Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słone przekąski karnawałowe

Nie macie pomysłu na smaczną i prosta przekąskę imprezową? Zapraszam, mam dla Was 10 propozycji, każdy znajdzie coś dla siebie :)

Koreczki kanapeczki

Zaczynam od klasyki :) Szybkie, proste i bardzo smaczne. Dodatki możemy dobrac według własnych preferencji :)

Słone przekąski karnawałowe

  • 4 kromki chleba bez skórek
  • naturalny serek twarogowy
  • 8 plasterków polędwicy sopockiej
  • 2-3 grube plastry sera żółtego
  • 3 ogórki kiszone
  • ketchup
  • pół żółtej papryki
  • 100 g sera feta
  • pomidorki koktajlowe

Kromki chleba smarujemy cienką warstwą serka twarogowego.

Kroimy na niewielkie kwadraciki.

Koreczki zrobiłam w dwóch wersjach,

Pierwszą z Pokrojoną w paseczki zwiniętą polędwicą, kawałkiem sera, plasterkiem ogórka i kropelką ketchupu.

Drugie z kosteczką papryki, sera feta i pomidorkiem koktajlowym.

Smacznego:)

 


Bardzo pikantne pomidorowe muffinki

W książce "Potęga warzyw" znalazłam kiedyś przepis na pomidorowe ciasteczka, zrobiłam je i od tamtej pory przyrządzałam dosyć często bo bardzo nam posmakowały.

Urozmaiciłam tamten przepis i ciasteczka zrobić w formie mini muffinek a także dodać im trochę pikanterii. Wyszło naprawdę ostro :D Muffinki na jeden kęs znikają bardzo szybko, idealnie nadają się na przegryzkę do piwa :)

Słone przekąski karnawałowe

  • 2 pomidory
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jogurty naturalne
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 1 suszone chilli
  • 1 łyżeczka cayenne

Pomidory kroimy w kosteczkę i układamy na ręczniku papierowym aby je odsączyć.

Chilli i szczypiorek siekamy bardzo drobno.

Mąkę mieszamy z proszkiem oraz przyprawami.

Jogurty mieszamy z oliwą.

Wlewamy mokre składniki do suchych i łączymy.

Na koniec dodajemy odsączone pomidory, szczypiorek i chilli.

Mieszamy i nakładamy po łyżeczce ciasta do małych papilotek.

Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

 


Miniaturowe pizzerki z kaszy manny

Pizzerki na jeden kęs :) Idealne na imprezową przekąskę :)

Słone przekąski karnawałowe

 

  • 200 g kaszy manny
  • 50 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oregano

  • ketchup pikantny
  • pikantna oliwa z oliwek
  • salami
  • mozzarella
  • czarne oliwki
  • gorgonzola

Mąkę przesiewamy z kaszą.

Dodajemy oregano i mieszamy.

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim świeże drożdże.

Następnie wraz z oliwą z oliwek dodajemy do kaszy.

Dokładnie mieszamy.

Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko i za pomocą niewielkiej szklanki wykrawamy kółeczka.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Za pomocą silikonowego pędzelka każde kółeczko smarujemy niewielką ilością pikantnej oliwy z oliwek.

Następnie smarujemy je pikantnym ketchupem.

Na każdej pizzerce układamy po plasterku salami.

Posypujemy mozzarellą i malutkimi kawałeczkami gorgonzoli.

Na wierzchu układamy po plasterku czarnej oliwki.

Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Możemy podać z ketchupem bądź innym sosem.

Smacznego :)

 


Serowe krakersy

Przepyszne domowe krakersy na których przygotowanie potrzebujemy zaledwie pół godziny. Polecam :)

Słone przekąski karnawałowe

  • 2 garstki startego żółtego sera (ok 10 łyżek)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki skrobi lub mąki
  • 6 łyżek otrąb
  • 6 łyżek serka homogenizowanego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gruboziarnista sól
  • sezam
  • suszony czosnek
  • kminek

Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę. Musimy zrobić to naprawdę baaardzo cieniutko.

Posypujemy ulubionymi przyprawami. Moje propozycje - podane w składnikach.

Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut, po czym wyjmujemy i delikatnie nacinamy nożem tak, aby powstały kształty krakersów.

Następnie dopiekamy do czasu mocnego spieczenia.

Osobiście lubię podawać je z pastą brokułową z fetą,sosem guacamole lub ajvarem.

 


Zawijańce z parówką

Parówki w cieście, w trochę innej odsłonie niż tradycyjnie :)

 

Słone przekąski karnawałowe

  • opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g
  • 3 parówki bez osłonek
  • 5 dag sera żółtego
  • jajko
  • szczypta cayenne

Jajko rozdzielamy na białko i żółtko. Rozłożone ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy startym serem. Delikatnie wałkujemy, aby ser się przykleił do ciasta.

Po obu stronach ciasta układamy parówki i zawijamy je do środka.

Kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Układamy na blasze i smarujemy żółtkiem wymieszanym z cayenne.

Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

 


Pomidorowe tortille z tuńczykiem i kukurydzą

Szybko i pysznie:)

 

Słone przekąski karnawałowe

  • 4 pomidorowe tortille
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
  • ugotowane jajko
  • pół pęczka szczypiorku
  • 5 łyżek kukurydzy
  • pół papryczki chili
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżeczki majonezu

Tuńczyka odsączamy z wody.

Rozdrabniamy widelcem.

Dodajemy do niego starte na drobnym oczkach jajko, kukurydzę drobno posiekaną papryczkę chili , oraz szczypiorek.

Zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy.

Każdą tortille smarujemy majonezem i układamy na niej 1/4 mieszanki z tuńczykiem.

Zwijamy i podajemy.

Smacznego :)

 


Roladki drożdżowe z oscypkiem

Robiąc te roladki nie do końca wiedziałam czego do nich dodam, były to składniki które miałam pod ręką i wydawało mi się, że stworzą zgraną całość ;) Wyszło naprawdę przepysznie :) Nawet nie zdążyłam policzyć ile ich wyszło z tej porcji bo po szybkim zrobieniu zdjęć zniknęły w mig :)

Słone przekąski karnawałowe

 

  • 250 g mąki pszennej
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 125 g margaryny
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • duży oscypek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kopiasta łyżka lubczyku
  • papryczka chili
  • zielone tabasco
  • łyżeczka suszonej cebuli

Do śmietany dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.

Dodajemy do mąki i margaryny, zagniatamy całość na gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy dosyć cienko i smarujemy koncentratem pomidorowym ( nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie).

Na wierzchu układamy pokrojonego w plasterki oscypka, posypujemy obficie lubczykiem, posiekaną papryczką i suszoną cebulą, polewamy kropelkami zielonego tabasco.

Zwijamy całość jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 1,5 - 2 cm.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego :)


Krakerso-pizzerinki idealna przekąska dla gości i do piwa

Chcąc zadowolić gości jakąś szybką i smaczną przegryzką postanowiłam wykorzystać mój przepis na pizzę i zrobić ją w nieco mniejszej wersji. Pizzerinki szybciej się pieką i są o wiele bardziej chrupiące więc można je skojarzyć także z krakersami stąd nazwa ;) Polecam

Słone przekąski karnawałowe


Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • połowa kostki margaryny
  • 1/4 kostki drożdży

Dodatki:

1.

  • ketchup, oliwa, oregano
  • ser pizzarella
  • salami

2.

  • ketchup, oliwa, oregano
  • ser pizzarella
  • ser blue chesse
  • papryczka chili

3.

  • ketchup, oliwa, oregano
  • ser pizzarella
  • pokrojony w kostkę pomidor

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy na gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy dosyć cienko i kroimy na prostokąty mniej więcej wielkości krakersów.

Smarujemy je oliwą z oliwek i ketchupem i posypujemy oregano.

Na wierzch układamy składniki. Ja przygotowałam je w trzech wersjach
Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Posypujemy szczypiorkiem i podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Smacznego :)

Pikantne tacos wegetariańskie
Uwielbiam dania pikantne a także dania meksykańskie ale nie do końca przepadam za mielonym mięsem więc tym razem postawiłam na danie wegetariańskie, wyszło naprawdę smacznie więc polecam i wegetarianom i mięsożercom :)
Słone przekąski karnawałowe

  • 8 kukurydzianych placków do tacos
  • puszka krojonych pomidorów 400g
  • puszka czerwonej fasoli kidney 400g
  • cebula
  • mała czerwona papryka
  • pół czerwonej papryczki chili
  • pół zielonej papryczki chili
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki cayenne
  • pół łyżeczki kolendry
  • łyżka oliwy
  • 8 dag sera goudy z wasabi
  • 8 łyżeczek śmietany 18%
  • 8 łyżeczek guacamole

Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę.

Dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę, posiekane papryczki chilli, osączoną fasolkę i zalewamy całość pomidorami z puszki.

Dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy cayenne i kolendrą.

Dusimy około 20 minut.

Gotową mieszankę nakładamy do placków kukurydzianych, posypujemy startym serem.

Podajemy z łyżeczką guacamole oraz kwaśnej śmietany.

Smacznego :)


Kruche babeczki z łososiem i trzema serami
Słone przekąski karnawałowe

Na 5 babeczek o średnicy ok. 10 cm:

  • opakowanie ciasto francuskiego light
  • filet z łososia (ok. 250 g)
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki serka typu bieluch
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • ok. 40 g pikantnej gorgonzoli
  • łyżka ketchupu
  • łyżka drobno posiekanej cebulki
  • 4-5 posiekanych czarnych oliwek
  • pieprz do smaku
Łososia nacieramy sokiem z cytryny i posypujemy spora ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Obsmażamy go krótko z obu stron na patelni grillowej.

Z ciasta wykrajamy kółka o średnicy trochę większej od naszych foremek.

Foremki smarujemy oliwą i wykładamy ciastem.

Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i nakładamy go do foremek.

Trzy sery mieszamy ze sobą wraz z ketchupem, cebulką i oliwkami.

Doprawiamy odrobiną pieprzu.

Na łososia nakładamy po łyżce masy serowej.

Resztkami ciasta zakrywamy górę ale tak by były dziurki na odparowywanie.

Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach ( aż ciasto francuskie będzie dobre).

Smacznego :)

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak