- 2 pomidory
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jogurty naturalne
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem
- 1 suszone chilli
- 1 łyżeczka cayenne
Pomidory kroimy w kosteczkę i układamy na ręczniku papierowym aby je odsączyć.
Chilli i szczypiorek siekamy bardzo drobno.
Mąkę mieszamy z proszkiem oraz przyprawami.
Jogurty mieszamy z oliwą.
Wlewamy mokre składniki do suchych i łączymy.
Na koniec dodajemy odsączone pomidory, szczypiorek i chilli.
Mieszamy i nakładamy po łyżeczce ciasta do małych papilotek.
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Miniaturowe pizzerki z kaszy manny
Pizzerki na jeden kęs :) Idealne na imprezową przekąskę :)
- 200 g kaszy manny
- 50 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oregano
- ketchup pikantny
- pikantna oliwa z oliwek
- salami
- mozzarella
- czarne oliwki
- gorgonzola
Mąkę przesiewamy z kaszą.
Dodajemy oregano i mieszamy.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim świeże drożdże.
Następnie wraz z oliwą z oliwek dodajemy do kaszy.
Dokładnie mieszamy.
Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko i za pomocą niewielkiej szklanki wykrawamy kółeczka.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Za pomocą silikonowego pędzelka każde kółeczko smarujemy niewielką ilością pikantnej oliwy z oliwek.
Następnie smarujemy je pikantnym ketchupem.
Na każdej pizzerce układamy po plasterku salami.
Posypujemy mozzarellą i malutkimi kawałeczkami gorgonzoli.
Na wierzchu układamy po plasterku czarnej oliwki.
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Możemy podać z ketchupem bądź innym sosem.
Smacznego :)
Serowe krakersy
Przepyszne domowe krakersy na których przygotowanie potrzebujemy zaledwie pół godziny. Polecam :)
- 2 garstki startego żółtego sera (ok 10 łyżek)
- 2 jajka
- 2 łyżki skrobi lub mąki
- 6 łyżek otrąb
- 6 łyżek serka homogenizowanego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- gruboziarnista sól
- sezam
- suszony czosnek
- kminek
Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę. Musimy zrobić to naprawdę baaardzo cieniutko.
Posypujemy ulubionymi przyprawami. Moje propozycje - podane w składnikach.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut, po czym wyjmujemy i delikatnie nacinamy nożem tak, aby powstały kształty krakersów.
Następnie dopiekamy do czasu mocnego spieczenia.
Osobiście lubię podawać je z pastą brokułową z fetą,sosem guacamole lub ajvarem.
Zawijańce z parówką
Parówki w cieście, w trochę innej odsłonie niż tradycyjnie :)
- opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g
- 3 parówki bez osłonek
- 5 dag sera żółtego
- jajko
- szczypta cayenne
Jajko rozdzielamy na białko i żółtko. Rozłożone ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy startym serem. Delikatnie wałkujemy, aby ser się przykleił do ciasta.
Po obu stronach ciasta układamy parówki i zawijamy je do środka.
Kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Układamy na blasze i smarujemy żółtkiem wymieszanym z cayenne.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Pomidorowe tortille z tuńczykiem i kukurydzą
Szybko i pysznie:)
- 4 pomidorowe tortille
- puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
- ugotowane jajko
- pół pęczka szczypiorku
- 5 łyżek kukurydzy
- pół papryczki chili
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżeczki majonezu
Tuńczyka odsączamy z wody.
Rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy do niego starte na drobnym oczkach jajko, kukurydzę drobno posiekaną papryczkę chili , oraz szczypiorek.
Zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Każdą tortille smarujemy majonezem i układamy na niej 1/4 mieszanki z tuńczykiem.
Zwijamy i podajemy.
