Śniadania w ciąży cz.2

Opublikowano: 07.03.2013
Autor: Mienta
Śniadania w ciąży cz.2
Ostatnio przedstawiałam moje "ciążowe" śniadanie na szybko a dziś zapraszam po pyszne przepisy z jajkami w roli głównej :)

Jajeczne śniadania spożywam zazwyczaj w weekendy dlatego, że po przebudzeniu nie lubię zbyt długo czekać na posiłek a w te dni mam do pomocy męża i razem szybko uwijamy się z przygotowaniami :)

Warto spożywać jajka ponieważ jest to doskonałe źródło białka, natomiast ser żółty który dodaję do potraw zawiera dużo wapnia który rownież jest niezbędny do prawidłowego rozwoju maluszka. 

Jajecznica na kromce pełnoziarnistego pieczywa

Śniadania w ciąży cz.2

  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • kromka chleba pełnoziarnistego
  • plasterek sera żółtego
  • pół pomidora
  • szczypta soli
  • pół pęczka szczypiorku ( u mnie obowiązkowo)

Kromkę chleba smarujemy masłem, układamy na jej ser żółty i pokrojonego pomidora.

Szczypiorek siekamy.

Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i roztrzepujemy widelcem.

Masło rozgrzewamy na patelni, wlewamy jajka i smażymy jajecznicę.

Układamy ją na wcześniej przygotowanej kanapce.

Posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :) 

Frittata pikantna z chorizo 
Śniadania w ciąży cz.2

To pyszne i syte danie doda nam dużo energi :) 
Wielu kobietom w ciąży podczas II trymestru dokucza zgaga. Jeśli jednak tak jak ja nie wiecie jakie to uczucie to nie musicie rezygnować z pikantnych przypraw i pikantnych kiełbasek ( oczywiście jem je tylko raz na jakiś czas).

  • 4 jajka
  • ok. 10 plasterków pikantnego chorizo
  • 1/4 puszki krojonych pomidorów
  • plaster czerwonej papryki
  • pół papryczki chilli
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Chorizo podsmażamy na patelni która nie ma żadnych plastikowych elementów abyśmy mogli włożyć ją do piekarnika.

Odlewamy tłuszcz i wlewamy pomidory z puszki.

Podsmażamy do momentu aż wyparuje z nich woda.

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy drobno pokrojoną paprykę i papryczkę chili.

Zalewamy mieszanką kiełbasę z pomidorami i chwilę mieszamy do połączenia składników.

Górę posypujemy startym serem.

Na małym ogniu czekamy aż dół frittaty się zetnie po czym wkładamy patelnię do rozgrzanego piekarnika na około 8-10 minut do momentu aż zetnie się środek i góra.

Podajemy posypane szczypiorkiem.

Smacznego :)

 Śniadania w ciąży cz.2

 

prymat