Śniadania w ciąży cz.3

Opublikowano: 10.03.2013
Autor: Mienta
Śniadania w ciąży  cz.3
Czy śniadanie na słodko to dobry pomysł?

Zanim zaszłam w ciąże mieliśmy z mężem taki mały rytuał. W każdą niedzielę zjadaliśmy późne, słodkie śniadanie. Przeważnie były to tosty francuskie z owocami, lub owocowe pancakes. Często nie rezygnowaliśmy z dodatku bitej śmietany czy czekolady.
Wiadomo, że raz w tygodniu to nie tragedia jednak już będąc w ciąży zrezygnowałam z tego typu śniadań.
Co jednak zjeść gdy ochotą na słodkie jest silniejsza od postanowień?:)

Przedstawiam zdrową wersję słodkich śniadań które dostarczą nam błonnika, białka oraz wapnia. Do tego są naprawdę przepyszne i szybkie w przygotowaniu:)

Placuszki otrębowo-malinowe

Śniadania w ciąży  cz.3

Powiedziałabym, że te placuszki są nawet lepsze od niejednych pancakes, a do tego zdrowe i pożywne :) 

  • 4 czubate łyżki otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • ok. 100 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka cukru
  • garść rozmrożonych ( w sezonie świeżych) malin

Maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem, jajkiem, cukrem i otrębami.

Smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej (najlepiej nie przywieralnej) patelni.

Gotowe możemy polać jogurtem.
Smacznego :)


Ekspresowe placuszki z truskawkami

Śniadania w ciąży  cz.3

Idealne na słodkie ale zdrowe śniadanie  :) Ich zrobienie zajmuje moment, więc myślę, że warto spróbować :)

  • 3 łyżki twarogu
  • 6 truskawek
  • jajko
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżka otrębów owsianych
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru

Truskawki rozgniatamy z twarogiem. Dodajemy jogurt, cukier, mąkę, otręby i jajko. Dokładnie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię (najlepiej do naleśników) nakładamy po łyżce masy i smażymy placuszki z obu stron.

Podajemy polane jogurtem.

Smacznego :)

Owsianka z jabłkiem i truskawkami
Śniadania w ciąży  cz.3

Przepis pochodzi z książki "Jedz pysznie chudnij cudnie", tu podaje lekko zmienioną, moją wersję. Polecam na pyszne i syte śniadanie:)

  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 1 średnie jabłko
  • 4 łyżki musli zbożowego z rodzynkami i orzechami
  • 1-2 truskawki

Musli zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 40 minut.

Po tym czasie odlewamy wodę.

Do miseczki nakładamy jogurt, na nim starte na dużych oczkach jabłko.

Na wierzch dajemy musli i pokrojone truskawki.

Smacznego :)

 

prymat