Słodkie przekąski karnawałowe

Szybkie cake pops czyli marshmallow w czekoladzie
U mnie sprawa z piankami wygląda tak, że o wiele bardziej smakują mi właśnie w połączeniu z czekoladą więc bardzo polecam ten sposób ich podawania :)
- ok. 20 pianek marshmallow
- 40 g gorzkiej czekolady
- ozdoby cukiernicze
Pianki nabijamy na patyki do lizaków.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Górę pianek zamaczamy w czekoladzie i posypujemy ozdobami cukierniczymi, ja użyłam maczku i cukrowych serduszek.
Smacznego :)
Rogaliki z kremem orzechowym
Niezwykle delikatne mini rogaliki z nadzieniem które powinno posmakować każdemu miłośnikowi słodkości, polecam :)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 4 łyżki nutelli
- garść migdałów
- łyżka mleka
Drożdże zasypujemy cukrem i zostawiamy do rozpuszczenia.
Do szklanki z maślanką wbijamy jajko i uzupełniamy do pełnej szklanki olejem.
Widelcem dobrze mieszamy i wlewamy do mąki.
Dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Migdały mielimy i mieszamy z nutellą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy.
Za pomocą radełka wycinamy niewielkie trójkąty.
Na każdym układamy po łyżeczce kremu orzechowego.
Zwijamy w rogalik i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rogaliki smarujemy mlekiem.
Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.
Idealnie smakują podane z mlekiem.
Smacznego :)
Mini muffinki z czekoladą i malinami
Babeczki na jeden kęs :)
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 60 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 70 g gorzkiej czekolady
- 220 g kefiru
- 3/4 szklanki oleju
- jajko
- łyżeczka sody
- maliny
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy.
Do foremek nakładamy po małej łyżeczce masy, na środku układamy malinę i przykrywamy ja drugą łyżeczką masy.
Babeczki pieczemy około 20 minut ( dokładny czas zależy od piekarnika więc pieczemy do suchego patyczka).
Smacznego :)
Kolorowe czekoladki z nadzieniem
Wbrew pozorom zrobienie ich nie zajęło mi wcale dużo czasu ;)
- 100 g białej czekolady
- barwniki do czekolady ( u mnie po kropelce czerwonego, niebieskiego i żółtego)
nadzienie:
- 40 g gorzkiej czekolady o smaku pomarańczy i chili
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- szczypta chili
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ja podzieliłam ją na dwie części.
Do jednej dodałam kropelkę czerwonego barwnika a do drugiej kropelkę niebieskiego.
Ozdobiłam wybrane elementy w foremkach po czym do niebieskiej czekolady dodałam krople żółtego barwnika i dzięki temu zyskałam kolor zielony.
Po ozdobieniu części foremek całość włożyłam do lodówki na 5 minut.
Różnokolorową czekoladę zmieszałam ze sobą i powstałym kolorem za pomocą pędzelka wysmarowałam foremki.
Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy a po każdym razie wkładamy foremki do lodówki aby czekolada się zastygła.
Czekoladę na nadzienie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy do niej sok, chili i skórkę pomarańczową, mieszamy.
Do foremek nakładamy po łyżeczce nadzienia.
Ponownie wkładamy całość do lodówki.
Po około 5 minutach nadzienie przykrywamy kolejna warstwą roztopionej czekolady tworząc tył czekoladek.
Wygładzamy i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Zastygnięte czekoladki wyjmujemy z foremki.
Smacznego :)
Ciasteczka z maszynki do mielenia
- 50 dag mąki
- 17 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- 25 dag margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki konfitury malinowej
Składniki na ciastka zagniatamy i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Do zrobienia ciastek potrzebujemy specjalne końcówki do zamontowania na maszynce do mielenia.
Ja użyłam końcówki w kształcie korony.
Przeciskamy ciasto przez maszynkę tworząc ciasta takiej długości jak chcemy ( ja robiłam ok 7 cm).
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na środku paseczek konfitury.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Donutsy waniliowe z malinowym lukrem
Przepyszne połączenie delikatnej wanilii i słodkiej maliny to ideał na karnawałową imprezę, polecam :)
Oponki (ok 10 szt.):
- 35 dag mąki
- 20 dag serka waniliowego
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka spirytusu lub wódki
Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
- syrop malinowy
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Szybko zagniatamy na gładkie ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm.
Wykrawamy krążki o średnicy ok. 8 cm a małym kieliszkiem wykrawamy środek.
Smażymy oponki w rozgrzanym smalcu uważając, by nie był za gorący, żeby pączki się nie spaliły i w środku były dopieczone.
Przyrządzamy lukier, mieszając składniki w takich proporcjach, aby polewa nie była ani za gęsta, ani za rzadka.
Wystudzone oponki lukrujemy i dekorujemy ulubionymi ozdobami cukierniczymi.
Smacznego :)
Kawowo-pomarańczowe cake pops
- 350 g herbatników
- 80 g masła
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
- 80 ml schłodzonej kawy pomarańczowej zaparzonej z 3 łyżeczek
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
- wykałaczki lub rurki przecięte na pół
- 50 g roztopionej czekolady
- 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
Smacznego :)
Pomarańczowe ciasteczka z serem i orzechami
Proste i smaczne ciasteczka.

- 250 g mąki
- 250 g masła
- 130 twarogu
- 40 g cukru pudru
- 40 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- sok z połowy pomarańczy
- starta skórka z całej pomarańczy
- jajko
- opcjonalnie kolorowe, czekoladowe drażetki
Ser miksujemy z jajkiem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z pomarańczy.
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i siekamy z masłem.
Dodajemy masę twarogowo-pomarańczową.
Zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka.
Możemy powciskać w nie kolorowe drażetki.
Pieczemy do zrumienienia (ok. 20 minut) w 190 stopniach.
Smacznego :)
Domowe czekoladki kawowo-kokosowe
- 100 g gorzkiej czekolady
nadzienie:
- 40 g gorzkiej czekolady
- kopiasta łyżka kremu kokosowego
- 2 łyżki mocnej kawy (użyłam kawy o aromacie pinacolada)
Foremki na czekoladki smarujemy roztopioną czekoladą i odkładamy na kilka minut do lodówki.
Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.
Czekoladę na nadzienie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i energicznie mieszamy z kremem kokosowym i kawą.
Do foremek nakładamy po łyżeczce nadzienia.
Ponownie wkładamy całość do lodówki.
Po około 5 minutach nadzienie przykrywamy kolejna warstwą roztopionej czekolady tworząc tył czekoladek.
Wygładzamy i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Zastygnięte czekoladki wyjmujemy z foremki.
Smacznego :)
Bananowe cake pops
- 370 g herbatników kakaowych
- 80 g masła
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
- 80 ml nektaru bananowego
- rozgnieciony na papkę banan
do ozdoby:
- 50 g roztopionej czekolady
- jadalny pisak w żółtym kolorze
- żółty maczek cukrowy
Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.
Dodajemy do nich masło, roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek) i rozgniecionego banana, ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy nektar bananowy.
Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej półksiężyce.
Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w ciasto.
Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.
Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i smarujemy kuleczki.
Obtaczamy je w maczku cukierniczym lub malujemy jadalnym pisakiem.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Ekspresowe czekoladki z rodzynkami i orzechami

Na 12 czekoladek:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki rodzynek sułtańskich
- 2 łyżki pokrojonych na pół orzechów laskowych
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy do niej rodzynki i orzechy.
Mieszamy i na papier do pieczenia lub foremek na miniaturowe muffinki nakładamy po łyżeczce masy.
Odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Smacznego :)