Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka jesień cz.8

Ciasto pomarańczowo-orzechowe

Wyjątkowe ciasto. Chociaż jest może trochę pracochłonne to uwierzcie, warto je przygotować. Delikatny kakaowy biszkopt, dwie różne, świetnie współgrające ze sobą masy a do tego pyszna polewa. Po prostu niebo w gębie!

 

Słodka jesień cz.8

Ciasto:

  • 32 dag mąki tortowej
  • 32 dag cukru pudru
  • 10 łyżek oleju
  • 10 łyżek zimnej wody
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao

Masa pomarańczowa:

  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 śmietanfix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • starta skórka z pomarańczy
  • 30 ml soku z pomarańczy
  • 40 g pomarańczowej skórki kandyzowanej

Masa orzechowa:

  • budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • 125 g serka mascarpone
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g masła

Polewa:

  • pół margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka w proszku (nie granulowane)
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Na początek przygotowujemy ciasto.

Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.

Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 40 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka").

Przygotowujemy masę pomarańczową.

Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

Następnie miksujemy serek mascarpone z roztopioną czekoladą, sokiem i skórką pomarańczy.

Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.

Dodajemy kandyzowną skórkę i dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Przygotowujemy masę orzechową.

Robimy budyń w 0,4 l mleka. Jeśli jest bez cukru to dodajemy tyle ile napisane jest na opakowaniu.

Budyń odstawiamy do ostudzenia.

Wystudzony miksujemy z masłem, serkiem mascarpone oraz z drobno zmielonymi orzechami.

Wystudzone ciasto przekrajamy na 3 równe częsci.

Na dolnej rozsmarowujemy masę orzechową.

Przykrywamy kolejną częścią i nakładamy na nią masę pomarańczową.

Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie przygotowujemy polewę.

W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.

Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.

Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek.

Dodajemy skórkę pomarańczową i pokrywamy polewą całe ciasto.

Wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny.

Smacznego :)

Słodka jesień cz.8

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak