zjeść je na słodko ale coraz częściej staram się aby było ono jak najbardziej wartościowe:)
Dziś przedstawię wam kilka pomysłów na śniadanie które z pewnością wyciągnie z łóżka każdego śpiocha :)
Ja najlepsze śniadania jadam w weekendy, ponieważ wtedy mozna dłużej pospać, nigdzie się nie śpieszę i jest czas na przygotowanie czegoś ekstra :) W poniedziałki lubię natomiast zjeść rano coś sytego aby nabrać sił na cały dzień. Wiadomo, nikt nie lubi poniedziałków, a z pełnych brzuchem będzie nam łatwiej go przetrwać :)
Zacznę od pysznych śniadań jajecznych :)
Jajecznica na kromce świeżego chleba
- 2 jajka
- łyżka masła
- kromka chleba pełnoziarnistego
- plasterek sera żółtego
- pół pomidora
- szczypta soli
- pół pęczka szczypiorku ( u mnie obowiązkowo)
Kromkę chleba smarujemy masłem, układamy na jej ser żółty i pokrojonego pomidora.
Szczypiorek siekamy.
Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i roztrzepujemy widelcem.
Masło rozgrzewamy na patelni, wlewamy jajka i smażymy jajecznicę.
Układamy ją na wcześniej przygotowanej kanapce.
Posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego :)
Frittata pikantna z chorizo
- 4 jajka
- ok. 10 plasterków pikantnego chorizo
- 1/4 puszki krojonych pomidorów
- plaster czerwonej papryki
- pół papryczki chilli
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki startego sera żółtego
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Chorizo podsmażamy na patelni która nie ma żadnych plastikowych elementów abyśmy mogli włożyć ją do piekarnika.
Odlewamy tłuszcz i wlewamy pomidory z puszki.
Podsmażamy do momentu aż wyparuje z nich woda.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy drobno pokrojoną paprykę i papryczkę chili.
Zalewamy mieszanką kiełbasę z pomidorami i chwilę mieszamy do połączenia składników.
Górę posypujemy startym serem.
Na małym ogniu czekamy aż dół frittaty się zetnie po czym wkładamy patelnię do rozgrzanego piekarnika na około 8-10 minut do momentu aż zetnie się środek i góra.
Podajemy posypane szczypiorkiem.
Smacznego :)
Jajka z wędzonym łososiem
- 6 jajek
- 120 g wędzonego łososia
- 1,5 łyżki majonezu
- pół pęczka szczypiorku
- łyżeczka soku z cytryny
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plasterki.
Łososia rozdrabniamy i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, sokiem z cytryny oraz majonezem.
Plasterki jajek przekładamy powstałą pastą.
Smacznego :)
Jajka gotowane w folii
Przepis z tego miejsca http://www.wielkiezarcie.com/recipe77896.html
- jajka
- oliwa
- sól, pieprz lub co kto lubi do jajek
- folia spożywcza
Kawałek folii spożywczej ucinamy i układamy na okrągłej miseczce.
Smarujemy ja oliwą, posypujemy przyprawami i delikatnie wbijamy jajko.
Zbieramy boki folii i szczelnie zwijamy sakiewkę.
Spinamy ją klipsem do woreczków.
Wrzucamy do zagotowanej wody ( ja wieszam moje sakiewki na drucie do robienia sweterków ;p i kładę na garnku tak aby jajka były zanurzone ale uważając żeby drut się nie przypalił).
W zależności od wielkości jajek gotujemy od 3 do 6 minut.
Wyciągamy z folii i gotowe :)
Smacznego :)
Kolejną propozycją będa kanapki :)
Kanapka z tuńczykiem i kiełkami
- 2 bułki pełnoziarniste
- 2 plasterki goudy z wasabi
- pół puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 4 plasterki pomidora
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 2 łyżki kiełków z rzodkiewki
Jajka gotujemy.
Bułki przekrawamy.
Na każdej układamy ser (możemy zetrzeć), odsączonego tuńczyka, po 2 plasterki pomidora, pokrojone jajka i kiełki.
Smacznego :)
Grillowana kanapka z oscypkiem i truskawkami
- 2 bułki
- pęczek szczypiorku
- 6 plastrów oscypka
- 5-6 truskawek
- łyżka soku z cytryny
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- odrobina oliwy z oliwek
- łyżka lubczyku
Bułki przekrawamy i skrapiamy oliwą z oliwek.
Grillujemy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Szczypiorek siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pieprzu i mieszamy.
Plastry oscypka grillujemy z obu stron posypujac lubczykiem.
Na każdej bułce układamy szczypiorek, po 3 plastry grillowanego oscypka.
Na wierzchu układamy przekrojone truskawki.
Przykrywamy górą bułki.
Smacznego :)
Pomidorowe tortille z tuńczykiem i kukurydzą
- 4 pomidorowe tortille
- puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
- ugotowane jajko
- pół pęczka szczypiorku
- 5 łyżek kukurydzy
- pół papryczki chili
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżeczki majonezu
Tuńczyka odsączamy z wody.
Rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy do niego starte na drobnym oczkach jajko, kukurydzę drobno posiekaną papryczkę chili , oraz szczypiorek.
Zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Każdą tortille smarujemy majonezem i układamy na niej 1/4 mieszanki z tuńczykiem.
Zwijamy i podajemy.
Smacznego :)
I to co lubię najbardziej czyli śniadania na słodko ;)
Owsianka z jabłkiem i truskawkami
- 170 g jogurtu naturalnego
- 1 średnie jabłko
- 4 łyżki musli zbożowego z rodzynkami i orzechami
- 1-2 truskawki
Musli zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 40 minut.
Po tym czasie odlewamy wodę.
Do miseczki nakładamy jogurt, na nim starte na dużych oczkach jabłko.
Na wierzch dajemy musli i pokrojone truskawki.
Smacznego :)
Placuszki otrębowo-malinowe
Maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem, jajkiem, cukrem i otrębami.
Smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej (najlepiej nie przywieralnej) patelni.
Gotowe możemy polać jogurtem.
Smacznego:)
Najprostsze, najszybsze i najlepsze pancakes
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki maślanki
- 1 jajko
- łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki miksujemy.
Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy po łyżce masy formując placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Usmażone, świetnie smakują same ale można je także podać z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego :)
Pancakes z bananem i ananasem
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- jajko
- 2 łyżki oleju
- łyżka cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z całej pomarańczy
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- banan
- duży plaster ananasa
- opcjonalnie miód akacjowy
Mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie mieszamy.
Dodajemy wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową i rozgniecioną na papkę połowę banana, ponownie łączymy składniki.
Drugą cześć banana kroimy w plasterki.
Ananasa kroimy w niewielkie kawałeczki.
Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.
Na wierzchu każdego układamy po plasterku banana i kilka kawałeczków ananasa.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Usmażone możemy polać przed podaniem miodem akacjowym.
Smacznego :)
Jagodowy omlecik z truskawkowym musem
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- jajko
- 2 łyżki mąki
- łyżka otrąb owsianych
- łyżka oleju
- 4 łyżki jagód
mus truskawkowy:
- 10 zamrożonych truskawek
- łyżka cukru
Składniki na omleta miksujemy ze sobą.
Całość wylewamy na rozgrzaną nieprzywieralną patelnie i smażymy z obu stron.
Zamrożone truskawki miksujemy w naczyniu przystosowanym do miksowania lodu.
Następnie dodajemy do nich cukier i mieszamy.
Podajemy z omlecikiem.
Smacznego :)
Jabłkowo-pomarańczowe naleśniki z owocami
- 2 szklanki mąki
- szklanka wody gazowanej
- 3/4 szklanki soku jabłkowego (naturalnego, bez cukru )
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- skórka z całej pomarańczy
- łyżka oleju
- 2 nektarynki
- 1 brzoskwinia
- 1 gruszka
- 350 g serka homogenizowanego waniliowego
Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą.
Pamiętajmy o wcześniejszym sparzeniu pomarańczy i dokładnym jej umyciu.
Naleśniki smażymy na nieprzywieralnej patelni bez tłuszczu.
Owoce, obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z serkiem homogenizowanym.
Na każdego naleśnika nakładamy po 2 łyżki serka z owocami.
Składamy w trójkąt lub zwijamy.
Smacznego :)
Mini pancakes jogurtowe z twarożkiem i jagodami
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego pitnego
- jajko
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g twarożku
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- jagody
Wszystkie składniki miksujemy.
Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy po łyżeczce masy formując placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Twarożek mieszamy z jogurtem i cukrem.
Podajemy z gotowymi placuszkami oraz z jagodami.
Smacznego :)