- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g zmielonych migdałów
- 150 g mąki pszennej
- 120 g mąki krupczatki
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- pół szklanki oleju rzepakowego
- mleko do posmarowania bułeczek
- naturalny serek homogenizowany
- gorzka czekolada
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami i olejem.
Obie mąki mieszamy z drobno zmielonymi orzechami.
Dodajemy do nich wszystkie mokre składniki i mieszamy.
Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 10 części, formujemy z nich okrągłe bułeczki i odstawiamy na 20 minut.
Z wierzchu bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego:)