Smacznego :)
Roladki drożdżowe z oscypkiem
Robiąc te roladki nie do końca wiedziałam czego do nich dodam, były to składniki które miałam pod ręką i wydawało mi się, że stworzą zgraną całość ;) Wyszło naprawdę przepysznie :) Nawet nie zdążyłam policzyć ile ich wyszło z tej porcji bo po szybkim zrobieniu zdjęć zniknęły w mig :)
- 250 g mąki pszennej
- pół szklanki śmietany 18 %
- 125 g margaryny
- 25 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- duży oscypek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kopiasta łyżka lubczyku
- papryczka chili
- zielone tabasco
- łyżeczka suszonej cebuli
Do śmietany dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Dodajemy do mąki i margaryny, zagniatamy całość na gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy dosyć cienko i smarujemy koncentratem pomidorowym ( nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie).
Na wierzchu układamy pokrojonego w plasterki oscypka, posypujemy obficie lubczykiem, posiekaną papryczką i suszoną cebulą, polewamy kropelkami zielonego tabasco.
Zwijamy całość jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 1,5 - 2 cm.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego :)
Krakerso-pizzerinki idealna przekąska dla gości i do piwa
Chcąc zadowolić gości jakąś szybką i smaczną przegryzką postanowiłam wykorzystać mój przepis na pizzę i zrobić ją w nieco mniejszej wersji. Pizzerinki szybciej się pieką i są o wiele bardziej chrupiące więc można je skojarzyć także z krakersami stąd nazwa ;) Polecam
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- połowa kostki margaryny
- 1/4 kostki drożdży
Dodatki:
1.
- ketchup, oliwa, oregano
- ser pizzarella
- salami
2.
- ketchup, oliwa, oregano
- ser pizzarella
- ser blue chesse
- papryczka chili
3.
- ketchup, oliwa, oregano
- ser pizzarella
- pokrojony w kostkę pomidor
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy na gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy dosyć cienko i kroimy na prostokąty mniej więcej wielkości krakersów.
Smarujemy je oliwą z oliwek i ketchupem i posypujemy oregano.
Na wierzch układamy składniki. Ja przygotowałam je w trzech wersjachPieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Posypujemy szczypiorkiem i podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Smacznego :)
Pikantne tacos wegetariańskie
Uwielbiam dania pikantne a także dania meksykańskie ale nie do końca przepadam za mielonym mięsem więc tym razem postawiłam na danie wegetariańskie, wyszło naprawdę smacznie więc polecam i wegetarianom i mięsożercom :)
- 8 kukurydzianych placków do tacos
- puszka krojonych pomidorów 400g
- puszka czerwonej fasoli kidney 400g
- cebula
- mała czerwona papryka
- pół czerwonej papryczki chili
- pół zielonej papryczki chili
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki cayenne
- pół łyżeczki kolendry
- łyżka oliwy
- 8 dag sera goudy z wasabi
- 8 łyżeczek śmietany 18%
- 8 łyżeczek guacamole
Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę.
Dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę, posiekane papryczki chilli, osączoną fasolkę i zalewamy całość pomidorami z puszki.
Dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy cayenne i kolendrą.
Dusimy około 20 minut.
Gotową mieszankę nakładamy do placków kukurydzianych, posypujemy startym serem.
Podajemy z łyżeczką guacamole oraz kwaśnej śmietany.
Smacznego :)
Kruche babeczki z łososiem i trzema serami
Na 5 babeczek o średnicy ok. 10 cm:
- opakowanie ciasto francuskiego light
- filet z łososia (ok. 250 g)
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki serka typu bieluch
- 2 łyżki startego sera żółtego
- ok. 40 g pikantnej gorgonzoli
- łyżka ketchupu
- łyżka drobno posiekanej cebulki
- 4-5 posiekanych czarnych oliwek
- pieprz do smaku
Obsmażamy go krótko z obu stron na patelni grillowej.
Z ciasta wykrajamy kółka o średnicy trochę większej od naszych foremek.
Foremki smarujemy oliwą i wykładamy ciastem.
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i nakładamy go do foremek.
Trzy sery mieszamy ze sobą wraz z ketchupem, cebulką i oliwkami.
Doprawiamy odrobiną pieprzu.
Na łososia nakładamy po łyżce masy serowej.
Resztkami ciasta zakrywamy górę ale tak by były dziurki na odparowywanie.
Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach ( aż ciasto francuskie będzie dobre).
Smacznego :)