Smaki lata... gruszki

Opublikowano: 08.08.2011
Autor: IlonaAlbertos
Smaki lata... gruszki
Gruszki. Najbardziej lubię te jeszcze zielonkawe, twarde i chrupiące :)

Na pewno wielu z nas uwielbia gruszki. Szczególnie te z własnego sadu. Bez żadnych " ulepszaczy" chemicznych. Soczyste, duże i bardzo apetyczne. Z gruszek można przygotować wiele smakołyków. Różnego rodzaju przetwory, ciasta i desery. Ja uwielbiam ciasta i bułeczki z gruszkami. Przepadam również za gruszkami z kompotu. To taki smak lata :)
Chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na ciasto z gruszkami. Bardzo je lubię.



Ucierane ciasto z gruszkami

Smaki lata... gruszki

Składniki:

12,5 dag margaryna,
1 szklanka mąka,
0,75 szklanki cukier,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
2 łyżki kakao,
3 sztuki jaja,
1 szczypta Sól,
50 ml olej,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1-2 sztuki gruszki


Sposób przygotowania:

Miękką margarynę ucieramy z żółtkami jaj i cukrem na puszystą masę. Dodajemy cukier waniliowy i dalej ucieramy. Do masy przesiewamy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając dodajemy olej. W międzyczasie ubijamy sztywną pianę z białek dodając do nich szczyptę soli. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodajemy do niej po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Na koniec masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy bez zmian. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Wykładamy do blaszki najpierw ciemną masę, a później jasną. Gruszki możemy obrać, ale nie musimy. Następne przekrawamy je na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy gruszki w półplasterki. Układamy je na cieście. Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto możemy dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową.

Smaki lata... gruszki



Smacznego :)

prymat