Słodkie przekąski karnawałowe

Opublikowano: 12.01.2013
Autor: Mienta
Słodkie przekąski karnawałowe
Dziś kolejna 10 moich propozycji na karnawał. Tym razem zapraszam miłośników słodkości :)

Szybkie cake pops czyli marshmallow w czekoladzie

U mnie sprawa z piankami wygląda tak, że o wiele bardziej smakują mi właśnie w połączeniu z czekoladą więc bardzo polecam ten sposób ich podawania :)

  • ok. 20 pianek marshmallow
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • ozdoby cukiernicze

Pianki nabijamy na patyki do lizaków.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

Górę pianek zamaczamy w czekoladzie i posypujemy ozdobami cukierniczymi, ja użyłam maczku i cukrowych serduszek.

Smacznego :)

 


Rogaliki z kremem orzechowym

Niezwykle delikatne mini rogaliki z nadzieniem które powinno posmakować każdemu miłośnikowi słodkości, polecam :)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 łyżki nutelli
  • garść migdałów
  • łyżka mleka

Drożdże zasypujemy cukrem i zostawiamy do rozpuszczenia.

Do szklanki z maślanką wbijamy jajko i uzupełniamy do pełnej szklanki olejem.

Widelcem dobrze mieszamy i wlewamy do mąki.

Dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki.

Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Migdały mielimy i mieszamy z nutellą.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy.

Za pomocą radełka wycinamy niewielkie trójkąty.

Na każdym układamy po łyżeczce  kremu orzechowego.

Zwijamy w rogalik i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rogaliki smarujemy mlekiem.

Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.

Idealnie smakują podane z mlekiem.

Smacznego :)

 


Mini muffinki z czekoladą i malinami

Babeczki na jeden kęs :)


  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 220 g kefiru
  • 3/4 szklanki oleju
  • jajko
  • łyżeczka sody
  • maliny

W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy.

Do foremek nakładamy po małej łyżeczce masy, na środku układamy malinę i przykrywamy ja drugą łyżeczką masy.

Babeczki pieczemy około 20 minut ( dokładny czas zależy od piekarnika więc pieczemy do suchego patyczka).

Smacznego :)

 


Kolorowe czekoladki z nadzieniem

Wbrew pozorom zrobienie ich nie zajęło mi wcale dużo czasu ;)

  • 100 g białej czekolady
  • barwniki do czekolady ( u mnie po kropelce czerwonego, niebieskiego i żółtego)

nadzienie:

  • 40 g gorzkiej czekolady o smaku pomarańczy i chili
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • szczypta chili

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Ja podzieliłam ją na dwie części.

Do jednej dodałam kropelkę czerwonego barwnika a do drugiej kropelkę niebieskiego.

Ozdobiłam wybrane elementy w foremkach po czym do niebieskiej czekolady dodałam krople żółtego barwnika i dzięki temu zyskałam kolor zielony.

Po ozdobieniu części foremek całość włożyłam do lodówki na 5 minut.

Różnokolorową czekoladę zmieszałam ze sobą i powstałym kolorem za pomocą pędzelka wysmarowałam foremki.

Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy a po każdym razie wkładamy foremki do lodówki aby czekolada się zastygła.

Czekoladę na nadzienie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Dodajemy do niej sok, chili i skórkę pomarańczową, mieszamy.

Do foremek nakładamy po łyżeczce nadzienia.

Ponownie wkładamy całość do lodówki.

Po około 5 minutach nadzienie przykrywamy kolejna warstwą roztopionej czekolady tworząc tył czekoladek.

Wygładzamy i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Zastygnięte czekoladki wyjmujemy z foremki.

Smacznego :)

 


Ciasteczka z maszynki do mielenia


  • 50 dag mąki
  • 17 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki konfitury malinowej

Składniki na ciastka zagniatamy i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Do zrobienia ciastek potrzebujemy specjalne końcówki do zamontowania na maszynce do mielenia.

Ja użyłam końcówki w kształcie korony.

Przeciskamy ciasto przez maszynkę tworząc ciasta takiej długości jak chcemy ( ja robiłam ok 7 cm).

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na środku paseczek konfitury.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

 

Donutsy waniliowe z malinowym lukrem

Przepyszne połączenie delikatnej wanilii i słodkiej maliny to ideał na karnawałową imprezę, polecam :)


Oponki (ok 10 szt.):

  • 35 dag mąki
  • 20 dag serka waniliowego
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka spirytusu lub wódki

Lukier:

  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • syrop malinowy

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Szybko zagniatamy na gładkie ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm.

Wykrawamy krążki o średnicy ok. 8 cm a małym kieliszkiem wykrawamy środek.

Smażymy oponki w rozgrzanym smalcu uważając, by nie był za gorący, żeby pączki się nie spaliły i w środku były dopieczone.

Przyrządzamy lukier, mieszając składniki w takich proporcjach, aby polewa nie była ani za gęsta, ani za rzadka.

Wystudzone oponki lukrujemy i dekorujemy ulubionymi ozdobami cukierniczymi.

Smacznego :)

 

Kawowo-pomarańczowe cake pops


  • 350 g herbatników
  • 80 g masła
  • 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 80 ml schłodzonej kawy pomarańczowej zaparzonej z 3 łyżeczek
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
do ozdoby:
  • wykałaczki lub rurki przecięte na pół
  • 50 g roztopionej czekolady
  • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.
Dodajemy do nich masło, roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek) i skórkę pomarańczową, ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy schłodzoną kawę i sok pomarańczowy.
Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej kuleczki o średnicy mniej więcej 2 cm.
Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w kuleczki.
Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.
Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i za pomocą silikonowego pędzelka
smarujemy kuleczki.
Obtaczamy je w startej skórce pomarańczowej.
Odstawiamy do zastygnięcia ( ja wciskałam je w gąbkę do układania kwiatów;] ).
Smacznego :)

Pomarańczowe ciasteczka z serem i orzechami

Proste i smaczne ciasteczka.

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 130 twarogu
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • sok z połowy pomarańczy
  • starta skórka z całej pomarańczy
  • jajko
  • opcjonalnie kolorowe, czekoladowe drażetki

Ser miksujemy z jajkiem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z pomarańczy.

Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i siekamy z masłem.

Dodajemy masę twarogowo-pomarańczową.

Zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka.

Możemy powciskać w nie kolorowe drażetki.

Pieczemy do zrumienienia (ok. 20 minut) w 190 stopniach.

Smacznego :)

 


Domowe czekoladki kawowo-kokosowe


  • 100 g gorzkiej czekolady

nadzienie:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • kopiasta łyżka kremu kokosowego
  • 2 łyżki mocnej kawy (użyłam kawy o aromacie pinacolada)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Foremki na czekoladki smarujemy roztopioną czekoladą i odkładamy na kilka minut do lodówki.

Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.

Czekoladę na nadzienie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i energicznie mieszamy z kremem kokosowym i kawą.

Do foremek nakładamy po łyżeczce nadzienia.

Ponownie wkładamy całość do lodówki.

Po około 5 minutach nadzienie przykrywamy kolejna warstwą roztopionej czekolady tworząc tył czekoladek.

Wygładzamy i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Zastygnięte czekoladki wyjmujemy z foremki.

Smacznego :)

 


Bananowe cake pops


  • 370 g herbatników kakaowych
  • 80 g masła
  • 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 80 ml nektaru bananowego
  • rozgnieciony na papkę banan

do ozdoby:

  • 50 g roztopionej czekolady
  • jadalny pisak w żółtym kolorze
  • żółty maczek cukrowy

Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.

Dodajemy do nich masło, roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek) i rozgniecionego banana, ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy nektar bananowy.

Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej półksiężyce.

Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w ciasto.

Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.

Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i smarujemy kuleczki.

Obtaczamy je w maczku cukierniczym lub malujemy jadalnym pisakiem.

Odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)

Ekspresowe czekoladki z rodzynkami i orzechami



Na 12 czekoladek:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki pokrojonych na pół orzechów laskowych

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Dodajemy do niej rodzynki i orzechy.

Mieszamy i na papier do pieczenia lub foremek na miniaturowe muffinki nakładamy po łyżeczce masy.

Odstawiamy na 10 minut do lodówki.

Smacznego :)

 



prymat