Smaki lata... maliny i porzeczki.

Opublikowano: 07.08.2011
Autor: IlonaAlbertos
Smaki lata... maliny i porzeczki.
Każdy z nas ma jakieś swoje smaki, każdy na pewno czeka z niecierpliwością na pierwsze letnie owoce. Ja czekam zawsze na maliny i porzeczki...

Smaki lata...
Każdy z nas ma jakieś swoje smaki. Jedni z niecierpliwością czekają na pierwsze wiśnie, czy czereśnie pojawiające się na drzewach, inni zaś tesknią za smakiem malin, czy porzeczek. Ja należę zdecydowanie do tych drugich. Uwielbiam maliny, przepadam za porzeczkami. Najlepsze są te z własnego ogrodu, dojrzewające w pełnym słoncu( chociaż w tym roku słoneczko nie przesadza :().
Chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na takie właśnie smaku lata.



Ciasto malinowo- porzeczkowe



Składniki:

25 dag margaryny+ 1 łyżka
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 kropel aromatu waniliowego
100 ml oleju słonecznikowego
2 łyżki kisielu malinowego
1 szczypta soli
1 szklana malin
0,5 szklanki czerwonych porzeczek


Sposób przygotowania:

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Miękką margarynę przekładamy do miski miksera( powinna poleżeć w temp. pokojowej) i ucieramy ją dodając najpierw po jednym żółtku, a później cukier i aromat waniliowy. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy do niej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksując dolewamy powoli olej. W tym samym czasie ubijamy pianę z białek dodając do nich szczyptę soli. Sztywną pianę wkładamy po łyżce do masy i delikatnie mieszamy masę( nie miksujemy, bo nie wyrośnie). Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, połowę przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką blaszki i wykładamy na nią maliny i porzeczki. Do drugiej połowy dodajemy kisiel i mieszamy delikatnie. Następnie masę wykładamy na owoce. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Po przestudzeniu ciasto dowolnie dekorujemy. Ja użyłam mlecznej polewy czekoladowej i porzeczek.




Smacznego :)

prymat