Wyjątkowe ciasto. Chociaż jest może trochę pracochłonne to uwierzcie, warto je przygotować. Delikatny kakaowy biszkopt, dwie różne, świetnie współgrające ze sobą masy a do tego pyszna polewa. Po prostu niebo w gębie!
Ciasto:
- 32 dag mąki tortowej
- 32 dag cukru pudru
- 10 łyżek oleju
- 10 łyżek zimnej wody
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
Masa pomarańczowa:
- 300 ml śmietanki 30 %
- 125 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 śmietanfix
- 2 łyżki cukru pudru
- starta skórka z pomarańczy
- 30 ml soku z pomarańczy
- 40 g pomarańczowej skórki kandyzowanej
Masa orzechowa:
- budyń śmietankowy
- 400 ml mleka
- 125 g serka mascarpone
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g masła
Polewa:
- pół margaryny
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mleka w proszku (nie granulowane)
- 2 łyżki kakao
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Na początek przygotowujemy ciasto.
Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.
Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 40 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka").
Przygotowujemy masę pomarańczową.
Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Następnie miksujemy serek mascarpone z roztopioną czekoladą, sokiem i skórką pomarańczy.
Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.
Dodajemy kandyzowną skórkę i dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Przygotowujemy masę orzechową.
Robimy budyń w 0,4 l mleka. Jeśli jest bez cukru to dodajemy tyle ile napisane jest na opakowaniu.
Budyń odstawiamy do ostudzenia.
Wystudzony miksujemy z masłem, serkiem mascarpone oraz z drobno zmielonymi orzechami.
Wystudzone ciasto przekrajamy na 3 równe częsci.
Na dolnej rozsmarowujemy masę orzechową.
Przykrywamy kolejną częścią i nakładamy na nią masę pomarańczową.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy polewę.
W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.
Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.
Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek.
Dodajemy skórkę pomarańczową i pokrywamy polewą całe ciasto.
Wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny.
Smacznego :)