Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażona pierś z kaczki

Smażona pierś z kaczki to super smaczny pomysł na świąteczny obiad.

Z piersią kaczki to nie takie proste jakby się mogło wydawać. Ale dobrze usmażona to po prostu uczta dla podniebienia. Jak zauważyłam są dwie szkoły smażenia kaczki. Jedna to smażenie na zimnej patelni a druga to smażenie na rozgrzanej. 

Podczas pierwszej próby pierś robiłam według przepisu z neta i bez dopiekania w piekarniku i po pokrojeniu musiałam dosmażyć ją jeszcze na patelni bo była za krwista.
Może takie mięso krwiste ktoś lubi ale ja nie.
Za radą kolegi po usmażeniu jej na patelni wstawiłam jeszcze na kilka minut do piekarnika i okazało się, że kaczuszka była super.
Mięciutka i bez potoku krwi.
 
SMAŻONA PIERŚ Z KACZKI
 
 
Smażona pierś z kaczki
2 piersi z kaczki
sól
pieprz
 
Piersi z kaczki umyć, osuszyć.
Delikatnie naciąć w kratkę skórę a potem posolić ją i oprószyć pieprzem.
Po 30 minutach piersi ułożyć na zimnej patelni skórą do dołu i od momentu jak filety zaczną skwierczeć smażyć 7 minut.
Potem obrócić na drugą stronę i smażyć 5 minut. 
Usmażone piersi włożyć na blaszkę do pieczenia albo jeśli macie patelnię bez plastikowych rączek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4 minuty.
Potem piersi wyłożyć na kratkę i zostawić na kilka minut aby odpoczęły.
Przed podaniem kroić w plastry, można podać z konfiturą z żurawiny lub z tym co lubicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak