Słodko - ostra natura papryki

Opublikowano: 21.07.2015
Autor: Ewa
Słodko - ostra natura papryki
Wyróżniamy odmiany słodkie i ostre, o przeróżnych kształtach i kolorach. Zielone, żółte, czerwone, pomarańczowe i białe. Zapraszam na spotkanie z warzywem o wielu obliczach.

Wyróżniamy odmiany słodkie i ostre, o przeróżnych kształtach i kolorach. Zielone, żółte, czerwone, pomarańczowe i białe. Papryka, bo o niej mowa, w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie- przyrządzamy z niej surówki i sałatki, faszerujemy, marynujemy, a nawet kisimy.


W Polsce uważana jest jednak za dość "młode warzywo". Gdzie w takim razie znajdują się jej korzenie? Ojczyzną papryki jest Kolumbia, skąd w 1493 roku sprowadził ją do Europy Diego Alvaraez Chanca. Do jej rozpowszechnienia przyczynili się Węgrzy. Trudno jest sobie wyobrazić ich kuchnię bez dzisiejszego bohatera artykułu.


Ciekawostką jest to, że  Węgrzy przyczynili się do wydobycia witaminy C właśnie z papryki . I nie bez powodu z niej- papryka to niezastąpione źródło tej ostatniej- zawiera jej zdecydowanie więcej niż cytryna, a co najważniejsze- w przeciwieństwie do innych warzyw i owoców- obróbka termiczna tego warzywa nie przyczynia się do zniszczenia zawartej w nim witaminy.


Papryka to również sprzymierzeniec piękna- już Aztekowie doceniali jej zbawienny wpływ na cerę i zachowanie sił witalnych. To skarbnica przeciwutleniaczy, beta-karotenu i witaminy E. Nisko kaloryczna (100 g = ok. 25 kcal), za to bogata w potas, fosfor, żelazo, magnez i witaminy z grupy B jest sprzymierzeńcem osób dbających o sylwetkę, zdrowie i dobre samopoczucie. Sięgać powinny po nią osoby chcące poprawić trawienie (duża zawartość błonnika w papryce reguluje pracę przewodu pokarmowego) , obniżyć ciśnienie krwi czy ci, którzy borykają się z zapaleniem korzonków nerwowych czy nerwobólami - zawarta w papryce kapsaicyna, nadająca jej piekący smak, ma działanie przeciwbólowe i rozgrzewające.


Wybierając paprykę należy zwrócić uwagę na jej wygląd- owoce powinny być gładkie lub lekko pokarbowane, jędrne, bez pęknięć i uszkodzeń. Nie należy kupować papryki nadgniłej czy miękkiej (zwiędniętej)- nawet po usunięciu zepsutych części będzie niesmaczna i szkodliwa dla zdrowia. Przed przystąpieniem do obróbki termicznej paprykę należy umyć, następnie wykroić gniazda nasienne i usunąć błony (które są niesmaczne).
Duże słodkie papryki idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju potrawek, jako dodatek do zup czy baza do faszerowania. Małe, ostre papryczki stosujemy często jako charakterną przyprawę. Dziś zapraszam na moje propozycje z papryką w roli głównej.


Makaron z sosem paprykowo-orzechowym

Słodko - ostra natura papryki
Składniki:
• 400 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 1 papryka zielona
• 1 cebula czerwona
• 3 żabki czosnku
• 1 duża łyżka kremu orzechowego
• 2 duże garście ulubionych orzeszków- idealne nerkowca
• garść ulubionego sera żółtego do posypania
• sól
• pieprz
• chili
• olej rzepakowy
• 3-4 łyżki wody spod gotowania makaronu.
Na patelni na łyżce oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy drobno posiekane papryki czerwoną i żółtą. Smażymy do miękkości. Przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Ponownie przekładamy na patelnię. Dodajemy odrobinę oleju, masło orzechowe, drobno posiekane orzeszki i całość chwilkę przesmażamy. Doprawiamy pieprzem, chilli i ewentualnie solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Do gorącego makaronu przekładamy paprykowy sos, dosjemy odrobinę wody spod makaronu , odrobinę oleju, garść sera żółtego. Całość dobrze mieszamy. Zdobimy startą zielną papryką i serem żółtym. Smacznego!


Grillowane papryki faszerowane płatkami jęczmiennymi i jarmużem

Słodko - ostra natura papryki
Pyszne danie z grilla dla wegetarian, ale również sprawdzi się jako zdrowy dodatek do grillowanego mięsa. Zdrowe i pożywne papryki wypełnione pysznym farszem na bazie płatków jęczmiennych i jarmużu. Pycha :) .


Składniki:
• 4 białe papryki
• szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych
• 1,5 szklanki wody
• sól
• pieprz
• ząbek czosnku
• pęczek koperku
• 200 g jarmużu
• 2 ogórki małosolne
• 2 łyżki octu balsamicznego
• łyżeczka miodu
• olej rzepakowy do smażenia

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy drobno posiekany jarmuż i smażymy aż straci swoją surowość.
W garnku zagotowujemy wodę. Dosypujemy płatki jęczmienne i gotujemy ok. 4 minuty na małym ogniu cały czas mieszając.
Z papryk odcinamy kapelusze, wydrążamy środki pozbawiając je gniazd nasiennych. Smarujemy z zewnętrznej strony odrobiną oleju i układamy na tacce do grillowania.
Gotowe płatki łączymy z podsmażonym jarmużem. Dodajemy drobno posiekany koperek i ogórki małosolne. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym i miodem. Farszem wypełniamy papryki. Grillujemy ok. 45 minut. Smacznego.

Słodko - ostra natura papryki
Kanapkowa pasta paprykowa z prażonymi pestkami dyni

Słodko - ostra natura papryki
Energetyzująca już samą barwą, zniewalająco aromatyczna, niesamowicie zdrowa i apetyczna.... taka właśnie jest paprykowa pasta kanapkowa. Robi się ją błyskawicznie, więc póki mamy sezon na paprykę, cieszmy się nią jak najczęściej.
Składniki:
• 3 duże czerwone papryki
• 1 duży ziemniak
• 2 duże ząbki czosnku
• 2-3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
• 5 suszonych pomidorów
• sól
• pieprz
• odrobina sosu chili słodkiego
• 2 duże garście uprażonych pestek dyni


Paprykę można obrać ze skórki, choć moim zdaniem jest to zbyteczne. Paprykę, czosnek i ziemniaka kroimy w drobną kostkę. Warzywa smażymy na odrobinie oleju do momentu aż staną się miękkie. Całość przekładamy do wysokiego naczynia i kiedy przestygnie blendujemy. Dodajemy suszone pomidory, pestki dyni oraz przyprawy i całość jeszcze raz dobrze miksujemy. Pastę podajemy schłodzoną. Smacznego!


Zupa krem cukiniowo-paprykowa

Słodko - ostra natura papryki

Idealnie smakuje z serem feta czy kleksem kwaśnej śmietany. Z młodej papryki skórki nie trzeba obierać- jeśli jednak komuś by przeszkadzała (choć po zmiksowaniu naprawdę uzyskamy gładki krem), może ją wcześniej obrać.


Składniki:
• 2 średnie cukinie
• 2 zielone papryki
• 1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki
• 1 duża cebula
• sól
• pieprz
• świeży imbir
• łyżka masła
• 4 szklanki wody
• feta , jogurt lub kwaśna śmietana do podania
• listki świeżej bazylii

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka- warzywa podsmażamy na łyżce masła. Przekładamy do głębokiego garnka. Cukinie i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do ziemniaków i cebuli. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżo startym ibirem. Podajemy z kostkami fety lub kleksem kwaśnej śmietany czy jogurtu oraz świeżą bazylią. Smacznego!

 

 

prymat