Gruszki. Najbardziej lubię te jeszcze zielonkawe, twarde i chrupiące :)
Na pewno wielu z nas uwielbia gruszki. Szczególnie te z własnego sadu. Bez żadnych " ulepszaczy" chemicznych. Soczyste, duże i bardzo apetyczne. Z gruszek można przygotować wiele smakołyków. Różnego rodzaju przetwory, ciasta i desery. Ja uwielbiam ciasta i bułeczki z gruszkami. Przepadam również za gruszkami z kompotu. To taki smak lata :) Chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na ciasto z gruszkami. Bardzo je lubię.
Ucierane ciasto z gruszkami
Składniki:
12,5 dag margaryna, 1 szklanka mąka, 0,75 szklanki cukier, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3 sztuki jaja, 1 szczypta Sól, 50 ml olej, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1-2 sztuki gruszki
Sposób przygotowania:
Miękką margarynę ucieramy z żółtkami jaj i cukrem na puszystą masę. Dodajemy cukier waniliowy i dalej ucieramy. Do masy przesiewamy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając dodajemy olej. W międzyczasie ubijamy sztywną pianę z białek dodając do nich szczyptę soli. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodajemy do niej po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Na koniec masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy bez zmian. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Wykładamy do blaszki najpierw ciemną masę, a później jasną. Gruszki możemy obrać, ale nie musimy. Następne przekrawamy je na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy gruszki w półplasterki. Układamy je na cieście. Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto możemy dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna
Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji lub pobranie innej.
Jeśli chcesz, nadal możesz korzystać ze strony, ale niektóre z jej funkcji mogą nie działać.