Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka jesień cz.4

Łatwe i pyszne ciasto z dodatkiem dyni, zapraszam :)

Szczególnie polecam podawanie z dodatkiem pomarańczowego jogurtu. Smakuje wyśmienicie :)

 

  • 210 g mąki
  • 120 g margaryny
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 150 g puree z dyni*
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jogurt naturalny
  • starta skórka z pomarańczy

 

Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka, puree z dyni i jogurt cały czas miksując.

Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy(użyłam tortownicy 18 cm).

Pieczemy ok.40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (do suchego patyczka).

Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Podajemy z jogurtem wymieszanym ze skórką pomarańczową.

Smacznego :)

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.

Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

 

Słodka jesień cz.4

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak